Η “στροφή” της Γερμανίας- Στέλνει αντιαρματικά και πυραύλους στον Ζελένσκι- Η αλλαγή σχετικά με το SWIFT

Η “στροφή” της Γερμανίας- Στέλνει αντιαρματικά και πυραύλους στον Ζελένσκι- Η αλλαγή σχετικά με το SWIFT

Το βράδυ του Σαββάτου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπερστραϊτ δήλωσε στο Βερολίνο ότι η Γερμανία θα αποστείλει στην Ουκρανία 1.000 αντιαρματικά βλήματα, καθώς και 500 πυραύλους εδάφους-αέρος από τα αποθέματα της «Μπούντεσβερ», του ομοσπονδιακού στρατού. Τα όπλα θα παραδοθούν το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να υποστηριχθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Θα είναι η πρώτη φορά που το Βερολίνο αναθεωρεί την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει στην ουκρανική κρίση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να προμηθεύσει στο Κίεβο όπλα «επιθετικού χαρακτήρα». Σε αυτό επέμενε μέχρι πριν λίγες ημέρες και ο νέος καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Μπαζούκας στην Ουκρανία μέσω Ολλανδίας

Λίγο πριν το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, μετέδιδε ότι η κυβέρνηση Σολτς ετοιμάζεται να εγκρίνει την παράδοση στην Ουκρανία 400 μπαζούκας γερμανικής κατασκευής, τα οποία σήμερα ανήκουν σε «τρίτη χώρα» και συγκεκριμένα στην Ολλανδία. Την πληροφορία αυτή επιβεβαιώνει και το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για να παραδοθεί ο οπλισμός αυτός στην Ουκρανία είναι απαραίτητη και έγκριση της γερμανικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα η Ουκρανία είχε απευθύνει στην Εσθονία αίτημα για να παραχωρηθούν πυροβόλα όπλα από τα αποθέματα του «Λαϊκού Στρατού» της πρώην Ανατολικής Γερμανίας- τα οποία αρχικά είχαν δοθεί στην Φινλανδία και αργότερα μεταφέρθηκαν στην Εσθονία- αλλά η γερμανική κυβέρνηση είχε απορρίψει το αίτημα. Νεότερες πληροφορίες της Deutsche Welle από το Βερολίνο αναφέρουν ωστόσο ότι και αυτό το αίτημα πρόκειται να εγκριθεί τελικά από τη γερμανική κυβέρνηση.

Επιπλέον το Βερολίνο ενέκρινε το Σάββατο την παράδοση 14 τεθωρακισμένων οχημάτων στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως για την ασφαλή μεταφορά προσωπικού, καθώς και καυσίμων, συνολικής ποσότητας 10.000 τόνων. Παράλληλα, «εξετάζονται» και άλλα αιτήματα της Ουκρανίας. «Μετά την ξεδιάντροπη επίθεση της Ρωσίας η Ουκρανία θα πρέπει να αμυνθεί με κάποιον τρόπο, έχει αναμφίβολα το δικαίωμα της αυτοάμυνας» δηλώνουν από κοινού στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η υπουργός Περιβάλλοντος Αναλένα Μπέρμποκ. «Γι αυτό, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ενίσχυση της Ουκρανίας με τον απαραίτητο εξοπλισμό».

Κινητικότητα και στο θέμα του δικτύου SWIFT;

Στο μεταξύ εντείνονται οι πιέσεις για να αναθεωρήσει η Γερμανία τις επιφυλάξεις της στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το δίκτυο διατραπεζικών συναλλαγών SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication), κάτι που κατέστη εφικτό αργά το βράδυ του Σαββάτου και οδήγησε στις ανακοινώσεις της Κομισιόν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η γερμανική κυβέρνηση είχε αρχίσει πλέον να αποδέχεται μία «έξυπνη λύση» που θα αποκλείει «στοχευμένα» τη Ρωσία από το διεθνές δίκτυο διατραπεζικών συναλλαγών. Το απόγευμα του Σαββάτου, σε κοινή δήλωσή τους, οι Χάμπεκ και Μπέρμποκ ανέφεραν ότι «εξετάζουν την επιβολή στοχευμένων και λειτουργικών περιορισμών» στο πλαίσιο του SWIFT, χωρίς ωστόσο να κάνουν λόγο για «αποκλεισμό» της Ρωσίας. Για «συμβιβαστική πρόταση» της Γερμανίας κάνει λόγο το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV.

Το απόγευμα του Σαββάτου έφτασαν στο Βερολίνο εκτάκτως για διαβουλεύσεις με τον καγκελάριο Σολτς ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Γκιτάνας Ναουσέντα. Μετά την άφιξή του στο Βερολίνο ο Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι «απευθύνεται στη συνείδηση των Γερμανών, για να ζητήσει την επιβολή πραγματικά σκληρών κυρώσεων, που μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Κρεμλίνου». Μάλιστα λίγο πριν αναχωρήσει από τη Βαρσοβία ο Μοραβιέτσκι είχε σχολιάσει με ειρωνικό ύφος την απόφαση του Βερολίνου να αποστείλει στο Κίεβο 5.000 κράνη για την άμυνα της Ουκρανίας. «Πρόκειται για ανέκδοτο» δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας σε τρεις γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα γερμανικά.

Πηγή: DW

Σχετικά Άρθρα