Ουκρανία: Για βίαιο εκτοπισμό χιλιάδων κατοίκων της Μαριούπολης προς τη Ρωσία, μιλά το Κίεβο
«Την τελευταία εβδομάδα, πολλές χιλιάδες κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν αρπαγεί και μεταφερθεί βιαίως σε ρωσικό έδαφος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο κανάλι του στο Telegram
Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων έχουν μεταδώσει ότι λεωφορεία μετέφεραν πολλές εκατοντάδες ανθρώπους, που η Μόσχα αποκαλεί πρόσφυγες από την Μαριούπολη, τις τελευταίες ημέρες.
Ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα για τον βίαιο εκτοπισμό άνω των 1.000 κατοίκων της Μαριούπολης, που ζούσαν στο ανατολικό τμήμα της πόλης, προς την Ρωσία, χωρίς να προσδιορίσει πότε συνέβη αυτό.
Ο Κιριλένκο κατήγγειλε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέστησαν «κέντρα ελέγχου», όπου «ταυτοποιούν τα τηλέφωνα» των κατοίκων της Μαριούπολης, πριν κατασχέσουν τις ταυτότητές τους. «Στη συνέχεια, στέλνονται στην Ρωσία», κατήγγειλε στο Facebook. «Η τύχη τους από την άλλη πλευρά των συνόρων είναι άγνωστη».
Οι καταγγελίες του Κιριλένκο δεν έχουν επαληθευθεί προς το παρόν από ανεξάρτητη πηγή.
Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Κίεβο.
Οι επιζώντες έχουν καταφύγει σε υπόγεια και αντιμετωπίζουν πλήθος ελλείψεων. Κάτοικοι που διέφυγαν από τη Μαριούπολη μιλούν για πτώματα που κείτονται επί μέρες στους δρόμους, για την πείνα, την δίψα και το δριμύ ψύχος.
Την Πέμπτη, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Μόσχα για τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο εκατοντάδες κάτοικοι από τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες αγνόησαν την προειδοποίηση «Diéti» (Παιδιά) που είχε γραφτεί στο έδαφος με γιγάντια γράμματα μπροστά και πίσω από το κτίριο. Κανένας απολογισμός θυμάτων δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμος.
Η Μαριούπολη, για το Κρεμλίνο, έχει στρατηγική σημασία, αφού η κατάληψή της θα επιτρέψει την εδαφική συνέχεια ανάμεσα στην προσαρτημένη από τη Μόσχα ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας και το Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποκλείοντας παράλληλα τη χώρα από την πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα.