Πόσο κοντά είναι Ρωσία και Ουκρανία σε μια συμφωνία ειρήνευσης; Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Άγκυρας

Πόσο κοντά είναι Ρωσία και Ουκρανία σε μια συμφωνία ειρήνευσης; Ο αναβαθμισμένος ρόλος της Άγκυρας

Mεγάλο παραμένει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για μια ενδεχόμενη συμφωνία εκεχειρίας και περαιτέρω για τον τερματισμό του πολέμου. Κατά την τουρκική πλευρά υπάρχουν δύο δέσμες μέτρων που πρέπει να διευθετηθούν. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν έχουν ξεκάθαρα αναβαθμιστεί ως διαπραγματευτές ειρήνης αφενός γιατί η Ρωσία συνομιλεί με την Τουρκία αφετέρου γιατί και η Ουκρανία αναγνωρίζει τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας και μάλιστα προτείνει να είναι… εγγυήτρια δύναμη.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία έχει ξεκάθαρα αναβαθμιστεί ακολουθώντας την πολιτική ουδετερότητας και ίσων αποστάσεων απέναντι σε Ρωσία και Ουκρανία, κάτι που φυσικά δεν έκανε η χώρα μας.

Ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραήμ Καλίν, που άκουσε τη συνομιλία είπε στο BBC ότι ορισμένες από τις αξιώσεις του Πούτιν θα είναι ευκολότερο να γίνουν αποδεκτές από την Ουκρανία σε σχέση με άλλες.

  • Ο Πούτιν ζητά κατ’ αρχήν διαβεβαίωση από την Ουκρανία ότι θα μείνει ουδέτερη και δεν θα επιδιώξει να μπει στο ΝΑΤΟ. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε την Τρίτη ότι η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί ότι δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, μια παραχώρηση που μπορεί να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Ο Πούτιν θέλει ακόμη να ολοκληρώσει η Ουκρανία μια διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης, να προστατευτεί η χρήση της ρωσικής γλώσσας στη χώρα και να προχωρήσει σε «αποναζιστικοποίηση.

Η μεγαλύτερη πρόκληση στις απαιτήσεις του Πούτιν είναι το καθεστώς της Κριμαίας και της περιοχής του Ντονμπάς, σύμφωνα με τον Καλίν, με τον Ρώσο πρόεδρο να λέει ότι θα χρειαστεί να συναντηθεί ενώπιος ενωπίω με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν το θέμα.

Εξηγήσεις δεν δόθηκαν για αυτές τις συγκεκριμένες αξιώσεις, αλλά αντιστοιχούν με αυτές που παρέθεσε την περασμένη εβδομάδα το Κρεμλίνο, ότι δηλαδή η Ρωσία θα σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις αν το Κίεβο αλλάξει το Σύνταγμα για να διασφαλίσει το ουδέτερο καθεστώς, αν αναγνωρίσει τη ρωσική κυριαρχία στην Κριμαία και το Νονέτσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα κράτη.

Η τουρκική πλευρά κατά την συνομιλία που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο ανέφερε ότι ο Β.Πούτιν ήταν σαφής και περιεκτικός σε όλα όσα ανέφερε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι ξεκαθάρισε τις δικές του αξιώσεις για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, όταν αξιωματούχοι κι απ’ τις δύο πλευρές έκαναν λόγο για πρόοδο:

  • «Οι προτεραιότητές μου στις διαπραγματεύσεις είναι απόλυτα ξεκάθαρες: τερματισμός του πολέμου, εγγυήσεις ασφαλείας, εθνική κυριαρχία, αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, πραγματικές εγγυήσεις για τη χώρα μας, πραγματική προστασία για τη χώρα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ουκρανός αξιωματούχος του γραφείου του Ζελένσκι σκιαγράφησε το πού κινούνται οι συνομιλίες, καθώς μιλώντας στο Associated Press εξήγησε ότι το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ήταν κατά πόσον τα ρωσικά στρατεύματα θα παραμείνουν σε αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία μετά τον πόλεμο και πού θα είναι τα σύνορα.

Ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, αναφερόμενος στις ευαίσθητες ειρηνευτικές συνομιλίες, λέει ότι η Ουκρανία επιμένει στη συμπερίληψη μιας ή περισσότερων δυτικών πυρηνικών δυνάμεων στις διαπραγματεύσεις και στην υπογραφή μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία. Σε αντάλλαγμα, λέει ο αξιωματούχος, η Ουκρανία είναι έτοιμη να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς.

Σχετικά Άρθρα