ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: “Με μεγάλη καθυστέρηση και σε περίοδο-ευκαιρία για την Τουρκία”

ΣΥΡΙΖΑ για συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: “Με μεγάλη καθυστέρηση και σε περίοδο-ευκαιρία για την Τουρκία”

Για αργοπορία στον “θετικό”, όπως τον χαρακτήρισε, δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία και μάλιστα σε μία περίοδο όπου η χώρα “αναβαθμίζει ραγδαίως τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο”, κατηγορεί την κυβέρνηση η Αξιωματική αντιπολίτευση, σε ανακοίνωσή της για τη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρεται πως “οι εσωτερικές αντιθέσεις στη ΝΔ και η εσφαλμένη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, είχαν ως αποτέλεσμα ο διάλογος αυτός να διεξάγεται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση”, καθώς και ότι αυτές οι συναντήσεις “θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα”.

Αναλυτικά:

“Αναμένουμε επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση για τη σημερινή συνάντηση στη Κωνσταντινούπολη και ειδικά για τις προϋποθέσεις που τέθηκαν για τη διοργάνωση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και για ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καλεί την Κυβέρνηση να αφήσει την αναβλητική διπλωματία και να αξιοποιήσει τόσο την αλλαγή κυβέρνησης στις ΗΠΑ όσο και τις διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας για αναθεωρημένη τελωνειακή ένωση, ώστε να δεσμεύσει τη γείτονα σε έναν ουσιαστικό διάλογο, με σαφείς κόκκινες γραμμές, για μείωση της έντασης, με απώτερο στόχο την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ.

Οι εσωτερικές αντιθέσεις στη ΝΔ και η εσφαλμένη θεωρία της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας, είχαν ως αποτέλεσμα ο διάλογος αυτός να διεξάγεται σήμερα με μεγάλη καθυστέρηση και σε μια περίοδο όπου η Τουρκία αναβαθμίζει ραγδαίως τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο.

Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες είναι θετικό να ανοίγουν οι δίαυλοι επικοινωνίας στο ανώτατο επίπεδο. Ωστόσο, οι συναντήσεις αυτές θα πρέπει να έχουν ως αποτέλεσμα τη σταθερή μείωση της έντασης και όχι απλά να αποτελούν άλλη μια ευκαιρία για την Τουρκία προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω τη διεθνή της εικόνα μέχρι την επόμενη κρίση.

Σε κάθε περίπτωση η ανάγκη για μια συγκροτημένη εθνική στρατηγική στα ελληνοτουρκικά είναι επιτακτική”.

Σχετικά Άρθρα