Βουλή: Σε ποιο σημείο… “συμφώνησαν” Μητσοτάκης Τσίπρας – Η αμηχανία που ανέδειξε ο διάλογος για Δένδια

Βουλή: Σε ποιο σημείο… “συμφώνησαν” Μητσοτάκης Τσίπρας – Η αμηχανία που ανέδειξε ο διάλογος για Δένδια

Αν προκύπτει κάτι ως γενικό συμπέρασμα από την αντιπαράθεση στην ολομέλεια είναι ότι το αστικό πολιτικό σύστημα ομονοεί και δεν αμφισβητείται πλέον η υπαρξιακή ταυτότητα της χώρας σε σχέση με ΕΕ και ΝΑΤΟ, άσχετα από τις λεκτικές εξάρσεις περί «ανήκομεν εις την Δύσιν» ή «η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες». Πάνω σε αυτή την παραδοχή υπήρξε και μια άλλη πιο ζωτική στη συγκυρία παραδοχή των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα η οποία μετουσιώνει το «τίμημα», ότι έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες για την ελληνική οικονομία και τους πολίτες. Ο Πρωθυπουργός το «σέρβιρε» μέσω Βρυξελλών ως συνομολόγηση των Ευρωπαίων ηγετών ότι οι πολίτες της Ένωσης θα πληρώσουν το βαρύ τίμημα της ενεργειακής φτώχειας και έκρηξης των τιμών και ο Αλέξης Τσίπρας κρούοντας κώδωνα κινδύνου για τις κοινωνικές αναταραχές που θα ακολουθήσουν μετά τις ενεργειακές αναταράξεις από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησής του για την ενεργειακή κρίση στην οποία μπαίνει η χώρα, αναμένοντας κάποιο σωσίβιο από τις αποφάσεις της επόμενης Συνόδου κορυφής στο Παρίσι.

Μετά την τριτολογία του πρωθυπουργού και την επιλογή του να αναφερθεί σε αυτή στα ζητήματα ενέργειας γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσε να λάβει απαντήσεις καθώς δεν είχε δικαίωμα τριτολογίας ο κ. Τσίπρας, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το χαμένο έδαφος και το χαμένο χρόνο στη συγκράτηση των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα.

  • Μια αναλυτική ανακοίνωση από τους τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου και Πέτης Πέρκα ήταν η απάντηση που επιχείρησε να δώσει η Κουμουνδούρου και στην οποία αν αξίζει να σημειωθεί κάτι είναι κατ’ αρχήν το δέσιμο της χώρας ήδη από το 2019 στο φυσικό αέριο και ουχί της απεξάρτησης της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα.

Μόνο το ομολογιακό δάνειο των «blue golden boys» της ΔΕΗ με ρήτρα απολιγνιτοποίησης από το 2021είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς τη σημασία των κυβερνητικών ευθυνών για το γεγονός ότι ήδη οι καταναλωτές πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα με την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήνει σαφείς αιχμές και να εξαπολύει ευθείες βολές για την πριμοδότηση του ολιγοπώλιου στην αγορά ενέργειας.

Κυβερνητικό ρήγμα

Την ίδια στιγμή όμως στη χθεσινή συζήτηση αναδείχθηκε και ένα άλλο εξίσου σοβαρό ζήτημα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου έχει ίσως μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που επικοινωνιακά επιχειρεί να διαχειριστεί το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά και το «κάρφωμα» του κ. Μητσοτάκη να ανοίξει μόνος του ζήτημα Δένδια από το βήμα της ολομέλειας είναι πλέον πεισμένα ότι το πρόβλημα με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν περιορίζεται μόνο σε μια τυχόν διαφωνία του Υπουργού Εξωτερικών, αλλά και σε μια σημαντική μερίδα της ΝΔ.

Γιατί αν από τη μια πλευρά η κυβέρνηση βρήκε πρόθυμους σύμμαχους στην στρατιωτική εμπλοκή μόνο στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ και συγκεκριμένους Βουλευτές του κόμματός του, η λοιπή αντιπολίτευση βρέθηκε σύσσωμη απέναντί του με παρασκηνιακά βέλη να εξακοντίζονται και από το εσωτερικό της ΝΔ.

Ο διάλογος μεταξύ Μητσοτάκη, Δένδια και Τσίπρα ήταν αποκαλυπτικός της αμηχανίας του ίδιου του Πρωθυπουργού:

  • Κ. Μητσοτάκης: «Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης στις σχέσεις τις δικές μου με τον Υπουργό Εξωτερικών διαφωνίες ψάξτε αλλού. Κοιτάξτε στο εσωτερικό σας».
  • Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: «Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας υπουργός εξωτερικών διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Δεν υπαινίχθηκα κάτι τέτοιο».
  • Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: «Βεβαίως, εσείς δεν είπατε τίποτα τέτοιο, αλλά υπήρχε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και σας ευχαριστώ που πάρα πολύ σαφώς είπατε ότι αν υπήρχε διαφωνία θα με είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός».

Αυτό που σχολιάζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση και έθιξε και ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο πρωθυπουργός έδειξε να τον απασχολεί περισσότερο το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό «παρά ο Πούτιν και ο Ερντογάν».

Νέο Δόγμα

Το νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής που εισάγει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στα μάτια των διπλωματών να μην είναι και τόσο φρέσκο καθώς θυμίζει το μετεμφυλιακό και ψυχροπολεμικό δόγμα του 50 και του 60, αλλά δεν φαίνεται να βρίσκει ένθερμους υποστηρικτές και στους κόλπους του κυβερνώντος κόμματος.

Από την αξιωματική αντιπολίτευση μιλούν για σχετική απομόνωση του κ. Μητσοτάκη καθώς όπως σημειώνουν η εικόνα του εξαιρετικά πρόθυμου εταίρου των συμμαχιών δεν εξυπηρετεί σε βάθος τα εθνικά θέματα ούτε και έχει στρατηγικό βάθος.

Αντίθετα, όπως σημείωσε και ο κ. Τσίπρας, το επιχείρημα του κ. Μητσοτάκη ότι αν η Ελλάδα δεν συνδράμει τώρα που παραβιάζεται εθνική κυριαρχία και με στρατιωτικά μέσα, πώς θα περιμένει βοήθεια και αλληλεγγύη από τους συμμάχους της σε μια τυχόν τουρκική στρατιωτική επίθεση, «λειτουργεί και σαν αυτοεκπληρούμενη προφητεία».

Μάλιστα η αγωνία του κ. Μητσοτάκη να αντιπαρατεθεί μικροπολιτικά όπως σημειώνουν και να στηρίξει την επιλογή του να βγει προωθητικά στον πόλεμο γιατί «η χώρα πάντα ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας» – με τη Δύση – συνοδεύτηκε και από άμεσες ή και έμμεσες μομφές για φιλορωσική στάση από το ΣΥΡΙΖΑ. Το κλίμα μάλιστα αυτό, ότι ο κ. Τσίπρας δεν καταδικάζει τη ρωσική εισβολή καλλιεργήθηκε από την πρώτη σχεδόν ημέρα της εισβολής Πούτιν από στελέχη και το μηχανισμό της ΝΔ.

  • «Δεν είμαστε ούτε φιλορώσοι ούτε αντιρώσοι, ούτε φιλοαμερικανοί, ούτε αντιαμερικανοί. Είμαστε Έλληνες, είμαστε Ευρωπαίοι, είμαστε με το Διεθνές Δίκαο» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμπυκνώνεται το δόγμα της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που φαίνεται να εγκαταλείπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σχετικά Άρθρα