Μορντασόφ- Τιμτσένκο: Οι Ρώσοι ολιγάρχες και φίλοι του Πούτιν που βρέθηκαν στο στόχαστρο των Ιταλικών Αρχών- Τους κατέσχεσαν γιωτ αξίας 140 εκατ.
Περιουσιακά στοιχεία αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ που ανήκαν σε Ρώσους ολιγάρχες έχουν κατασχεθεί στην Ιταλία μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai.
Ειδικότερα, οι τελευταίες κατασχέσεις πραγματοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Γένοβας.
Στον ολιγάρχη Αλεξέι Μορντασόφ κατασχέθηκε η θαλαμηγός Lady M Yacht, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Ιμπέρια, αξίας 65 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, κατασχέθηκε και η θαλαμηγός Lena Yacht, αξίας 50 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι του Σανρέμο και ανήκει στον Ρώσο ολιγάρχη Γενάντι Τιμσένκο.
Αλεξέϊ Μορντασόφ: Ο ολιγάρχης που έσωσε την Tui
Είναι ο Ρώσος ολιγάρχης που παρενέβη για να κρατήσει ζωντανή την ταξιδιωτική εταιρεία Tui, μέσω της χορήγησης χρημάτων και καθώς ο διεθνής τουρισμός «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας.
Ωστόσο, ο Αλεξέι Μορντάσοφ – στον οποίο ανήκει το ένα τρίτο του μεγαλύτερου τουριστικού πρακτορείου στην Ευρώπη και του οποίου είναι ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος – είναι πιθανό να γίνει βάρος για την Tui, της οποίας οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Λονδίνο, αφότου η Ε.Ε. τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρώσεων που επέβαλε κατά της Ρωσίας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Παρ’ όλο που δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις κατά του Μορντάσοφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα συμφέροντά του στην περιοχή θα περιοριστούν πλέον σημαντικά.
Η Ε.Ε. έχει εκφράσει αρκετές ανησυχίες για τον Μορντάσοφ: Ισχυρίζεται ότι η Rossiya Bank, από την οποία έχει οικονομικό συμφέρον, είναι η «προσωπική τράπεζα» των ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων που έχουν επωφεληθεί από την προσάρτηση της Κριμαίας.
Επιπλέον, το μπλοκ θεωρεί ότι οι εταιρείες στον χώρο των ΜΜΕ στις οποίες έχει επενδύσει ο Μορντάσοφ, έχουν συμβάλει στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, μέσω φιλορωσικών τηλεοπτικών σταθμών.
Ο 56χρονος Μορντάσοφ, που είναι πλέον ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας, ξεκίνησε από τα χαμηλά, καθώς είναι γιος εργατών από την πόλη Τσερεπόβετς, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια της Μόσχας, και έγινε ο επικεφαλής της Severstal, της μεγαλύτερης εταιρείας χάλυβα και εξόρυξης της Ρωσίας.
Μάλιστα, ο Μορντάσοφ έχασε με μικρή διαφορά μια θέση στη λίστα του Forbes με τους 50 πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο για το 2021, καθώς κατέλαβε την 51η θέση.
Η προσωπική του περιουσία υπολογιζόταν τότε στα 29,1 δισ. δολάρια, ενώ ο Μορντάσοφ παραμένει ο βασικός μέτοχος της Severstal.
Η Severstal έχει εκδώσει στο παρελθόν ενημερωτικά δελτία, στα οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο ορισμένα από τα προϊόντα υψηλής αντοχής που κατασκευάζει, χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ρωσικού αμυντικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των τεθωρακισμένων οχημάτων.
Ο Μορντάσοφ προεδρεύει της μητρικής της εταιρείας, Severgroup, μια ιδιωτική επενδυτική εταιρεία, και έχει συμφέροντα που κυμαίνονται από τις τηλεπικοινωνίες μέχρι την εξόρυξη χρυσού, τα μέσα ενημέρωσης και τη μηχανική.
Σε δήλωσή του, ο Μορντάσοφ ανέφερε ότι δεν καταλαβαίνει πώς η συμπερίληψή του στη λίστα των κυρώσεων της Ε.Ε. θα βοηθούσε στην επίλυση των συγκρούσεων στην Ουκρανία, αναφέροντας πως: «Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ξέσπασμα των τρεχουσών γεωπολιτικών εντάσεων».
Αναφέροντας ότι είναι απομακρυσμένος από την πολιτική, κάλεσε σε τερματισμό του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τον οποίο χαρακτήρισε ως «τραγωδία δύο αδελφικών λαών».
«Είναι φρικτό που πεθαίνουν Ουκρανοί και Ρώσοι, που άνθρωποι περνούν δυσκολίες που καταρρέει η οικονομία. Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο ώστε να βρεθεί μια διέξοδος από αυτή τη σύγκρουση στο άμεσο μέλλον και να σταματήσει η αιματοχυσία», είπε ο ίδιος.
Γενάντι Τιμτσένκο: Ο ζάμπλουτος φίλος του Πούτιν
Μηχανικός, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Λένινγκραντ, ο Τιμτσένκο έπιασε το 1976 δουλειά στο πυρηνικό εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη. Μετά από 8 χρόνια μεταπήδησε στο υπουργείου Εμπορίου. Ανήσυχο μυαλό και με το «κοκκαλάκι της νυχτερίδας» όπως όλοι οι Ρώσοι ολιγάρχες, κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει το νούμερο δυο στην εταιρεία Kirishineftekhimexport, μια κρατική εταιρεία εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου στην Δύση. Όλα αυτά το 1988 στα 36 του χρόνια. Άξιος.
Βλέποντας την Σοβιετική Ένωση να καταρρέει ο Τιμτσένκο πήρε τα μέτρα του. Έχοντας αλλάξει πολλές εταιρείες γνώρισε έναν φιλόδοξο πολιτικό ο οποίος τότε ήταν αντιδήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης. Τον έλεγαν Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια στενή φιλία γεννήθηκε με τον Τιμτσένκο να κάνει τον Πούτιν πρόεδρο της λέσχης Τζούντο που είχε ιδρύσει.
Πως να γίνετε δισεκατομμυριούχοι
Το 2000 ο Τιμτσένκο ιδρύει μαζί με έναν Σουηδό τον Torbjorn Tornqvist την εταιρεία εμπορίας πετρελαίου Gunvor. Έως το 2007 η εταιρεία πήγαινε πολύ καλά οικονομικά με ετήσια έσοδα 43 δισ.
Τότε, ο δισεκατομμυριούχος πλέον Τιμτσένκο ιδρύει την εταιρεία Volga με έδρα το Λουξεμβούργο μέσω της οποίας αγόρασε αντί 460 εκατομμυρίων δολαρίων το 5% της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek. Το 2009 αγόρασε άλλο ένα 13% και έτσι ο Τιμτσένκο έγινε μέλος του Δ.Σ.