“Ο2”- Η υποπαραλλαγή της “Ο” που εκτοξεύει τα κρούσματα- Τζανάκης:Είναι πιο μεταδοτική- Η πανδημία είναι ακόμα εδώ
Για την υποπαραλλαγή της Όμικρον, την Όμικρον 2, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, τονίζοντας ότι αναμένεται να εκτοπίσει την Όμικρον.
«Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός αναφέροντας ότι η υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών.
Εξήγησε πως, «δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον», ωστόσο είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε.
Ο αριθμός των θανάτων, εκτιμά, πως δεν θα ανέβει.
Σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, είπε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2.
Διευκρίνισε, επίσης, ότι «δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική».
«Η Όμικρον 2 διεισδύει στις δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων μέσω των εμβολιασμένων ανθρώπων του προσωπικού που μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί», προσέθεσε.
Τέλος, για την 4η δόση του εμβολίου τόνισε ότι δεν συζητείται για τον γενικό πληθυσμό.
Η Όμικρον παραμένει λοιμογόνος πάνω στις επιφάνειες για περισσότερο καιρό από ό,τι ο αρχικός κορωνοϊός, σύμφωνα με νέα εργαστηριακή έρευνα
Τα σωματίδια της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού παραμένουν μολυσματικά πάνω τόσο σε ομαλές όσο και σε πορώδεις επιφάνειες για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους σε σχέση με τον αρχικό κορωνοϊό, σύμφωνα με εργαστηριακά πειράματα επιστημόνων από το Χονγκ Κονγκ.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ και του Κέντρου Ανοσολογίας και Λοιμωξιολογίας της πόλης, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, έβαλαν σταγονίδια με κορωνοϊό, τόσο από την αρχική παραλλαγή όσο και από την Όμικρον (υποπαραλλαγή ΒΑ.1), πάνω σε μια ποικιλία επιφανειών σε θερμοκρασία δωματίου.
Διαπιστώθηκε ότι στις ομαλές επιφάνειες (γυαλί, ανοξείδωτο χάλυβα, πλαστικό) η Όμικρον παρέμενε ακόμη λοιμογόνος μετά από επτά μέρες, ενώ ο αρχικός κορωνοϊός δεν ήταν πια μολυσματικός μετά από τέσσερις μέρες πάνω σε πλαστικό ή χάλυβα και μετά από επτά μέρες πάνω σε γυαλί. Πάνω σε πορώδες χαρτί (είτε μαλακό χαρτομάντηλου είτε πιο σκληρό εκτύπωσης) ο αρχικός ιός έπαυε να μπορεί να μολύνει μετά από 30 λεπτά, ενώ η Όμικρον μετά από μία ώρα.
Πάντως ο κορωνοϊός, όπως έχουν δείξει πολλές μελέτες, μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων στον αέρα. Η μόλυνση από επαφή με μολυσμένες επιφάνειες είναι λιγότερο συχνή, αν και η νέα μελέτη υπενθυμίζει «τη σημασία της υγιεινής των χεριών και του καθαρισμού των επιφανειών που αγγίζονται τακτικά από διαφορετικούς ανθρώπους». Αυτό, δήλωσε ο ερευνητής Λέο Πουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, αφορά ιδίως «επιφάνειες και περιβάλλοντα που μολύνονται από κάποιον ασθενή με Covid-19».
Γιατί δεν την ανιχνεύουν τα μοριακά τεστ με ακρίβεια
H υποπαραλλαγή O2 που μετρά μέχρι σήμερα 2 εισαγόμενα κρούσματα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιστημόνων.
Τα μοριακά και τα αντιγονικά τεστ μπορούν να διαγνώσουν αξιόπιστα αυτή την υποομάδα. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι τα μοριακά τεστ δεν μπορούν να διακρίνουν ότι πρόκειται για τη συγκεκριμένη υποπαραλλαγή σε σχέση με κάποια άλλη και απαιτείται γονιδιωματική ανάλυση των θετικών δειγμάτων.
Τώρα σε ότι αφορά τα εμβόλια οι επιστήμονες εκτιμούν ότι θα αποδειχθούν εξίσου αποτελεσματικά έναντι της Ο2.
Πηγή: Σκαϊ, ΕΡΤ