Ουκρανία: Τα ψέμματα της προπαγάνδας του πολέμου που έγιναν viral- “Επιστράτευσαν” στο πλευρό των Ρώσων ακόμα και τον Στίβεν Σίγκαλ!
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ροή ψευδών ή παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τον πόλεμο δεν έχει εγκαταλειφθεί και τώρα υπάρχουν μερικές περίεργες θεωρίες που μοιράζονται στο διαδίκτυο. Δεν είναι μόνο το τανκ που σύμφωνα με βίντεο που μοιράστηκε τις πρώτες ημέρες του πολέμου έστριψε απότομα και πάτησε διερχόμενο αυτοκίνητο, είναι αρκετές ακόμα ψευδείς ειδήσεις που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο της προπαγάνδας και της αναπαραγωγής θεωριών συνωμοσίας και από τις δύο πλευρές.
Κάποιοι έχουν αρχίσει να διακινούν ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος είναι φάρσα, κατασκεύασμα των μέσων ενημέρωσης ή έχει υπερβληθεί από τη Δύση όσον αφορά την κλίμακα του.
Το BBC εξέτασε μερικά από αυτά και έχουν ενδιαφέρον, αν και προέρχονται από ένα δυτικό μέσο ενημέρωσης που έχει αναφανδόν ταχθεί κατά της ρωσικής εισβολής.
Ψεύτικοι ισχυρισμοί για «παράγοντες κρίσης»
Ένα βίντεο με μια νεαρή γυναίκα και έναν νεαρό άνδρα να έχουν απλώσει ψεύτικο αίμα στα πρόσωπά τους έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές σε πολλές πλατφόρμες.
Μοιράζεται ως υποτιθέμενη απόδειξη ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι μια φάρσα και ότι τα θύματα των πολιτών είναι στην πραγματικότητα «παράγοντες της κρίσης» – άτομα που προσλαμβάνονται για να αναπαράγουν σκηνές από μια επίθεση.
Όμως το βίντεο δεν έχει σχέση με τον πόλεμο. Γυρίστηκε το 2020 στο σετ παραγωγής της ουκρανικής τηλεοπτικής σειράς Contamin .
Ο άνδρας ηθοποιός φαίνεται σε εικόνες από τα παρασκήνια από το σετ που ανέβασε στο Twitter τον Δεκέμβριο του 2020.
Κινούμενο …πτώμα
Ένα βίντεο ενός δημοσιογράφου μπροστά σε πολλές σακούλες έχει γίνει viral σε πολλά μεγάλα κοινωνικά δίκτυα και έχει διαδοθεί ευρέως από λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου.
Δευτερόλεπτα μετά το κλιπ, μια από τις τσάντες του σώματος αρχίζει να κινείται, ένας άνδρας αφαιρεί το κάλυμμα και τον παρακολουθεί ένας φωτογράφος.
Οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζουν ότι το βίντεο γυρίστηκε στην Ουκρανία και αποδεικνύει ότι ο πόλεμος είναι είτε φάρσα είτε κατασκευασμένος από τη «δυτική προπαγάνδα».
Αλλά οι ισχυρισμοί είναι ψευδείς. Το βίντεο είναι από μια διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή στη Βιέννη στις αρχές Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Osterreich . Διοργανώθηκε από ακτιβιστές για το κλίμα της «Παρασκευής για το Μέλλον», η απεικόνιση των σακουλών σώματος είχε στόχο να τονίσει τον κίνδυνο των εκπομπών άνθρακα για την ανθρώπινη ζωή.
Το ίδιο βίντεο κοινοποιήθηκε από ομάδες συνωμοσίας τον περασμένο μήνα με ψευδείς ισχυρισμούς ότι έδειχνε έναν «ηθοποιό κρίσης» του Covid .
Ισχυρισμός για ψευδή ξύλινα όπλα
Ένα στιγμιότυπο μιας εκπομπής του Fox News που δείχνει δύο Ουκρανούς άνδρες να κρατούν ξύλινα όπλα έχει γίνει viral.
Συχνά συνοδεύεται από ψευδείς ισχυρισμούς ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι φάρσα και το γεγονός ότι δεν είναι πραγματικά όπλα είναι απόδειξη αυτού.
Το υλικό χρονολογείται στην πραγματικότητα στα μέσα Φεβρουαρίου, πριν ξεκινήσει ο πόλεμος.
Πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια ενός εκπαιδευτικού μαθήματος που παρείχε το ακροδεξιό τάγμα Azov για πολίτες εθελοντές στην ουκρανική πόλη Kharkiv που ήταν πρόθυμοι να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και τις κοινότητές τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής.
Ο Στίβεν Σίγκαλ δεν πολεμά στην Ουκρανία!
Ένα ψευδές tweet – που φαίνεται ότι στάλθηκε από τον επαληθευμένο λογαριασμό Twitter του CNN – ισχυρίζεται ότι ο Αμερικανός ηθοποιός Στίβεν Σίγκαλ, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ και Ρωσίας, εντοπίστηκε “ανάμεσα στις ρωσικές ειδικές δυνάμεις” κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο.
Μαζί με τους απλούς χρήστες, το tweet έγινε αντιληπτό από σημαντικούς λογαριασμούς με πολλές χιλιάδες ακόλουθους, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού οικοδεσπότη του podcast Joe Rogan, ο οποίος το μοιράστηκε με τους 14 εκατομμύρια ακολούθους του στο Instagram.
Όμως ο Seagal δεν μάχεται στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία και το tweet πιθανότατα δημιουργήθηκε από ένα από τα πολλαπλά δωρεάν διαδικτυακά εργαλεία που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν σχεδόν αυθεντικά tweets από επαληθευμένους λογαριασμούς.
Ο 69χρονος ηθοποιός είπε στο Fox News την περασμένη εβδομάδα ότι έβλεπε και τις δύο χώρες ως «μία οικογένεια» και ήλπιζε σε μια «θετική, ειρηνική επίλυση».
Το CNN είπε ότι η εικόνα ήταν κατασκευασμένη και «δεν είχε ποτέ αναφέρει κάτι τέτοιο».
Ο κ. Rogan αργότερα διέγραψε την ανάρτησή του στο Instagram.
Ρώσος διπλωμάτης μοιράζεται ψευδές tweet
Ένας Ρώσος διπλωμάτης μοιράστηκε στιγμιότυπα οθόνης που δείχνουν μια κατασκευασμένη ιστορία για έναν δημοσιογράφο που σκοτώθηκε στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.
«Προσέξτε, η κύρια μάχη δεν είναι στην Ουκρανία, είναι με ψέματα και ψεύτικα MSM» έγραψε στο Twitter ο Ντμίτρι Πολυάνσκι, αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, αναφερόμενος στα «κυρίως μέσα ενημέρωσης» ως MSM.
Η ανάρτησή του συνοδεύτηκε από ένα tweet στο οποίο ισχυριζόταν ότι το CNN είχε αναφέρει τον θάνατο του “Bernie Gores” στην Ουκρανία, αφού μοιράστηκε μια ιστορία για τον θάνατο του ίδιου άνδρα στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας των Ταλιμπάν πέρυσι.
Αλλά τα στιγμιότυπα οθόνης που παρουσιάζονται ως απόδειξη κατασκευής προέρχονται από ψεύτικους λογαριασμούς του CNN – και οι δύο από τότε έχουν ανασταλεί από το Twitter. Και ο άνδρας που παρουσιάζεται στις εικόνες ως Bernie Gores είναι στην πραγματικότητα ένας YouTuber, ο οποίος είναι πολύ ζωντανός, που ονομάζεται Jordie Jordan.
Ένας εκπρόσωπος του CNN είπε σε ελεγκτές από το Reuters ότι οι αναρτήσεις ήταν «απόλυτη φαντασία» .
Ψεύτικα πλάνα
Διαφορετικές εκδοχές ενός βίντεο μεγάλου πλήθους που καλείται από έναν σκηνοθέτη να τρέξει και να ουρλιάξει από φόβο έχουν συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες προβολές σε πολλές πλατφόρμες.
Υποστηρίζεται ότι το βίντεο διέρρευσε από την Ουκρανία, υποδηλώνοντας ότι ορισμένες από τις οδυνηρές σκηνές που διαχειρίζονται τα μέσα ενημέρωσης είναι πραγματικά κατασκευασμένες.
Αλλά το βίντεο γυρίστηκε στην Πλατεία Βικτώριας του Μπέρμιγχαμ το 2013 για την ταινία επιστημονικής φαντασίας Invasion Planet Earth, η οποία τότε ονομαζόταν Kaleidoscope Man.
Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Σάιμον Κοξ, δήλωσε στο Twitter ότι «σοκαρίστηκε όταν είδε το υλικό μου να χρησιμοποιείται έτσι» .
Η σύζυγος του αντιπροέδρου δεν πήγε στρατό
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μοιράζονται μια εικόνα που φέρεται να δείχνει τη σύζυγο ενός «Ουκρανού αντιπροέδρου» που έχει ενταχθεί στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για να πολεμήσει τη ρωσική εισβολή.
Ωστόσο, η Ουκρανία δεν έχει αντιπρόεδρο.
Μια άλλη εκδοχή του ισχυρισμού που κάνει τον γύρο του Twitter εσφαλμένα υποδηλώνει ότι η γυναίκα στην εικόνα είναι η πρώτη κυρία της Ουκρανίας Olena Zelenska.
Ελεγκτές δεδομένων Λογικά διαπίστωσαν ότι η φωτογραφία είναι μια εικόνα ενός Ουκρανού στρατιώτη από τον Αύγουστο του 2021.
Η αρχική φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια μιας πρόβας για μια στρατιωτική παρέλαση στο Κίεβο.
Πηγή: BBC