Ανάλυση CNN: Για ποιούς λόγους το ΝΑΤΟ αποφεύγει να επιβάλει “no fly zone” πάνω από την Ουκρανία
Οι 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα της συμμαχίας στην Ουκρανία. Οι διπλωματικές προσπάθειες απέτυχαν να τερματίσουν το χάος στη χώρα, οκτώ ημέρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε τα ρωσικά στρατεύματα να εισβάλουν.
Η κατάσταση στην Ουκρανία φαίνεται απίθανο να βελτιωθεί σύντομα. Μια ρωσική αυτοκινητοπομπή μήκους 40 μιλίων με κατεύθυνση την πρωτεύουσα, Κίεβο, έχει σταματήσει εδώ και μέρες καθώς ουκρανικά μαχητικά κατέχουν βασικές περιοχές, ενώ τα ρωσικά στρατεύματα έχουν διεκδικήσει άλλες βασικές στρατηγικές περιοχές και, από σήμερα το πρωί, καταλαμβάνουν τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia.Παρά τη ζοφερή κατάσταση στο έδαφος, το ΝΑΤΟ δεν είναι πρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση — συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων — πέρα από την υποστήριξη της αντίστασης της Ουκρανίας σε μια εισβολή που σκοτώνει αθώους πολίτες.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία δεν αποτελεί επιλογή που εξετάζεται από τη συμμαχία. «Συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να έχουμε αεροπλάνα του ΝΑΤΟ να επιχειρούν στον ουκρανικό εναέριο χώρο ή στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο ουκρανικό έδαφος», είπε.
Το να είσαι μέρος του ΝΑΤΟ σημαίνει ενεργό ρόλο στις καθημερινές συζητήσεις για θέματα ασφάλειας και άμυνας που επηρεάζουν τη συμμαχία. Αυτό μπορεί να κυμαίνεται από στρατηγικά μέτρα για την καταπολέμηση του κυβερνοπολέμου έως τη μετακίνηση στρατευμάτων εντός των συνόρων του ΝΑΤΟ για την προστασία άλλων μελών, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης.Τα μέλη υποτίθεται ότι ξοδεύουν το 2% του εθνικού ΑΕΠ για την άμυνα κάθε χρόνο, αν και λίγα μέλη το έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια.Η πιο γνωστή πτυχή της συμμαχίας είναι το άρθρο 5 της συνθήκης, το οποίο, εάν γίνει επίκληση, σημαίνει «μια επίθεση εναντίον ενός Συμμάχου θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των Συμμάχων».Το άρθρο 5 έχει επικαλεστεί μόνο μία φορά, ως απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις Ηνωμένες Πολιτείες.Ωστόσο, η συμμαχία μπορεί να λάβει μέτρα συλλογικής άμυνας χωρίς να επικαλεστεί το άρθρο 5 και επισημαίνει ότι αυτό το έκανε υπό το πρίσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Τι είναι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων;
Μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων είναι μια περιοχή όπου ορισμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να πετάξουν για πολλούς λόγους. Στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης όπως αυτή της Ουκρανίας, πιθανότατα θα σήμαινε μια ζώνη στην οποία δεν θα επιτρεπόταν να πετούν ρωσικά αεροσκάφη, για να αποτραπούν οι αεροπορικές επιδρομές κατά της Ουκρανίας.Το ΝΑΤΟ έχει επιβάλει ζώνες απαγόρευσης πτήσεων σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βοσνίας και της Λιβύης. Ωστόσο, είναι πάντα μια αμφιλεγόμενη κίνηση, διότι σημαίνει μισή εμπλοκή σε μια σύγκρουση χωρίς να δεσμεύονται πλήρως οι επίγειες δυνάμεις.
Τι θα συνέβαινε εάν το ΝΑΤΟ επέβαλε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων;
Το πρόβλημα με τις στρατιωτικές ζώνες απαγόρευσης πτήσεων είναι ότι πρέπει να επιβληθούν με στρατιωτική δύναμη. Εάν ένα ρωσικό αεροσκάφος πετούσε σε ζώνη απαγόρευσης πτήσεων του ΝΑΤΟ, τότε οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να αναλάβουν δράση εναντίον αυτού του αεροσκάφους. Αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν χρήση ρουκέτας κατά του αεροπλάνου. Αυτό, στα μάτια της Ρωσίας, θα ήταν μια πράξη πολέμου από το ΝΑΤΟ και πιθανότατα θα κλιμακώσει τη σύγκρουση.
Γιατί το ΝΑΤΟ δεν έχει επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων;
Ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν βλέπει ξεκάθαρα το ΝΑΤΟ ως άμεση απειλή για την εξουσία του και πρόσφατα επέκρινε την επέκτασή του προς τη Ρωσία, χρησιμοποιώντας το ως δικαιολογία για την εισβολή του στην Ουκρανία.Ως αποτέλεσμα, το ΝΑΤΟ είναι εξαιρετικά απρόθυμο να εμπλακεί άμεσα στη σύγκρουση της Ουκρανίας με μια αντίπαλη πυρηνική δύναμη. Ενώ υποστηρίζει την αντίσταση της Ουκρανίας και αναγνωρίζει τις ενέργειες του Πούτιν ως εισβολή σε ένα κυρίαρχο έθνος, η συμμαχία απλά δεν είναι διατεθειμένη να κάνει οτιδήποτε που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άμεση πολεμική πράξη κατά της Ρωσίας και να διακινδυνεύσει μια κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει στη χρήση πυρηνικών όπλα.
Πηγή: CNN