Υπόθεση Novartis: Δικαστικό φρένο στην παραγραφή της εμπλοκής Λοβέρδου

Υπόθεση Novartis: Δικαστικό φρένο στην παραγραφή της εμπλοκής Λοβέρδου

Να συνεχιστεί κανονικά η ανάκριση διατάζει σύμφωνα με πληροφορίες το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο στην υπόθεση της εμπλοκής του Ανδρέα Λοβέρδου στο σκάνδαλο της Novartis, «αδειάζοντας» την ανακρίτρια Διαφθοράς, Γλυκερία – Λουίζα Ιωαννίδου, που πρότεινε την απαλλαγή του πρώην υπουργού, διά της παραγραφής μέσω του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Όπως αναφέρει το documentonews.gr, με βούλευμα που εξέδωσε το δικαστικό συμβούλιο, υιοθετεί πλήρως την πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ιωακείμ Κασωτάκη, σχετικά με τη μη παραγραφή των αδικημάτων που βαραίνουν τον κ. Λοβέρδο και διατάζει να συνεχιστεί η ανάκριση.

Η κ. Ιωαννίδου κλήθηκε να χειριστεί τη δικογραφία με την ποινική δίωξη για δωροληψία κατ’ εξακολούθηση πολιτικού προσώπου, σε βάρος του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, από την πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.

Η ανακρίτρια, αφού τη μελέτησε δύο χρόνια, δεν κάλεσε σε απολογία τον κ. Λοβέρδο κρίνοντας αφενός ότι η ίδια είναι αναρμόδια να τη χειριστεί, επειδή αποκλειστική αρμοδιότητα ως προς αυτό έχει το Ειδικό Δικαστήριο και αφετέρου χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άσκηση ποινικής δίωξης επειδή, κατά τη γνώμη της, τα αδικήματα έχουν παραγραφεί καθώς φέρεται να έγιναν κατά την άσκηση των καθηκόντων του ως υπουργού Υγείας και άρα είχαν «υποκύψει στην αποσβεστική προθεσµία του άρθρου 86 παρ. 3 του Συντάγµατος (νόµος περί ευθύνης υπουργών)».

Ωστόσο ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών διαφώνησε με την ανακρίτρια και το θέμα παραπέμφθηκε προς κρίση στο Δικαστικό Συμβούλιο, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, που μελέτησε τη διαφωνία μεταξύ ανακρίτριας και εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, να προτείνει στο Δικαστικό Συμβούλιο «να διαβιβαστεί εκ νέου η δικογραφία στην κύρια ανάκριση προκειμένου αυτή να συνεχιστεί και να περατωθεί νομίμως!», υπογραμμίζοντας ότι «παραδεκτώς» ασκήθηκε η ποινική δίωξη στον Ανδρέα Λοβέρδο και ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό, καθώς δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, μια και για αυτό είχε αποφανθεί η ελληνική Βουλή και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη.

Όπως ανέφερε, το σκεπτικό της ανακρίτριας δεν έχει «κανένα νομικό έρεισμα», «επιφέρει δικονομική ανωμαλία» και «δημιουργεί δικαστικό αδιέξοδο» που «παρακωλύει την εξέλιξη της υπόθεσης».

Υπενθυμίζεται ότι η Γλυκερία – Λουίζα Ιωαννίδου είναι η ανακρίτρια στα χέρια της οποίας είχε παραγραφεί το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας κατά του Νίκου Μανιαδάκη, καθώς επίσης δεν είχε προβεί σε καμιά ανακριτική πράξη, ενώ τόσο η εισηγήτρια εισαγγελέας όσο και το δικαστικό συμβούλιο που απάλλαξαν τον Μανιαδάκη, έβλεπαν ενδείξεις ενοχής του μεταξύ άλλων και για χρηματισμό του Λοβέρδου (εντέλει ασκήθηκε έφεση κατ’ αυτού του βουλεύματος, η οποία δεν έγινε δεκτή).

Σχετικά Άρθρα