Μακρόν: Κρατικοποίηση ενεργειακών ομίλων- Τολμηρές εξαγγελίες λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές
Την ανάγκη να αναλάβει το κράτος τον έλεγχο ορισμένων ενεργειακών ομίλων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για έναν ευρύτερο σχεδιασμό, ο οποίος στόχο έχει να τονώσει την ανεξαρτησία της χώρας.
Ο Γάλλος ηγέτης, ο οποίος θα κληθεί να μετρήσει τις δυνάμεις του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου, δεν κατονόμασε συγκεκριμένα τις επιχειρήσεις στις οποίες αναφέρεται. Απλώς διευκρίνισε ότι οι κινήσεις αυτές εντάσσονται σε μια στρατηγική η οποία εναρμονίζεται με την εκστρατεία της κυβέρνησής του να επανεξετάσει τις αγορές ενέργειας και να αποσυνδέσει από αυτές τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου. Τρεις εβδομάδες πριν από την εκλογική αναμέτρηση στη Γαλλία, ο νυν πρόεδρος της χώρας, διατυπώνοντας το μανιφέστο του, είπε χθες «πως το κράτος θα χρειαστεί να πάρει στα χέρια του ορισμένες πτυχές από τις δραστηριότητες των ομίλων οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο κλάδο της ενέργειας». Και πρόσθεσε πως θα πρέπει να θέσει υπό την ιδιοκτησία του ορισμένες βιομηχανίες.
Σε προηγούμενο δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, επισημαίνεται πως η γαλλική κυβέρνηση, η οποία έχει στην κατοχή της ένα μερίδιο της τάξεως του 84% στον κολοσσό ηλεκτρικής ενέργειας Électricité de France, σκέπτεται πιθανή εθνικοποίησή της. Συγκεκριμένα μελετά το ενδεχόμενο να επαναφέρει παλιότερο σχέδιό της να εθνικοποιήσει τη χρεωμένη επιχείρηση και να αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της, ούτως ώστε να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην παραγωγή με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων. Σημειωτέον ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες ο όμιλος ανακοίνωσε έτι περαιτέρω απώλειες από όσες αρχικά είχε προβλέψει. Και ο λόγος είναι ότι πλήττεται από τη μειωμένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με τη χρήση πυρηνικών αντιδραστήρων, οι οποίοι είναι πεπαλαιωμένοι και ορισμένοι επισκευάζονται, αλλά και ότι επωμίζεται το κόστος της ακριβότερης ενέργειας βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης. Toν Φεβρουάριο ο Γάλλος πρόεδρος είχε υποσχεθεί δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε κρατική ενίσχυση της EDF, ώστε να κατασκευάσει 14 νέους αντιδραστήρες έως το 2050 και να αντικαταστήσει ορισμένους από τους παλαιούς. Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις αναμένεται πως θα επανεκλεγεί και μάλιστα με μεγάλη διαφορά τον Απρίλιο, επανέλαβε χθες πως θα προωθήσει το σχέδιό του για την ανέγερση νέων πυρηνικών σταθμών και την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ενέργειας από τον ήλιο και τον άνεμο, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων. Αλλωστε, έχει ορίσει το 2050 ως το έτος εκείνο κατά το οποίο η Γαλλία θα παράγει μηδενικούς ρύπους.
Καθόλου τυχαία ο αρμόδιος για το Περιβάλλον επίτροπος της Ε.Ε., Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε χθες ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της χώρας. «Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο στην εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα και στο πόσα δισεκατομμύρια πληρώνουμε κάθε χρόνο για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας», δήλωσε χθες. Η Ρωσία προμηθεύει το 40% του φυσικού αερίου της Ε.Ε.