Ανάλυση Washington Post: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος – “Μη βιώσιμες” οι επιχειρήσεις των Ρώσων – Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Ανάλυση Washington Post: Σε αδιέξοδο ο πόλεμος – “Μη βιώσιμες” οι επιχειρήσεις των Ρώσων – Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η ίδια η ρωσική πλευρά, δεν προχωρούν βάσει σχεδίου. Αντιθέτως, η κατάσταση δείχνει να οδεύει προς «αδιέξοδο», όπως σημειώνουν σε ανάλυσή τους οι δημοσιογράφοι της Washington Post, Λιζ Σλάι και Νταν Λαμότ, επικαλούμενοι τις εκτιμήσεις δυτικών αξιωματούχων και στρατιωτικών αναλυτών.

Οι γραμμές του μετώπου έχουν μετακινηθεί ελάχιστα την τελευταία περίπου μια εβδομάδα, όπως σημειώνεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο περίπου 1.000 Ρώσοι στρατιώτες χάνουν ημερησίως τη ζωή τους στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Τέλος στο Covid Pass – Τι είπε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

«Η προσπάθεια της Ρωσίας να κατακτήσει την Ουκρανία μπορεί να οδηγηθεί σε αδιέξοδο καθώς οι μεγάλες απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό και οι καταστροφές εξοπλισμού επηρεάζουν τις απροετοίμαστες ρωσικές δυνάμεις που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να επιτύχουν κανέναν από τους αρχικούς τους στόχους», σύμφωνα με τους δημοσιογράφους της Washington Post.

«Μη βιώσιμες» οι επιχειρήσεις

«Ελλείψει ουσιαστικής προόδου στο έδαφος και με δεδομένη την κλίμακα των απωλειών, η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας θα μπορούσε σύντομα να καταστεί μη-βιώσιμη (unsustainable), με τα στρατεύματα να μην μπορούν να προχωρήσουν επειδή δεν διαθέτουν επαρκές ανθρώπινο δυναμικό, προμήθειες και πυρομαχικά», σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην Washington Post δυτικοί αναλυτές και αξιωματούχοι.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία έχουν ήδη περάσει 25 ημέρες, με τις ρωσικές δυνάμεις να έχουν μετακινηθεί μεν βαθύτερα εντός των ουκρανικών συνόρων, πλην όμως με διόλου ευκαταφρόνητο κόστος (βλ. δυτικές κυρώσεις, ανθρώπινες απώλειες, οικονομικά κόστος, κατεστραμμένα οπλικά συστήματα, επικοινωνιακά πλήγματα για τη ρωσική πλευρά διεθνώς).

Απώλειες

Σημειωτέον πως Κίεβο και Δύση υπολογίζουν τους νεκρούς Ρώσους στρατιώτες σε 7.000 με 15.000, και τους Ρώσους τραυματίες σε πάνω από 21.000. 

Το «αδιέξοδο», που φαίνεται να πλανάται πλέον πάνω από τα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, συνοδεύεται ωστόσο και από άλλους επιπρόσθετους κινδύνους.

«Η αγριότητα της ρωσικής επίθεσης έχει ενταθεί καθώς η προώθηση των ρωσικών δυνάμεων επιβραδύνεται, με τη Ρωσία να προχωρά σε σκληρούς βομβαρδισμούς αμάχων πληθυσμών. Οι απλοί Ουκρανοί πολίτες που ζουν σε πόλεις περικυκλωμένες ή μερικώς περικυκλωμένες από ρωσικά στρατεύματα πληρώνουν το τίμημα μιας πολεμικής προσπάθειας που άρχισε να πηγαίνει στραβά ήδη από την πρώτη στιγμή», σημειώνουν οι Λιζ Σλάι και Νταν Λαμότ στο άρθρο τους για την Washington Post.

Δύο εβδομάδες

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την έκβαση του πολέμου», συνεχίζει το άρθρο, σύμφωνα με το οποίο «εάν η Ρωσία δεν μπορέσει να βελτιώσει γρήγορα τις γραμμές ανεφοδιασμού της, να φέρει ενισχύσεις και να ενισχύσει το ηθικό των στρατευμάτων της στο έδαφος, τότε οι ρωσικοί στόχοι ίσως να αποδειχθούν μη-επιτεύξιμοι».

«Δεν θεωρώ πως οι ουκρανικές δυνάμεις μπορούν να ωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις έξω από την Ουκρανία. Παράλληλα ωστόσο, δεν θεωρώ πως και οι ρωσικές δυνάμεις μπορούν να πάρουν πολύ μεγαλύτερα κομμάτια της Ουκρανίας», σημειώνει από την πλευρά του ο Ρομπ Λι, Αμερικανός πρώην στρατιωτικός και νυν ερευνητής του Foreign Policy Research Institute.

Ο Λι συνεχίζει μάλιστα υποστηρίζοντας πως εάν η Ρωσία είχε ελπίδες πως θα μπορούσε να καταλάβει το Κίεβο τότε αυτές οι ελπίδες έχουν αρχίσει πια να εξανεμίζονται.

Άλλοι αναλυτές, του Institute for the Study of War (ISW), παρουσιάζονται να συμφωνούν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι το «αδιέξοδο» δεν αποτελεί μελλοντικό σενάριο αλλά έχει ήδη επέλθει, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν γίνεται να υπάρξουν εξελίξεις.

Εάν, για παράδειγμα, οι Ρώσοι καταφέρουν να πάρουν τον έλεγχο της Μαριούπολης την οποία πολιορκούν ανηλεώς εδώ και πολλές ημέρες, τότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανακατευθύνουν κάποιες από τις δυνάμεις τους που πολεμούν εκεί προς άλλες περιοχές της Ουκρανίας με την προοπτική εκείνες να καταφέρουν να προωθηθούν σε άλλα μέτωπα. 

Στρατηγός Πετρέους στο CNNi: Ανάλυση των στρατιωτικών κινήσεων της Ρωσίας στην Ουκρανία (vid)

Ως «αιματηρό αδιέξοδο» χαρακτηρίζει την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες στον πόλεμο της Ουκρανίας ο πρώην διευθυντής της CIA, στρατηγός Ντέιβιντ Πετρέους μιλώντας στο CNNi.

Πρόκειται για μια «μάχη φθοράς» με πολλές απώλειες και για τις δύο πλευρές, τονίζει, ενώ στη συνέχεια αναλύει τις κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Σε ό,τι αφορά το Κίεβο και τα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, ο στρατηγός Πετρέους εκτιμά ότι δεν υπάρχει καμία σημαντική αλλαγή στις ρωσικές στρατιωτικές θέσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα και πως οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται για να περικυκλώσουν την πόλη.

Σε ό,τι αφορά τη Μαριούπολη, ο στρατηγός Πατρέους επισημαίνει ότι ακόμη «κρατάει», με τη μάχη να δίνεται τόσο από τον ουκρανικό στρατό, όσο και από τους πολίτες, και πως στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Ρώσοι στρατιώτες θα πρέπει όντως να καταλάβουν το ένα μετά το άλλο κάθε κτήριο, «θα πρέπει να καθαρίσουν κάθε δωμάτιο» αν πρόκειται να επιτύχουν εκεί, όπως είπε.

Χαρακτήρισε την κατάσταση στη Μαριούπολη πολιορκία και τόνισε ότι το ερώτημα είναι πόσο θα αντέξουν οι Ουκρανοί, ειδικά με το πρόβλημα που υπάρχει στην τροφοδοσία σε τρόφιμα.

Από την αντοχή της Μαριούπολης εξαρτώνται πολλά, καθώς αν η πόλη «πέσει» τότε θα απελευθερωθούν ρωσικές δυνάμεις για να στραφούν προς άλλες πόλεις, όπως το Χάρκοβο ή η Οδησσός -το στρατηγικής σημασίας λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα.

Όπως εξηγεί ο στρατηγός Πατρέους το ίδιο επιχειρούν οι ρωσικές δυνάμεις και από την πλευρά του Μικολάιβ, αλλά και εκεί η επιχείρηση δεν έχει κριθεί. Εάν το Μικολάιβ «πέσει» οι δυνάμεις μπορούν να κατευθυνθούν προς την Οδησσό.

Ο επόμενος στόχος είναι να τεθεί υπό πολιορκία η Οδησσός και από στεριά και από θάλασσα, όπως έχει διαφανεί και από τις κινήσεις των πολεμικών σκαφών στην περιοχή.

Σχετικά Άρθρα