Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπασάγα στη Λιβύη ενώ ο κίνδυνος κρίσης ελλοχεύει

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπασάγα στη Λιβύη ενώ ο κίνδυνος κρίσης ελλοχεύει

Το Κοινοβούλιο της Λιβύης έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Φάτι Μπασάγα, ο οποίος επελέγη παραβλέποντας την υπάρχουσα κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπα που εδρεύει στην Τρίπολη και αρνείται να παραδώσει την εξουσία. Η κατάσταση στη χώρα έχει αρχίσει να γίνεται ξανά εκρηκτική θέτοντας σε κίνδυνο τη διαδικασία μετάβασης στην ομαλότητα.

Στην ψηφοφορία το Κοινοβούλιο ενέκρινε την κυβέρνηση Μπασάγα με ψήφους 92 σε σύνολο 101 παρόντων βουλευτών. Η κυβέρνηση έχει 29 υπουργούς, τρεις αντιπροέδρους και 6 υφυπουργούς, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο μετέχουν μόνο δύο γυναίκες.

Κατά τη συνεδρίαση αναγνώστηκαν τα ονόματα των μελών της κυβέρνησης και κάθε βουλευτής ακούγοντας το όνομά του θα έπρεπε να απαντήσει ότι «εμπιστεύεται» ή «δεν εμπιστεύεται» το νέο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Αγκίλα Σάλεχ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης προτού ολοκληρωθεί η ανάγνωση όλων των ονομάτων. Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Αμπντάλα Μπλίχεκ είπε ότι η κυβέρνηση έλαβε την έγκριση του Σώματος, με 92 θετικές ψήφους.

Το κοινοβούλιο ανέθεσε στον Μπασάγα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στις 10 Φεβρουαρίου, για να αντικαταστήσει την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, ο οποίος επιμένει ότι δεν θα παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή βάθυνε τον διχασμό μεταξύ των φατριών στη Λιβύη και πλέον αυξάνεται η ανησυχία ότι θα ξαναρχίσουν οι ένοπλες συγκρούσεις έπειτα από σχεδόν ενάμιση χρόνο σχετικής ηρεμίας.

Ο Μπασάγα έχει συμμαχήσει με τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που είναι κραταιός στα ανατολικά της χώρας, και αυτή η συμμαχία έχει προκαλέσει την ανησυχία των φατριών στα δυτικά της Λιβύης αλλά και της Τουρκίας.

Μετά την ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο, ο Ντμπέιμπα χαρακτήρισε τη διαδικασία «καινούργια φάρσα» και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Βουλής ότι «παίζει με την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα». Είχε αντιπροτείνει ένα σχέδιο τεσσάρων βημάτων στο οποίο θα γίνονταν παράλληλα εκλογές και δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος στα τέλη Ιουνίου, ωστόσο δεν πρότεινε χρονικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών.

Από την πλευρά του, το κοινοβούλιο αποφάσισε να τον αντικαταστήσει επικαλούμενο την αδυναμία του να προχωρήσει στη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών στη διάρκεια της θητείας του.

Σχετικά Άρθρα