Μητσοτάκη στο Bloomberg: “Υποστηρίζω μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα”
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο «Bloomberg» και αναφερόμενος στη επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν, με ένα σχέδιο έξι σημείων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, δήλωσε ότι το αληθινό ζήτημα είναι αν η αγορά λειτουργεί ή δεν αντικατοπτρίζει τις βασικές αρχές προσφοράς και ζήτησης.
Είναι σαφές, τόνισε, ότι δεν λειτουργεί πλέον κατάλληλα και μπαίνει το ερώτημα για να κάνουμε πιο δραστική παρέμβαση ώστε ουσιαστικά να επέλθει μια νέα ισορροπία και να αποφύγουμε τις υπερβολικές διακυμάνσεις που δεν έχουν να κάνουν με τα βασικά δεδομένα.
«Αυτό βρίσκεται στην καρδιά της πρότασής μου στην Κομισιόν. Είναι μια τολμηρή πρόταση, καταλαβαίνω, αλλά τουλάχιστον θέτει την ουσία του προβλήματος στην πραγματική του διάσταση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα το συζητήσουν αύριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε πως όταν δημιουργήθηκε το Ταμείο Ανάκαμψης μετά την πανδημία πολλοί ηγέτες το θεωρούσαν αδιανόητο να γίνει. «Αντιμετωπίζουμε τώρα μια πολύ ακραία κατάσταση. Αρκεί να δείτε τις επιπτώσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Αντιλαμβάνεστε την πίεση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες και οι επιχειρήσεις. Επιδοτούμε φυσικά το ρεύμα. Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες το κάνουν αλλά πιστεύω ότι χρειάζεται συστηματική παρέμβαση», υπογράμμισε.
Παράλληλα ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες ιδέες στο τραπέζι όπως από την Ισπανία σε ότι αφορά τη λειτουργία της αγοράς ρεύματος. «Αυτό που εγώ υποστηρίζω είναι μια πανευρωπαϊκή λύση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι η προμήθεια φυσικού αερίου επί της ουσίας δεν έχει αλλάξει και γι’ αυτό, είπε, δεν δικαιολογούνται οι δραματικές αυξήσεις.
Σημείωσε ότι η Κομισιόν προχωρά σε ένα σχέδιο που θα επιταχύνει την απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο αλλά αυτή είναι μια διαδικασία που δεν θα προχωρήσει από τη μια μέρα στην άλλη. «Για αυτό υποστηρίζω βραχυπρόθεσμη παρέμβαση στη δομή της τιμολόγησης της αγοράς του αερίου» συνέχισε, ενώ είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσουν και για τις αποφάσεις που έχουν ήδη πάρει για την απολιγνιτοποίηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Το να απομακρυνθούμε από το αέριο με πολύ γρήγορους ρυθμούς οπωσδήποτε απαιτεί περισσότερο χρόνο από αυτό που έχουμε στη διάθεση μας», πρόσθεσε.
Παράλληλα δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο στην Ευρώπη ότι θα πρέπει να μειώσουμε την εξάρτηση μας από ρωσικό αέριο το συντομότερο δυνατό, κάτι που δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. «Να το δούμε και βραχυπρόθεσμα γιατί είναι τόσο έντονο το πρόβλημα το οποίο ρίχνει βάρος στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις που δεν θα είναι διαχειρίσιμο στο επίπεδο των εθνικών προϋπολογισμών», ανέφερε.
Για το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εισαγωγής πηγών ενέργειας από τη Ρωσία, απάντησε ότι δεν είναι μια ρεαλιστική πρόταση ενώ στην περίπτωση που προχωρήσει η Ρωσία πριν από την Ευρώπη σε κάτι τέτοιο, τόνισε ότι αν συμβεί θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.
Επιπλέον δήλωσε ότι στην Ελλάδα έχουμε σχέδια διαχείρισης και ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια. «Αν ρωτάτε αν μπορούμε μονομερώς ως Ευρώπη να απομακρυνθούμε από τη μια στιγμή στην άλλη από το ρωσικό αέριο, αυτό δεν είναι ρεαλιστικό», συμπλήρωσε.