Τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας εξετάζει η ΕΕ -Πιο κοντά στην έξοδο από το SWIFT η Ρωσία

Τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας εξετάζει η ΕΕ -Πιο κοντά στην έξοδο από το SWIFT η Ρωσία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διεξάγει συνομιλίες για ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα στο Reuters ευρωπαίος διπλωμάτης. Δεν έγινε αμέσως σαφές αν ένας περαιτέρω γύρος κυρώσεων θα περιλάβει μέτρα που επηρεάζουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT. Ωστόσο, σήμερα και οι τελευταίες εναπομείνασες χώρες της ΕΕ που αντιτίθετο σε αυτό το μέτρο, αλλάζουν στάση.

Τελευταία εναπομείνασα χώρα που αντιτίθετο στο μέτρο αποπομπής της Ρωσίας από το SWIFT ήταν η Γερμανία, η οποία και αυτή αλλάζει στάση.

Η Γερμανία συμφώνησε σε «στοχευμένους και λειτουργικούς» περιορισμούς του συστήματος SWIFT για τη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό ανακοίνωσαν πριν από λίγο οι υπουργοί Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Εργαζόμαστε πυρετωδώς για να περιορίσουμε την αποσύνδεση της Ρωσίας από το SWIFT ώστε να πλήξει τα σωστά άτομα, δήλωσαν οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Μέχρι σήμερα το Βερολίνο αρνείτο να συναινέσει στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, προκαλώντας κριτική τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό.

Μια μία οι χώρες της ΕΕ συναίνεσαν στον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει πλέον συμφωνήσει, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από τον SWIFT σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα. «Έχουμε σχεδόν πλήρη υποστήριξη από τις χώρες της ΕΕ για την αποσύνδεση της Ρωσίας από τον SWIFT. Ελπίζω ότι η Γερμανία και η Ουγγαρία θα έχουν το θάρρος να υποστηρίξουν αυτή την απόφαση. Εμείς έχουμε το θάρρος να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας και την Ευρώπη», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Kurier, αργότερα το απόγευμα έγινε γνωστό ότι και η Ουγγαρία έδωσε τελικά τη συγκατάθεσή της . Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν έκανε τη σχετική δήλωση κατά την επίσκεψή του, σήμερα, στα σύνορα της χώρας του με την Ουκρανία.

Με τη δήλωση «απλά λόγια πλέον δεν αρκούν», ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν τάχθηκε επίσης υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας, ενώ τα κράτη της Βαλτικής πίεζαν από την αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. Η Αυστρία, η Γαλλία και η Ιταλία αντέδρασαν προσεκτικά, αλλά σταδιακά προσχώρησαν στην ίδια άποψη, όπως και η Κύπρος – έμεινε μόνο το Βερολίνο.

Η Ελλάδα πάντως τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα SWIFT, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Πώς θα επηρεάσει τη Ρωσία ο αποκλεισμός από το SWIFT

Σύμφωνα με το BBC σε περίπτωση που η Δύση αποκλείσει τις ρωσικές εταιρείες από το SWIFT, αυτές θα χάσουν την πρόσβαση στις ομαλές και άμεσες συναλλαγές που παρέχει το SWIFT. Αυτό σημαίνει πως οι πληρωμές για τα πολύτιμα ενεργειακά και γεωργικά προϊόντα της θα διαταράσσονταν σοβαρά. Οι τράπεζες πιθανότατα θα έπρεπε να συναλλάσσονται απευθείας μεταξύ τους, προσθέτοντας καθυστερήσεις και επιπλέον κόστος και θα εμπόδιζε την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.

Υπενθυμίζεται πως το 2014 η Ρωσία είχε απειληθεί ξανά με αποκλεισμό από το SWIFT λόγω των γεγονότων στην Κριμαία. Τότε το Κρεμλίνο είχε δήλωσε ότι η κίνηση αυτή θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου, ωστόσο η Δύση δεν υλοποίησε τότε την απειλή της.

Οπως αναφέρει το BBC to 2012 το Ιράν αποκλείστηκε από το SWIFT, στο πλαίσιο των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Τεχεράνη να απολέσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων της από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.

Σχετικά Άρθρα