Τράπεζα Πειραιώς: Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,3 δισ. ευρώ το 2022
Αύξηση εσόδων, μείωση δαπανών και κόκκινων δανείων αλλά και ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων επιτεύχθηκε το 2021 από την Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του σχεδίου Sunrise που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάρτιο.
Πέραν από τρεις συναλλαγές που είναι σε εξέλιξη και θα μειώσουν περαιτέρω τα κόκκινα δάνεια και θα ενισχύσουν κεφαλαιακά την τράπεζα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ολοκληρώσει τους στόχους του σχεδίου Sunrise και στις 6 Απριλίου θα παρουσιάσει το νέο στρατηγικό σχέδιο με αναλυτικούς στόχους για την περίοδο 2022-2025.
Ως πρόγευση των στόχων, απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2021, ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, ανέφερε ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση για το 2022 έχει οριστεί στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,1 δισ. το 2021. Ήδη, όπως είπε, οι νέες εκταμιεύσεις στο πρώτο 2μηνο ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στις επιπτώσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, τον πληθωρισμό, τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και τον κίνδυνο αύξησης των επιτοκίων, ο κ. Μεγάλου απάντησε ότι είναι ακόμα νωρίς να υπολογιστούν οι συνέπειες με ακρίβεια. Πάντως, διετύπωσε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επίπτωση από τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να κινηθεί το 2022 μεταξύ 6-7% και από την ανάπτυξη, η οποία εκτιμάται στο 3-4%, μικρότερη από τις αρχές προβλέψεις, ωστόσο μεγαλύτερη από την Ευρωζώνη.
Αναφορά με τους κλάδους, δεν εντοπίζονται σημαντικές επιπτώσεις από την ουκρανική κρίση στον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα, ενώ απαιτείται ειδικότερη ανάλυση και μεγαλύτερη παρατήρηση των εξελίξεων για τις επιπτώσεις σε κλάδους όπως ενέργειας, μεταποίησης και εμπορίου.
Στην ερώτηση για τις επιπτώσεις στην Τράπεζα από αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ, οι υπολογισμοί δείχνουν ότι η άνοδος των επιτοκίων από το -0,5% στο 0% θα έχει θετικό αντίκτυπο στα επιτοκιακά έσοδα κατά 60 εκατ. ευρώ και από το 0% στο 0,5% επιπλέον 100 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η άνοδος των επιτοκίων από το -0,5% στο 0,5% σημαίνει αύξηση εσόδων κατά 160 εκατ. ευρώ.
Επίσης, στο νέο business plan θα τεθούν αναλυτικά οι στόχοι για κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ το 2022, ωστόσο ο χρόνος και ο τρόπος θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στις αγορές.
Στα κόκκινα δάνεια, το 2021 παρατηρήθηκε οργανική μείωση κατά 0,2 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για επιδείνωση κατά 0,2 δισ. ευρώ. Για το υπολειπόμενο στοκ των κόκκινων δανείων, βρίσκονται σε εξέλιξη η τιτλοποίηση Sunrise 3 (600 εκατ. ευρώ) και άλλες δύο συναλλαγές (πώληση ναυτιλιακού χαρτοφυλακίου 0,4 εκατ. ευρώ και πώληση του συστήματος καρτών). Μάλιστα, η ολοκλήρωση της πώλησης του συστήματος καρτών θα ενισχύσει τα κεφάλαια της τράπεζας κατά 0,3 δισ. ευρώ.
Έτσι, ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 θα φτάσει στο 9,8% και ο συνολικός δείκτης στο 14,6%. Γενικά, η στρατηγική της τράπεζας κινείται προς την κατεύθυνση για δείκτη CET1 κοντά στο 10% και συνολικό δείκτη γύρω στο 16%.
Η μείωση των κόκκινων δανείων, σε συνδυασμό με την αύξηση των εσόδων από το επιτοκιακό περιθώριο και τις προμήθειες διαχείρισης περιουσίας και τραπεζοασφαλειών, υποστηρίζουν τον στόχο για αύξηση της κερδοφορίας (ROE) άνω του 10% το επόμενο διάστημα. Σε αυτό συμβάλλει και η αποτελεσματική μείωση του κόστους, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα του δικτύου, των ανθρωπίνων πόρων και της ψηφιοποίησης.
Πηγές: Capital.gr, Ημερησία