Ελλείψεις φαρμάκων: Διευρύνεται το πρόβλημα – Συνεχείς οι προειδοποιήσεις των φαρμακοποιών
Σε ένα κορυφαίο πρόβλημα που επηρεάζει άμεσα την Υγεία των πολιτών –τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων και φαρμάκων χρόνιων παθήσεων– οι οποίες διογκώνονται, τους τελευταίους μήνες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, σε πρόσφατη διαδικτυακή ενημέρωση.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Ελλειπτικά φάρμακα υπάρχουν σε όλες τις κατηγορίες φαρμάκων χρόνιων παθήσεων, όπως καρδιολογικά, αναπνευστικά, οφθαλμολογικά, νευροληπτικά, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, και αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι «είμαστε η χώρα με τις φθηνότερες τιμές φαρμάκων σχέση με όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ», επεσήμανε ο κ. Βαλτάς.
Αναφερόμενος ο πρόεδρος του ΠΦΣ στα ευρωπαϊκά δεδομένα για τις πολιτικές που ακολουθούνται στο θέμα της αντιμετώπισης ων ελλείψεων φαρμάκων, επικαλέστηκε έκθεση του Φαρμακευτικού Ομίλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της PGEU (Pharmaceutical Group of the European Union), με ενδιαφέροντα συμπεράσματα των φαρμακοποιών κατά την πανδημία, σχετιζόμενα με τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, τις ελλείψεις φαρμάκων, την ψηφιακή υγεία κλπ.
Μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα της PGEU:
1. Σε 6 ευρωπαϊκές χώρες οι φαρμακοποιοί έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν εναλλακτικές λύσεις για να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις φαρμάκων κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Κάτι ανάλογο δε συμβαίνει στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Βαλτάς.
Σύμφωνα με την PGEU, λύσεις που μπορούν νόμιμα να προσφερθούν από φαρμακοποιούς σε περίπτωση έλλειψης (% των 27 χωρών που απάντησαν) είναι:
- 80,77% υποκατάσταση γενοσήμων
- 50% εισάγουν φάρμακο από άλλη χώρα
- 46.15% ψάχνουν το ίδιο φάρμακο από άλλη εγκεκριμένη πηγή
- 42,31 παρασκευάζουν γαληνικό σκεύασμα
- 34,61% αλλάζουν με το ίδιο φάρμακο σε άλλη περιεκτικότητα
- 23,08% θεραπευτική υποκατάσταση
2. Σε 4 ευρωπαϊκές χώρες οι φαρμακοποιοί συμμετέχουν σε πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρώπη για να εξετάσουν την αξία της ανταλλαγής παρόμοιας πληροφορίας για τις ελλείψεις, το οποίο κατέδειξε ότι η αυτόματη και σε πραγματικό χρόνο κοινοποίηση των ελλείψεων από τους φαρμακοποιούς είναι βασικής σημασίας για να αντιληφθούν οι αρχές την πραγματική διαθεσιμότητα των φαρμάκων σε επίπεδο ασθενών και τη δυνατότητα ανάπτυξης έγκαιρου εντοπισμού των ελλείψεων, για την αποφυγή ή τη μετρίαση των προβλημάτων εφοδιασμού.
Ανάλογη πρόταση, για τη συλλογή σε real time δεδομένων από τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και τους ΦΣ ανά περιοχή, έχει κάνει ο ΠΦΣ στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και θα έπρεπε ήδη να έχει τεθεί σε εφαρμογή, αλλά καθυστερεί λόγω ΕΟΦ.
Το περιεχόμενο της πρότασης είχε πρόβλεψη αυτά τα δεδομένα να διασταυρώνονται σε ένα δείγμα αντιπροσωπευτικών ελλείψεων, σε πανελλαδικό επίπεδο. Το δείγμα να αποστέλλεται στην εφαρμογή του ΕΟΦ με σκοπό να δημιουργείται μια επικαιροποιημένη λίστα που, άμεσα, θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ. Έτσι, ο ιατρός θα πληροφορείται, από το σύστημα σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι ελλειπτικό.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ εξήγησε όλη την πορεία της πρότασης που συμφωνήθηκε στη βάση της -πριν σχεδόν 2 χρόνια- έπειτα από αίτημα του ΠΦΣ με όλους τους εμπλεκομένους φορείς για τις ελλείψεις. «Δυστυχώς -παρά το γεγονός ότι ο ΠΦΣ δημιούργησε την εφαρμογή σε ένα μήνα- ο ΕΟΦ, αφού προηγουμένως ξεκίνησε μέσω των γραφειοκρατικών διαδικασιών εδώ και δυο χρόνια με διαγωνισμό, με επιλογή αναδόχου για τη δημιουργία της δικής του εφαρμογής, που θα διασυνδεθεί με αυτή του ΠΦΣ και ενώ είναι έτοιμη από τα τέλη Αυγούστου, δεν μπαίνει σε λειτουργία γιατί θα πρέπει να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που ακόμη ετοιμάζεται!», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαλτάς, και πρόσθεσε:«Στην Ευρώπη, το σύστημά τους ενημερώνει, τις αρχές, τον γιατρό, τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων για τα ελλειπτικά. Είναι αυτό που ζητήσαμε και δεν γίνεται».
Συνεχίζοντας την αναφορά του στα ευρωπαϊκά δεδομένα ο πρόεδρος του ΠΦΣ σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της PGEU
3. «6,3 ώρες την εβδομάδα κατά μέσο όρο ασχολείται το προσωπικό του φαρμακείου με θέματα που αφορούν τις ελλείψεις φαρμάκων».
«Για τον Έλληνα φαρμακοποιό, είναι 6,3 ώρες την ημέρα!», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, τονίζοντας ότι δεν υπερβάλλει… «Κάθε φαρμακείο από το πρωί μέχρι το βράδυ προσπαθεί να βρει ελλειπτικό φάρμακο για να καλύψει τον ασθενή του, διότι ο ασθενής αλλιώς διακόπτει τη θεραπεία του» και επίσης οι θεράποντες γιατροί προτρέπουν τους ασθενείς να αναζητούν και να βρίσκουν το φάρμακό τους.
Ο ΠΦΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει έκτακτη συνάντηση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς, φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακαποθήκες ιδιωτικές και συνεταιριστικές, για να συνομολογήσουμε ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι θα πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να υπάρξουν συμβιβαστικές λύσεις, με καθαρή στόχευση ότι επιτέλους ο Έλληνας Ασφαλισμένος, ο Έλληνας ασθενής θα πρέπει να βρίσκει το φάρμακό του και τη θεραπεία του.
Αυτές οι προτάσεις θα κατατεθούν στον υπουργό Υγείας, καθώς μπορεί να απαιτούν και νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.