Πόλεμος στην Ουκρανία: Αχτίδα ελπίδας – Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αχτίδα ελπίδας – Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας

Αχτίδα αισιοδοξίας για ένα παράθυρο συμβιβασμού και επακόλουθης εκεχειρίας αποτελεί η ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης νωρίς το βράδυ της Τρίτης. Όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η στάση του Κρεμλίνου έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο σκληρή όσο στο ξεκίνημα του πολέμου, και πλέον υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ οι τελευταίες συνομιλίες κρίνονται ως «εποικοδομητικές».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι, Ίχορ Ζόβκα, οι διαπραγματεύσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός ήταν «περισσότερο εποικοδομητικές».

Αυτή την τοποθέτηση μετέφερε μέσω του Telegram ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αντόν Γκερασένκο.

«Στους πρώτους γύρους η Ρωσία δεν ήταν έτοιμη να ακούσει τη θέση μας και έθεσε τελεσίγραφα: ότι η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί, να αφήσει κάτω τα όπλα, ότι ο Πρόεδρός μας θα πρέπει υπογράψει τη συνθηκολόγηση. Αυτή τη στιγμή η Ρωσία άλλαξε τον τόνο της», σημειώνει ο άνθρωπος του Ζελένσκι.

Οι Ρώσοι κρατούν 400 πολίτες και γιατρούς ομήρους σε νοσοκομείο της Μαριούπολης

Την ίδια ώρα, αναφορές για κατάσταση ομηρίας σε νοσοκομείο της Μαριούπολης, στην Ουκρανία, βγαίνουν στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος της πόλης, ρωσικές δυνάμεις κρατούν ασθενείς και προσωπικό σε καθεστώς ομηρίας.

Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόβ είπε: «Λάβαμε πληροφορίες πως ο ρωσικός στρατός κατέλαβε το μεγαλύτερο νοσοκομείο μας… και πως κρατούν τους ασθενείς και τους γιατρούς μας ως ομήρους».

Οι πρωθυπουργοί Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβενίας έφτασαν στο Κίεβο

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο μαζί με τους ομολόγους του από την Τσεχία και τη Σλοβενία, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πολωνός πρωθυπουργός νωρίς σήμερα το βράδυ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την τραγωδία που συμβαίνει στην Ανατολή το συντομότερο δυνατό», έγραψε ο Ματέους Μοραβιέτσκι με ανάρτηση στο Facebook.

«Γι’ αυτό, μαζί με τον (Πολωνό) αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιαρoσλάβ Κατσίνσκι και τους πρωθυπουργούς Πετρ Φιάλα και Γιάνεζ Γιάνσα βρισκόμαστε στο Κίεβο».

Τουλάχιστον 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο από τους βομβαρδισμούς

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση.

Ο Τερέχοφ σημείωσε πάντως ό,τι όποιος θέλει να φύγει από την πόλη έχει ακόμη τη δυνατότητα να το κάνει, είτε οδικώς είτε με τρένο.

Φορτισμένη ομιλία Ζελένσκι στη βουλή του Καναδά: Θέλουμε να ζήσουμε!

Προηγουμένως, ο Ουκρανός πρόεδρος ζήτησε από τους Καναδούς βουλευτές να φανταστούν πώς θα αντιδρούσαν προσωπικά σε μια εισβολή στις πόλεις της ίδιας της χώρας σε μια ομιλία τους ενώπιον του κοινοβουλίου του Καναδά σήμερα Τρίτη (15/3).

“Μπορείτε μόνο να φανταστείτε ότι στις 4:00 π.μ., αρχίζετε να ακούτε εκρήξεις βομβών, ισχυρές εκρήξεις; Μπορείτε να φανταστείτε να ακούτε εσείς, τα παιδιά σας, να ακούτε όλες αυτές τις ισχυρές εκρήξεις; Βομβαρδισμός στο αεροδρόμιο της Οτάβα; Δεκάδες άλλες πόλεις της υπέροχης χώρας σας — μπορείτε να το φανταστείτε;”, είπε μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της ομιλίας του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Επιπλέον, τους ζήτησε να φανταστούν τις επιθέσεις στη Μαριούπολη στη νοτιοανατολική Ουκρανία με όρους προσωπικής πόλης: “Φανταστείτε ότι κάποιος πολιορκεί το Βανκούβερ. Μπορείτε να το φανταστείτε αυτό για ένα δευτερόλεπτο; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν μείνει σε μια τέτοια πόλη. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση που υποφέρει η πόλη της Μαριούπολης αυτή τη στιγμή”, είπε. “Και μένουν χωρίς θερμότητα ή ηλεκτρικό ή χωρίς μέσα επικοινωνίας, σχεδόν χωρίς τροφή, χωρίς νερό”.

Σχετικά Άρθρα