Eurogroup: Ελλάδα, Ιταλία να εστιάσουν στη μείωση του χρέους

 Eurogroup: Ελλάδα, Ιταλία να εστιάσουν στη μείωση του χρέους

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν τη Δευτέρα (14 Μαρτίου) να αυστηροποιήσουν λίγο τη δημοσιονομική πολιτική το επόμενο έτος μετά από τρία χρόνια άντλησης δισεκατομμυρίων στην οικονομία λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, αλλά και να είναι έτοιμοι με περισσότερα μετρητά εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία το καταστήσει αναγκαίο.

Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους, ενώ οι χώρες με χαμηλό χρέος θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις επενδύσεις.

«Τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της ευρωζώνης είναι ισχυρά», ανέφεραν οι υπουργοί των 19 χωρών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους μετά από τακτικές συνομιλίες.

«Ωστόσο, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί σημαντικά. Ο οικονομικός αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί και προστίθεται στους κινδύνους που απορρέουν από τα συνεχιζόμενα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που παραμένει αυξημένος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως», ανέφεραν οι υπουργοί.

Η Επιτροπή, συνέστησε στις 2 Μαρτίου ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ θα πρέπει να μεταβούν σε ουδέτερη δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος, καθώς η οικονομία αναπτύσσεται και οι χώρες της ΕΕ έχουν μεγάλα χρέη ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αλλά δήλωσε επίσης ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να επιστρέψουν γρήγορα στη στήριξη της οικονομίας με δημόσιο χρήμα, ανάλογα με τις προκλήσεις που θα επιφέρει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Δεδομένων των αβεβαιοτήτων και των κινδύνων, πρέπει να παραμείνουμε ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στην πολιτική μας αντίδραση», δήλωσε ο Paschal Donohoe, πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

«Υποστηρίζουμε την άποψη της Επιτροπής ότι… η μετάβαση από μια συνολική υποστηρικτική δημοσιονομική στάση στη ζώνη του ευρώ σε μια σε γενικές γραμμές ουδέτερη συνολική δημοσιονομική στάση το επόμενο έτος φαίνεται να είναι κατάλληλη. Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε στην εξελισσόμενη οικονομική κατάσταση, λαμβάνοντας επίσης υπόψη το υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωση.

Μια ενδεχόμενη γρήγορη αλλαγή πολιτικής θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι τα όρια δανεισμού των κυβερνήσεων της ΕΕ, τα οποία ανεστάλησαν για πρώτη φορά το 2020 για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας, είναι πιθανό να παραμείνουν σε αναστολή το 2023 λόγω της αβεβαιότητας που φέρνει ο πόλεμος.

Παρόλα αυτά, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση του χρέους, ενώ οι χώρες με χαμηλό χρέος θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στις επενδύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα είναι φέτος κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά θα διαμορφωθεί στο 3,7% και στο 2,8% το 2023.

Ο πληθωρισμός, ωστόσο, θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 5,1% το 2022, πολύ πάνω από τον στόχο της τράπεζας για 2,0%, και θα πέσει στο 2,1% το 2023, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΚΤ.

Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει τις δικές της επικαιροποιημένες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης τον Μάιο.

Πηγή: euractiv.gr

Σχετικά Άρθρα