Κουτσούμπας: 80 χρόνια μετά ο ΕΛΑΣ δείχνει το δρόμο της αφύπνισης του λαού
Η επέτειος των 80 χρόνων από την ίδρυση του Εθνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ), γιορτάστηκε από το ΚΚΕ και φίλους του Κόμματος στη Λαμία, με εκδήλωση στο χώρο του Δημοτικού θεάτρου της Λαμίας, ιστορικής πόλης για τα πρώτα βήματα και τη μετέπειτα πορεία του ΕΛΑΣ.
Μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου μορφές των αγωνιστών του ΕΛΑΣ ήταν σε δεσπόζουσα θέση, με κορυφαία τη μορφή του Άρη Βελουχιώτη.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που ήταν κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο χρονικό και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες για την ίδρυση του ΕΛΑΣ, στις μυστικές συναντήσεις που έγιναν σε σπίτια της Λαμίας, για να συμπληρώσει πώς «στη Λαμία στην καρδιά της Ρούμελης γιγαντώθηκε ο ΕΛΑΣ έκανε τα πρώτα ρωμαλέα βήματα του», ενώ χαρακτήρισε τον ΕΛΑΣ ως «τη μεγαλύτερη ανταρτική δύναμη μετά τους σοβιετικούς και τους γιουγκοσλάβους παρτιζάνους».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για τα 80 χρόνια του ΕΛΑΣ ο Δημήτρης Κουτσούμπας χρωμάτισε τα ιστορικά δεδομένα εκείνης της περιόδου σημειώνοντας ότι η συγκρότηση του ΕΛΑΣ ήταν η ανάγκη των εποχών, και απαριθμώντας τους ιστορικούς σταθμούς μέχρι τη συγκρότηση του ένοπλου τμήματος με αναφορά στην «Εθνική Αλληλεγγύη» και στην ίδρυση του ΕΑΜ. Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά: στην πρώτη αποστολή του Άρη Βελουχιώτη στη Λαμία για να διερευνήσει τις δυνατότητες αντάρτικου, τις επαφές του με μία σειρά από στελέχη που έδωσαν τα σπίτια τους για τις παράνομες συναντήσεις του και στην πρώτη σύσκεψη που έγινε στο σπίτι του Μήτσου Μυρισιώτη στη συνοικία Νέα Σφαίρα, για να υπογραμμίσει ότι στις 2 Φλεβάρη του 1942 ήταν η ημέρα που δόθηκε το όνομα στον ΕΛΑΣ ως Απελευθερωτικός Στρατός και συντάχθηκε η ιδρυτική διακήρυξη της στρατιωτικής οργάνωσης του ΕΑΜ.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις συνεργασίες που είχε ο ΕΛΑΣ με διάφορες αντάρτικες ομάδες στην περιοχή αλλά και στην Γκιώνα, τον Παρνασσό την Οίτη και το Βελούχι όπως επίσης και στις ιδιαίτερες ιστορικές στιγμές όπως η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.
«Το παράδειγμα της ανιδιοτέλειας, της αυτοθυσίας της αγωνιστικότητας των κομμουνιστών υπήρξε καταλυτικό» σημείωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για να συμπληρώσει πώς «σε συνθήκες λαϊκής ανάτασης που διαμορφώνονται, μετατοπίζονται μαζικά οι λαϊκές συνειδήσεις. Γίνονται βήματα στην αγωνιστική του συγκρότηση και η ανάπτυξη του ΕΛΑΣ είναι ένα ισχυρό παράδειγμα για τις συνθήκες μέσα στις οποίες αφυπνίζονται μαζικά λαϊκές συνειδήσεις».
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε στελέχη τα οποία έδρασαν εκείνη την περίοδο στην ευρύτερη περιοχή χρωμάτισε το κλίμα που κυριαρχούσε τόσο στα βουνά όσο και στα αστικά κέντρα.
«Είμαστε περήφανοι, γιατί ο ΕΛΑΣ υπήρξε η μεγαλύτερη ένοπλη μαζική αντιστασιακή οργάνωση, που τον Οκτώβρη του 1944 απελευθέρωσε τη χώρα από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας για να συμπληρώσει «αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Το τονίζουμε αυτό, γιατί σήμερα διάφοροι, πολιτικοί και φυσικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, θρασύδειλοι φασίστες νεοναζιστές, μα και άλλοι καλοθελητές, ρίχνουν λάσπη, αμολάνε ψέματα και συκοφαντίες…»
Σημείωσε ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, κέρδισε την αποδοχή του λαού, κατάκτησε την αναγνώριση και στηρίχτηκε καθώς του προσέφεραν οπλισμό τροφή πληροφορίες και κρυψώνες. «Αυτός ο λαός στελέχωσε τις στρατιωτικές μονάδες, αυτός του επέτρεψε να αναπληρώνει τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, αλλά και να μαζικοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Αυτός ήταν ο λόγος που ο ΕΛΑΣ τις παραμονές της απελευθέρωσης έφτασε να αριθμεί 77.000 τακτικούς και 50.000 εφέδρους μαχητές» είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κουτσούμπας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο του κομμουνιστικού κινήματος το οποίο χαρακτήρισε «καθοδηγητή των δράσεων και της συγκρότησης του ΕΛΑΣ» ενώ επιτέθηκε σε αυτούς που «προσπαθούν να κάνουν παραχάραξη της ιστορίας» με «αποσπασματική και αντιεπιστημονική χρήση αρχειακών υλικών».
«80 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΛΑΣ, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, συνεχίζουμε! Η εποποιία του ΕΛΑΣ, του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ είναι η απόδειξη τι θα μπορούσε να γίνει, αν ο λαός έπαιρνε τη θέση του στον αγώνα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ» είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της ομιλίας του για να συμπληρώσει πως «αυτή η επιλογή δεν θα πρέπει σήμερα να αναβάλλεται, να ακυρώνεται ή να μη δοκιμάζεται, στο όνομα μιας νέας δήθεν «σωτήριας κυβερνητικής λύσης» τύπου Τσίπρα ή Ανδρουλάκη ή ενός άλλου Μητσοτάκη».
Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό έκανε λόγο για λαϊκή δυσαρέσκεια που φορτώνει και αναφέρθηκε σε διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν το τελευταίο διάστημα, όπως είτε, για κυβέρνηση τεχνοκρατών, για κυβέρνηση Εθνικής ενότητας ή για διάφορα κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας μετά τις εκλογές.
Μίλησε για αναπαλαίωση δοκιμασμένων πυλώνων του συστήματος χαρακτηρίζοντάς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πιθανό μπαλαντέρ για τις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο με το ΣΥΡΙΖΑ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία.
«Άλλοι πάλι, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνουν κι άλλες προτάσεις στο τραπέζι, αφού όπως λένε, το πρόβλημα της σημερινής αντιλαϊκής πολιτικής δεν είναι όλη η ΝΔ, αλλά μόνο ο Μητσοτάκης. Δηλαδή, μια ΝΔ π.χ. χωρίς τον Μητσοτάκη, θα μπορούσε να είναι κυβερνητικός συνεταίρος του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας για να συμπληρώσει ότι «όλα αυτά τα σενάρια, δεν είναι και τόσο άσχετα με τους ανταγωνισμούς ελληνικών, ευρωπαϊκών και υπερατλαντικών ομίλων, μπροστά μάλιστα και στο μεγάλο φαγοπότι που ετοιμάζεται με τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης».
Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η νέα παγίδα περί “προοδευτικής διακυβέρνησης” που στήνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιά και σκουριασμένη» όπως είπε για να συμπληρώσει ότι «αν «πρόοδος» είναι οι αμερικάνικες βάσεις και η συμφωνία με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, οι αποστολές εκτός συνόρων, τότε ποια είναι η «συντήρηση»; Αν “πρόοδος” είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης των επενδυτών με ζεστό κρατικό χρήμα που εκμεταλλεύονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου, τότε τι είναι «συντήρηση»»;
Μετά το τέλος της ομιλίας του γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ δόθηκε συναυλία από το μουσικό συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» με τη συμμετοχή του Παντελή Θαλασσινού ενώ στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του ‘Αρη Βελουχιώτη στην πλατεία Λαού της Λαμίας.
Η εκδήλωση είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στην κεντρική πλατεία της Λαμίας αλλά λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της συνεχούς βροχόπτωσης μεταφέρθηκε στον κλειστό χώρο του Δημοτικού θεάτρου με συνέπεια πλήθος κόσμου να μείνουν έξω από το θέατρο υπό την βροχή.