Πούτιν-Μακρόν : Τι ζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος για να σταματήσει η εισβολή

Πούτιν-Μακρόν : Τι ζήτησε ο Ρώσος Πρόεδρος για να σταματήσει η εισβολή

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αλλά και με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ, ο Μακρόν ανέφερε ότι πίεσε «για την ανάγκη να εφαρμοστεί μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Άρθρο Κοτζιά: Μια διαφορετική σκοπιά – Η γεωπολιτική του Ουκρανικού και ο νεοτσαρισμός

Όπως μεταφέρει σχετικό δελτίο Τύπου από τη γαλλική προεδρία, ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Πούτιν να σταματήσει να πλήττει αμάχους στην Ουκρανία, λαμβάνοντας θετική απάντηση.

Επίσης, αναφέρεται πως η επικοινωνία Μακρόν με Πούτιν ήταν προϊόν σχετικού αιτήματος του Ζελένσκι.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με το RT έθεσε τους εξής όρους για την αποκλιμάκωση:

  • Αναγνώριση της ρωσικής κυριαρχίας στην Κριμαία
  • Αποστρατιωτικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Αποναζιστικοποίηση του ουκρανικού κράτους
  • Διασφάλιση ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας

Σημειώνεται πως ο Ρώσος πρόεδρος αρχικά απαίτησε έναρξη διαπραγματεύσεων μόνο με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα οι Ουκρανοί, ενώ σε πρόσφατη συνέντευξή του υποστήριξε πως δεν συνομιλεί με «ναζιστές και ναρκομανείς», αφήνοντας βεβαίως αιχμές για την κυβέρνηση της Ουκρανίας, την οποία μάλιστα κάλεσε τον ουκρανικό λαό και στρατό να ανατρέψουν.

Από την αρχή της σύγκρουσης, ήταν σαφές ότι οι Ρώσοι επιθυμούν την άνευ (ουκρανικών) όρων παράδοση η οποία θα τερματίσει όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά και τη θητεία της ουκρανικής κυβέρνησης και της προεδρίας Ζελένσκι – αυτό σημαίνει ο όρος «ουδέτερο καθεστώς». Το έτερον σκέλος, ο όρος «αποστρατιωτικοποίηση» της Ουκρανίας, σημαίνει τερματισμός του φλερτ με το ΝΑΤΟ και του εξοπλισμού της από τους Αμερικανούς – σε πολιτικό επίπεδο, και την οριστική απομάκρυνσή της από τη Δύση.

 Το tweet του Γάλλου Προέδρου:

«Μην χτυπάς αμάχους και πολιτικές υποδομές»

Ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε από τον Ρώσο ομόλογό του να σταματήσουν τα πλήγματα εναντίον των αμάχων, να διαφυλαχθούν οι πολιτικές υποδομές και να διασφαλιστεί η πρόσβαση στους οδικούς άξονες στην Ουκρανία, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ελιζέ.

Και στα τρία αυτά σημεία ο Πούτιν «επιβεβαίωσε ότι είναι πρόθυμος να δεσμευτεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο Μακρόν ζήτησε από τον Πούτιν να παραμείνουν σε επαφή τις επόμενες ημέρες, με τον ρώσο πρόεδρο να συμφωνεί.

Τις τελευταίες ώρες ο Μακρόν συνομίλησε επίσης «πολλές φορές» με τον ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σχετικά Άρθρα