Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ρωσικός στρατός μπήκε στη Χερσώνα

Ukrainian law enforcement officers take part in special tactical training exercises held by police, the National Guard and security services at the Kalanchak training ground in the Kherson region, Ukraine, February 12, 2022. REUTERS/Irakli Gedenidze

Κλιμακώνονται σημαντικά οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού απόψε, καθώς συνεχίζονται αμείωτες για έκτο 24ωρο στην Ουκρανία, ενόψει του αυριανού νέου γύρου διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε αντιπροσωπείες Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων.

Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Χερσώνα, στη νότια Ουκρανία, λίγο μετά τις 20:00 ώρα Ελλάδας, όμως οι Ουκρανοί ελέγχουν ακόμη το κτίριο της τοπικής διοίκησης, ανέφερε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, Βαντίμ Ντενισένκο, μιλώντας στην τηλεόραση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τουλάχιστον ένα κτίριο κατοικιών καταστράφηκε, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστός ο αριθμός των θυμάτων.

Βραδινή συνομιλία Ζελένσκι – Μπάιντεν

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε απόψε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν να σταματήσουν «τον Ρώσο επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό» στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας.

«Μόλις συνομίλησα με τον Αμερικανό πρόεδρο (…) Πρέπει να σταματήσουμε τον επιτιθέμενο το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο Twitter ο Ζελένσκι μετά από αυτή την τηλεφωνική επικοινωνία, την έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Σας ευχαριστούμε για τη στήριξή σας», πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ανάρτησή του.

Κατά τη συνομιλία τους, οι δύο πρόεδροι συζήτησαν κυρίως για τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας και τη βοήθεια που παρέχουν οι ΗΠΑ και άλλες χώρες στην Ουκρανία σε θέματα άμυνας, πρόσθεσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών.

Κίεβο-Τουλάχιστον πέντε νεκροί από την επίθεση στον πύργο τηλεπικοινωνιών

Νωρίτερα, τουλάχιστον πέντε νεκροί και πέντε τραυματίες – άμαχοι – είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός από το πυραυλικό χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων σε πύργο τηλεπικοινωνιών του Κιέβου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κρατικής Υπηρεσίας Έκτακτης Ανάγκης της Ουκρανίας, δύο πύραυλοι έπληξαν και πυρπόλησαν ένα κτίριο ακριβώς δίπλα στον πύργο της τηλεπικοινωνιών.

Βομβαρδισμός κοντά στο μνημείο σφαγής Εβραίων

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αποκάλεσε την Ρωσία «βάρβαρη» για την επίθεση στον πύργο τηλεόρασης Κιέβου, που βρίσκεται κοντά σε μνημείο για τα θύματα του Μπάμπι Γιαρ, τόπος μιας από τις μεγαλύτερες σφαγές Εβραίων κατά τη διάρκεια του ναζιστικού Ολοκαυτώματος.

Νωρίτερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε καλέσει τους πολίτες που μένουν κοντά σε εγκαταστάσεις τεχνολογικών κέντρων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Παράλληλα οι αυτονομιστές του Ντονμπάς έδειχναν να εντείνουν τις προετοιμασίες επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στο μέτωπο της Μαριούπολης.

«Περίμεναν τον πόλεμο»

Η ουκρανική κυβέρνηση από καιρό είχε αντιληφθεί τα κατακτητικά σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία και ήταν έτοιμη για μια τέτοια εξέλιξη των γεγονότων δήλωσε σήμερα ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας Αλεξέι Ντανίλοφ, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

Το ΕΣΑΑ θεωρεί λιτανείες και ειρηνικά φόρουμ αντι-ουκρανική δραστηριότητα -  ΕΟΔ - Ενωση Ορθοδοξων Δημοσιογραφων

«Συνειδητοποιούσαμε σαφώς, ότι οι Ρώσοι θα κάνουν κάτι τέτοιο. Αντιλαμβανόμασταν το τι γινόταν. Το είχαμε αντιληφθεί εδώ και καιρό, ετοιμαζόμασταν για μια τέτοια εξέλιξη. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν για μας κάτι το απρόσμενο. Μπορώ όμως να πω ότι, στις 5 η ώρα το πρωί όταν άρχισε ο πόλεμος , στις 5.15 βρισκόμασταν ήδη στον πρόεδρο, όλοι οι εκπρόσωποι του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και ‘Αμυνας, επειδή ήμασταν έτοιμοι, είχαμε πληροφορίες, ότι αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά μέχρι την τελευταία στιγμή δεν πιστεύαμε, ότι αυτό μπορεί να προέλθει από την Λευκορωσία. Δυστυχώς αυτό συνέβη» δήλωσε ο Ντανίλοφ.

Ο Ντανίλοφ διαβεβαίωσε ότι ο ουκρανικός στρατός είναι ισχυρός και έτοιμος να υπερασπισθεί το κράτος. Ισχυρίστηκε επίσης πως η στρατιωτική και πολιτική ηγεσία δραστηριοποιείται και όλοι όσοι εκπροσωπούν τους τομείς ασφαλείας και άμυνας βρίσκονται στις θέσεις τους.

Διορισμός στρατιωτικού διοικητή στο Κίεβο

Το διορισμό του στρατηγού Νικολάι Νικολάγιεβιτς Zέρνοφ στη νέα θέση του στρατιωτικού διοικητή του Κιέβου ανακοίνωσε το απόγευμα ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε σύντομο διάγγελμά του δικαιολόγησε την εξέλιξη λέγοντας αφενός πως «η υπεράσπιση της πρωτεύουσας είναι πάνω από όλα» και αφετέρου πως θέλει να εγγυηθεί «την άμυνα της πόλης».

Σφοδρό σφυροκόπημα στο Χάρκοβο

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στο Χάρκοβο, ενώ όπως όλα δείχνουν οι ρωσικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών της Χερσώνας, με την κατάσταση να περιγράφεται από Αμερικανούς ειδικούς ως «ιδιαίτερα αντίξοη» για τον ουκρανικό στρατό.

Σχετικά Άρθρα