Ο ακριβοπληρωμένος από την Gazprom πρώην καγκελάριος προσπαθεί να πείσει τον Πούτιν;- Το παρασκήνιο της επίσκεψης Σρέντερ στο Κρεμλίνο
Πώς και για ποιο λόγο ταξίδεψε τελικά το βράδυ της Πέμπτης ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ στη Μόσχα; Τι ήξεραν -ή δεν ήξεραν- η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Όλαφ Σολτς και οι Σοσιαλδημοκράτες, το κόμμα του πρώην αλλά και του νυν καγκελαρίου; Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα που «πλανώνται» σήμερα από τη γερμανική πρωτεύουσα, μετά το δημοσίευμα του περιοδικού Politico αλλά και της Bild χθες το απόγευμα, σχετικά με διαμεσολαβητικό – ταξίδι εξπρές του Γκέρχαρντ Σρέντερ για κατιδίαν επαφές με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η είδηση επιβεβεβαιώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και από το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa και σήμερα ολοένα περισσότερα γερμανικά ΜΜΕ δημοσιεύουν τις δικές τους πληροφορίες για το αινιγματικό ταξίδι. Σύμφωνα μάλιστα με το δίκτυο n-tv, δημοσιογράφοι φαίνεται να είδαν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ με την ομάδα και τη σύζυγό του σε ξενοδοχείο της Μόσχας, χωρίς ωστόσο ο ίδιος να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει κάτι. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Interfax, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν επιβεβαιώνει τίποτα σχετικά με τη μυστηριώδη συνάντηση Σρέντερ-Πούτιν. «Δεν έχω καμία πληροφορία σχετικά με τον Σρέντερ. Δεν μπορώ να πω κάτι επ’ αυτού» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ιδιωτική πρωτοβουλία, για την οποία κανείς δεν ξέρει τίποτα
Όπως φαίνεται μέχρι στιγμής πάντως το ταξίδι αυτό φέρεται να είναι «ιδιωτική πρωτοβουλία» του πρώην καγκελαρίου, για το οποίο δεν έχει γνώση ούτε η γερμανική κυβέρνηση, αλλά ούτε και η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών. Αυτό επιβεβαιώνει σύμφωνα με δικές της πληροφορίες σήμερα και η εφημερίδα Welt, με κύκλους από την καγκελαρία να δηλώνουν ότι ο πρώην καγκελάριος «δεν είχε καμία εντολή και δεν υπήρχε κανένας συντονισμός», ενώ ούτε η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών φαίνεται να ήταν ενήμερη. Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς, ήδη χθες το απόγευμα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε: «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο».
Γεγονός είναι πάντως ότι εδώ και καιρό υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στην καγκελαρία, τη γερμανική βουλή, το SPD αλλά και την κοινή γνώμη για τη στάση του πρώην καγκελαρίου, αναφορικά με τις υψηλόβαθμες θέσεις που κατέχει εδώ και χρόνια σε εποπτικά συμβούλια ρωσικών ενεργειακών κολοσσών (Rosneft, Gazprom) και τον κομβικό ρόλο στην κατασκευή του ρωσογερμανικού αγωγού Nord Stream 2 – που προς το παρόν έχει παγώσει. Δυσθυμία υπάρχει επίσης και για τις στενές σχέσεις σε προσωπικό επίπεδο που είναι γνωστό ότι διατηρεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Κλινγκμπάιλ: Ευπρόσδεκτο ο,τιδήποτε βοηθά στην αποκλιμάκωση
Από την άλλη πλευρά ορισμένοι Σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ της φερόμενης πρωτοβουλίας Σρέντερ, υποστηρίζοντας εν ολίγοις ότι στην παρούσα φάση, όποια προσπάθεια βοηθά στην αποκλιμάκωση είναι ευπρόσδεκτη. Χαρακτηριστικά, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε στο Spiegel ότι «ο,τιδήποτε βοηθά στο να σταματήσει ο πόλεμος είναι καλό». Πάντως, ούτε ο Ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο Αντρίι Μέλνικ δηλώνει ότι γνώριζε κάποια πρωτοβουλία Σρέντερ, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία επαφή και πληροφόρηση μεταξύ ουκρανικής πρεσβείας και Γκέρχαρντ Σρέντερ. Ανοιχτό ακόμη παραμένει αν υπήρξαν όποιες επαφές μεταξύ Σρέντερ και Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα.
Αναλυτές εκτιμούν, τέλος, ότι εκτός των άλλων, πρόκειται και ένα για ένα προσωπικό στοίχημα του Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να διασώσει το κύρος και την αξιοπιστία του, που έχουν πληγεί έντονα εδώ και καιρό εξαιτίας της πολύ στενής του σχέσης με το Κρεμλίνο.
Πηγή: DW