Η Ρωσία γλυκοκοιτάζει τη δανική νήσο Μπόρνχολμ στη Βαλτική

Η Ρωσία γλυκοκοιτάζει τη δανική νήσο Μπόρνχολμ στη Βαλτική

Δεν είναι μόνο η διασφάλιση ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα διατηρήσουν ένα καθεστώς ουδετερότητας σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ που έχει στόχο η Μόσχα, όπως φάνηκε από τις «προειδοποιήσεις» για πολιτική και στρατιωτική δράση εναντίον αυτών των σκανδιναβικών χωρών σε περίπτωση που επιδιώξουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, τις οποίες διατύπωσε εκ νέου την Παρασκευή (2η ημέρα του πολέμου κατά της Ουκρανίας) το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Η Ρωσία, όπως φαίνεται, έχει «βάλει στο μάτι» και ένα νησί της Δανίας.

Σύμφωνα με το Nordic Reporter, η Μόσχα «ανανέωσε το ενδιαφέρον της» για τη νήσο Μπόρνχολμ που βρίσκεται σε στρατηγική τοποθεσία στη Βαλτική Θάλασσα και αποτελεί έδαφος της Δανίας. Φαίνεται πως 76 χρόνια μετά την αποχώρηση των τελευταίων σοβιετικών στρατευμάτων, η Μόσχα εξακολουθεί να αισθάνεται ότι έχει λόγο για όσα συμβαίνουν στο νησί, παραθέτοντας μια συμφωνία που οι Δανοί λένε ότι δεν υπάρχει.

Αφορμή για τη ρωσική αντίδραση ήταν η ανανέωση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Δανίας και του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Δανία Βλαντιμίρ Β. Μπάρμπιν απηύθυνε προειδοποίηση προς την Κοπεγχάγη δηλώνοντας σε μια συνέντευξη στην Berlingske, μια από τις κορυφαίες εφημερίδες της Δανίας: «Εάν η Δανία επιτρέψει ξένες δυνάμεις στο Μπόρνχολμ, τότε η Ρωσία θα αναγκαστεί να σταθμίσει τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις διμερείς σχέσεις».

Η δήλωση του Ρώσου πρεσβευτή, ακολούθησε ένα tweet της ρωσικής πρεσβείας στη Δανία: «1946 Σημειώσεις από τις πλευρές της Δανίας και της Ρωσίας για το ζήτημα της μη ανάπτυξης ξένων στρατευμάτων στο Μπόρνχολμ. Η ανταλλαγή αυτών των εγγράφων αποτελεί συμφωνία. Η διάρκεια δεν προσδιορίζεται. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αυτό σημαίνει ότι η συμφωνία είναι αορίστου χρόνου και παραμένει σε ισχύ».

Μόνο η Δανία αποφασίζει για το Μπόρνχολμ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γιέπε Κοφόντ, από το Μπόρνχολμ, απάντησε άμεσα, χωρίς να αφήσει περιθώρια παρερμηνείας: «Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία. Μόνο η Δανία μπορεί να αποφασίσει τι θα συμβεί στο Μπόρνχολμ».

Όπως το σουηδικό νησί Γκότλαντ, έτσι και το Μπόρνχολμ έχει μεγάλη στρατηγική σημασία στη Βαλτική Θάλασσα. Βρίσκεται αρκετά ανοιχτά της Δανίας, μεταξύ της Σουηδίας στα βόρεια της νήσου, της υπόλοιπης Δανίας στα δυτικά της και της Γερμανίας και Πολωνίας στον νότο· όποιος ελέγχει το Μπόρνχολμ ελέγχει τη θαλάσσια διαδρομή προς τη Βαλτική Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ. Αμερικανικές δυνάμεις στο Μπόρνχολμ θα θεωρούνταν από τη Ρωσία ως απειλή.

Μαχητικά F-16 στο Μπόρνχολμ

Νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο, το νησί αποτέλεσε βάση για δύο από τα μαχητικά F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας της Δανίας, ως άμεση αντίδραση στη συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας στα σύνορα με την Ουκρανία και των προειδοποιήσεων της Δύσης ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν σκοπεύει να εισβάλει στη γειτονική χώρα.

Ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Δανίας με υπερπτήσεις στο Μπόρνχολμ πολλές φορές στο παρελθόν. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο του 2021 δύο Σουχόι Su-30 πέταξαν πάνω από το νησί, ενώ τον Αύγουστο του 2020 ένα ρωσικό Su-27 ακολούθησε ένα αμερικανικό βομβαρδιστικό στον εναέριο χώρο της Δανίας πάνω από τη νήσο.

Στρατιωτικές ενισχύσεις στο Γκότλαντ της Σουηδίας

Υπό αυτό το κλίμα, αξίζει να σημειωθεί ότι στα μέσα Ιανουαρίου η Σουηδία αύξησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της στη νήσο Γκότλαντ, ως αντίδραση στην ενίσχυση των αμφίβιων σκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού στη Βαλτική Θάλασσα από ένα σε έξι.

Αρχικά, μεταφέρθηκαν περίπου 120 Σουηδοί στρατιώτες από την ηπειρωτική χώρα με το φέριμποτ της γραμμής, ενώ ένα μεταγωγικό Boeing C-17 της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλαβε εντολή να παραλάβει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης από το Μπόντεν, κοντά στον αρκτικό κύκλο. Υπήρξε ακόμη και σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που το αεροσκάφος για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούσε να προσγειωθεί στο νησί. Η αεροπορική βάση της Ουψάλα, 85 χλμ. βόρεια της Στοκχόλμης, τέθηκε σε συναγερμό με λεωφορεία και στρατιωτική αστυνομία να περιμένουν να μεταφέρουν τα στρατεύματα ταχείας αντίδρασης δια θαλάσσης στο νησί.

Στο ερώτημα εάν μερικές δεκάδες στρατιώτες θα μπορούσαν να διαφυλάξουν το νησί από το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, η απάντηση είναι όχι, ωστόσο όπως δηλώνει στρατιωτικός εκπρόσωπος της Σουηδίας το μήνυμα είναι πως «θα υπερασπιστούμε το Γκότλαντ».

Αναλυτές επισημαίνουν πως εάν η Ρωσία καταλάμβανε το Γκότλαντ και ανέπτυσσε εκεί τους πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 και τους βαλλιστικούς πυραύλους Iskander, το ενδεχόμενο σουηδικής αντεπίθεσης αλλά και οι δυνατότητες του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις χώρες της Βαλτικής θα ήταν εξαιρετικά μειωμένες έως αδύνατες. Όπως σημειώνουν στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες: «Όποιος ελέγχει το Γκότλαντ, ελέγχει τη Βαλτική Θάλασσα».

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα