Η Ιταλία κατάσχεσε το σούπερ-γιωτ του Μελνιτσένκο- Θεωρείται το μεγαλύτερο στον κόσμο- Ποιός είναι ο Ρώσος ολιγάρχης των λιπασμάτων και της ενέργειας
Οι ιταλικές αρχές κατέσχεσαν ένα σούπερ γιοτ ύψους 530 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκει στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Andrey Melnichenko.
Το πλοίο μήκους 143 μέτρων – που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο ιστιοπλοϊκό γιοτ στον κόσμο – κατασχέθηκε στο λιμάνι της Τεργέστης στη βόρεια Ιταλία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.
Η ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις σε πολλούς Ρώσους δισεκατομμυριούχους και χώρες έχουν αρχίσει να κατάσχουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Την περασμένη εβδομάδα, οι γαλλικές αρχές άρπαξαν ένα γιοτ μήκους 88 μέτρων που ανήκε στον ολιγάρχη Igor Sechin.
Ο Melnichenko, ένας βιομήχανος με μεγάλα μερίδια στους τομείς των λιπασμάτων, του άνθρακα και της ενέργειας της Ρωσίας, συμπεριλήφθηκε στη μαύρη λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Ποιός είναι ο Ρώσος ολιγάρχης
Είναι ο ιδρυτής και πρώην δικαιούχος του παραγωγού λιπασμάτων EuroChem Group και της εταιρείας ενέργειας άνθρακα SUEK και ήταν μη εκτελεστικός διευθυντής και στις δύο εταιρείες μέχρι τις 9 Μαρτίου 2022. Σύμφωνα με το Forbes , στις 10 Μαρτίου Το 2022, η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 15,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, ο 7ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία. Σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index , από τον Μάιο του 2021, η καθαρή περιουσία του ήταν 17,7 δισεκατομμύρια δολάρια (10η θέση στη Ρωσία).
Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Melnichenko ήταν «πολύ νέος για να κερδίσει από τις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990 που έκαναν περιουσίες πολλών ολιγαρχών». Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, άρχισε να συναλλάσσεται με δύο φίλους, ενώ ήταν φοιτητής φυσικής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας, και στη συνέχεια κατέγραψε μια τράπεζα, την MDM Bank. Ο Melnichenko ενδιαφερόταν για την αγορά εμπορευμάτων και άρχισε να αγοράζει περιουσιακά στοιχεία σε άνθρακα και λιπάσματα, με την απόκτηση φυτών και ορυχείων, πολλά από τα οποία ήταν ταλαιπωρημένα. Πούλησε τα τραπεζικά του συμφέροντα το 2007, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση, επιτρέποντάς του να επικεντρωθεί στις βιομηχανικές επενδύσεις. Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο Melnichenko «ενοποίησε κατακερματισμένα περιουσιακά στοιχεία σε επικίνδυνες και τότε εγκαταλειμμένες βιομηχανίες και δημιούργησε κορυφαία διεθνή blue chips» σημειώνοντας ότι «αυτές οι βιομηχανίες δεν θεωρούνταν «στρατηγικές» για τη Ρωσία και δεν υπόκεινται στην πολιτική επιρροή που κυριαρχούσε σε άλλους τομείς. , όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, η εξόρυξη διαμαντιών και χρυσού». Οι επενδύσεις οδήγησαν στη δημιουργία της EuroChem, ενός κατασκευαστή λιπασμάτων και παγκόσμιου εξαγωγέα λιπασμάτων, και της SUEK, μιας εταιρείας ενέργειας άνθρακα.
Σύμφωνα με το Forbes , οι εταιρείες του Melnichenko φέρεται να επένδυσαν περισσότερα από 23 δισεκατομμύρια δολάρια στις βιομηχανίες τα τελευταία 15 χρόνια.Στη δεκαετία του 2000, ο Melnichenko ήταν μέρος της Στρογγυλής Τραπέζης Βιομηχάνων ΕΕ-Ρωσίας (IRT), μια πλατφόρμα που αποτελείται από ηγέτες επιχειρήσεων από την ΕΕ και τη Ρωσία, οι οποίες εργάζονται με στόχο την ενίσχυση της ΕΕ.
Ο Melnichenko είναι ένας από τους κύριους κοινωνικούς επενδυτές και φιλάνθρωπους στη Ρωσία. Εκτός από τα προγράμματα φιλανθρωπικών και κοινωνικών επενδύσεων των δικών του εταιρειών, το Ίδρυμα Andrey Melnichenko τρέχει έργα στην επιστήμη και την εκπαίδευση, υποστηρίζοντας χαρισματικά παιδιά από τις περιοχές όπου λειτουργούν οι εταιρείες του με στόχο τη δημιουργία κοινωνικής κινητικότητας στη Ρωσία. Οι εταιρείες του Melnichenko φέρεται να ξόδεψαν πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια σε κοινωνικά και φιλανθρωπικά έργα