Πλεύρης: Κόφτες στη συνταγογράφηση – Τι περιμένουμε το επόμενο δίμηνο στη φαρμακευτική πολιτική

Πλεύρης: Κόφτες στη συνταγογράφηση – Τι περιμένουμε το επόμενο δίμηνο στη φαρμακευτική πολιτική

Η διαπραγμάτευση των τιμών των φαρμάκων, το Clawback, η συνταγογράφηση στις δημόσιες δομές για τους ανασφαλίστους και γενικότερα, οι προτεραιότητες του υπουργείου Υγείας για το επόμενο διάστημα, ήταν ανάμεσα σε όσα ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωσης της κοπής της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), την Πέμπτη το βράδυ.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Επιχειρηματολογώντας για την ορθότητα της απόφασής του, η οποία θα εφαρμοστεί από τις 15 Μαρτίου, («αφού πλέον μπορούν να γίνουν οι ανάλογες συνταγογραφήσεις με κάποιες εξαιρέσεις που θα υπάρξουν όπως έχουν έρθει τεκμηριωμένα αιτήματα»), ο υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι «τον Μάρτιο του 2019 ενώ ως τότε η συνταγογράφηση ήταν στις δημόσιες δομές, αποφάσισε να πάει στους ιδιώτες ιατρούς, και από τους 671.000 ανασφάλιστους του 2018, καταγράφηκαν 1.071.000 ανασφάλιστοι το 2019, χωρίς να μειωθεί ο αριθμός των ασφαλισμένων, και σε μία περίοδο που υπήρχε μείωση στην ανεργία.

Δηλώθηκαν δηλαδή 400.000 παραπάνω ανασφάλιστοι. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια ταλαιπωρία για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Δεν τους στερούμε καμία απολύτως πρόσβαση. Υπάρχει μια ταλαιπωρία να πάνε στις δημόσιες δομές, όμως η δαπάνη από το 2018 που ήτανε στα 208 εκατομμύρια, έχει φτάσει στα 320 εκατομμύρια στον ένα εκείνο χρόνο και αντιστοίχως και 55 εκατομμύρια πληρώνουν διαφορά 15 εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι προκειμένου να παίρνουνε πιο ακριβό φάρμακο».

Στο επόμενο δίμηνο, θα τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις

Η εντολή που θα πάρει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, είναι μέσα στο επόμενο δίμηνο, μέχρι τα τέλη Μαΐου, αρχές Ιουνίου να τρέξουν όλες οι διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

«Εάν δεν αποδώσουν οι διαπραγματεύσεις, θα ενεργοποιηθούν τα δύο μέτρα τα οποία ήδη ψηφίστηκαν από τον Νοέμβριο και για τα οποία ήδη έχει δοθεί εντολή και στον ΕΟΦ και στον ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, η ανατιμολόγηση των φαρμάκων θα γίνει πριν το Νοέμβριο μέσα στο καλοκαίρι και εξετάζεται το σενάριο της ανατιμολόγησης χωρίς τον κόφτη του 7%.

Εάν δεν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα αλλάξει. Θα γυρίσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα καταργηθεί και το 7%. Το καλοκαίρι, αν δεν έχουν πιαστεί οι στόχοι της διαπραγμάτευσης, θα αλλάξει το καθεστώς τιμολόγησης με τον τρόπο που έχει νομοθετηθεί. Το αν θα μείνει κόφτης ή δεν θα μείνει θα εξαρτηθεί από το πώς θα πάνε οι διαπραγματεύσεις».

Ο υπουργός έχει ζητήσει από τον ΕΟΠΥΥ και από τον ΕΟΦ να επεξεργαστούν και τα σενάρια των κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων.

«Εάν και εφόσον αυξηθεί ο προϋπολογισμός του φαρμάκου κάποια στιγμή, είναι κάτι το οποίο θα έρθει το υπουργείο Υγείας να το διαχειριστεί. Αυτή τη στιγμή, αυτόν τον προϋπολογισμό έχουμε. Και σε αυτό τον προϋπολογισμό κάνουμε τις πολιτικές μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Ποια συμπληρώματα έχουν ήδη εξαντλήσει το budget

Κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει ήδη το budget όλης της χρονιάς με τους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

«Υπάρχουν σε αυτό τα πλαίσιο – μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνη D, σίδηρος – που θα βγουν και θα πάνε στην αρνητική λίστα (δηλαδή, στον κατάλογο με τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται).
Θα μετακινηθούν, αν προλάβουμε, από 1η Απριλίου, με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει», ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, διευκρινίζοντας πως κάποια από αυτά θα μείνουν στη θετική λίστα (στα αποζημιούμενα συνταγογραφούμενα φάρμακα), για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και ενδείξεων και με πολύ μικρό budget.

«Η δαπάνη τώρα είναι στα 120 εκατ. ευρώ, με την αλλαγή δεν θα ξεπερνάει τα 30 εκατομμύρια. Εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ», εξήγησε ο υπουργός.

Σχετικά με το Clawback

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το clawback του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ δεν είναι βιώσιμο: «Δεν είναι δυνατόν τα 850 εκατομμύρια στο retail, τα 500 εκατομμύρια, 1,65 δισεκατομμύριο κλείνει το νοσοκομειακό τα 550 εκατομμύρια στο νοσοκομειακό, τα 140 εκατομμύρια στο 1Α. Δεν είναι δυνατόν. Αυτό πρέπει να το μαζέψουμε», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να βρεθεί η πραγματική κατανάλωση και να βάλουμε τα χρήματα που υπάρχουν σε αυτή: «Είμαι βέβαιος ότι στο τέλος της διαδρομής θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για το 2022 με πολύ καλύτερους όρους», εξήγησε.

Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, είπε χαρακτηριστικά: «Αν έχετε ένα claw back 45, 50, 55, 60% αυτό λογίζεται ως clawback. Αν μου το δώσετε το αντίστοιχο ως έκπτωση, εγώ θα εμφανιστώ στους θεσμούς και θα πω ορίστε, δεν υπάρχει clawback».

Κόφτες συνταγογράφησης

Η μεγάλη δουλειά της Πολιτείας είναι με την επιτροπή η οποία λειτουργεί, να γίνει μεγάλη προσπάθεια των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, των κοφτών συνταγογράφησης οι οποίοι θα υπάρξουν, καθώς επίσης και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με τον ηλεκτρονικό και ψηφιακό φάκελο. Όταν θα έχουμε πια εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου του ασθενούς και την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στο σύνολο στα δημόσια νοσοκομεία, είναι βέβαιο ότι τα αποτελέσματα θα είναι συνολικά καλύτερα, επεσήμανε ο κ. Πλεύρης.

«Αυτό όμως πάλι επειδή πρέπει να μιλάμε με μια ειλικρίνεια είναι μια εξίσωση που ξεκινάει τώρα και θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2022», ανέφερε και πρόσθεσε ότι το επόμενο τρίμηνο είναι πάρα πολύ κρίσιμο για την πορεία η οποία θα ακολουθηθεί.

«Δεν υπάρχει περίπτωση, να είμαι ο υπουργός που θα γυρίσω και θα πω ότι δεν πιάσαμε τον στόχο του Ταμείου Ανάκαμψης. Δηλαδή, για τα 250.000.000 που δίνουμε στην φαρμακοβιομηχανία, που έχουμε αναλάβει ένα κόστος αυτών των 50.000.000, δεν πρόκειται ως ηγεσία, να πάμε στον Πρωθυπουργό και να του πούμε, δεν πιάσαμε τον στόχο. Ο στόχος αυτός θα πιαστεί», δήλωσε.

Οι δαπάνες για την Covid

Ένα κομμάτι της δαπάνης αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με Covid κατά τη διάρκεια του 2021, σχολίασε ο υπουργός Υγείας. Είναι ένα ποσό που προσεγγίζει τα 90.000.000 ευρώ και γίνεται εκεί πέρα και μια προσπάθεια να αποτυπωθεί με έναν πιο εξορθολογισμένο τρόπο.

«Αυτό είναι ένα ποσό το οποίο ως κυβέρνηση το συζητάμε και το εξετάζουμε. Είναι κάτι στο οποίο πιστεύω θα είμαι έτοιμος το αμέσως προσεχές διάστημα να ανακοινώσουμε ακριβώς τι μπορούμε να κάνουμε με αυτό το ποσό», είπε ο κ. Πλεύρης και κατέληξε: «Τέλη Απριλίου προς τέλη Μαΐου, θα ξέρουμε ποια από τα μέτρα τα οποία σας είπα, θα εφαρμοστούν».

Σχετικά Άρθρα