Editorial Libre: Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών- Το δικαίωμα και το λάθος
Τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών υπό τον/την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν αποτελούν πεδία παραγωγής πολιτικής. Οι εκλεγμένες κυβερνήσεις διαθέτουν –εκ του Συντάγματος– την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη νομιμοποίηση να λαμβάνουν αποφάσεις.
Παράγουν, ωστόσο, συνθήκες ελάχιστης πολιτικής συνεννόησης και, κυρίως, εκπέμπουν δύο μηνύματα: πρώτον, ό,τι οι περιστάσεις είναι έκτακτες και μείζονος εθνικής σημασίας (ώστε να απαιτείται η συνεννόηση), και, δεύτερον, μεταδίδουν στην κοινωνία το αίσθημα της κρισιμότητας της συγκυρίας, ώστε να αίρονται, κατά το δυνατόν, οι διαχωρισμοί και να παράγεται το ελάχιστο αρραγές.
Ο πρωθυπουργός επέλεξε να προβάλλει απαρέσκεια σχετικά με αυτή την κατάκτηση του πολιτικού μας συστήματος, κι αυτό είναι περίεργο δεδομένου πως συνήθως η σύγκληση ενός Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γίνεται με απόφαση του ιδίου και ενισχύει το ηγετικό του προφίλ. Κερδισμένος βγαίνει από μία τέτοια διαδικασία, πέραν του ότι όποια πολιτική δύναμη -πολύ περισσότερο η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση- εξοκείλει από το “πνεύμα” αυτή της συνύπαρξης των πολιτικών αρχηγών, αναλαμβάνει το σχετικό κόστος.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, είχε ζητήσει, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (2016) την σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ενόψει, τότε, της συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε- Τουρκίας υπό την βαριά σκιά του προσφυγικού.
Το επιχείρημα πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε προβεί, ενδεχομένως, σε κινήσεις επαρκούς συνεννόησης για την επίλυση του Μακεδονικού (αν και υπάρχουν αντεπιχειρήματα επ΄ αυτού), δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Ιδιαίτερα, όταν ο κ. Μητσοτάκης έχει περιγράψει με μελανά χρώματα την παγκόσμια συγκυρία και την ανάγκη αλλαγής της εθνικής στρατηγικής. Κρίσιμες αποφάσεις, που θα χρωματίσουν την διεθνή θέση της χώρας για τα επόμενα πολλά χρόνια, λαμβάνονται ήδη και θα ληφθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.
Είναι δικαίωμά του να μην θέλει να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, είναι, όμως, λάθος να δημιουργεί την αίσθηση πως ο συγκεκριμένος θεσμός καταργείται…
Libre