Πολιορκία Κιέβου: Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική επίθεση – Νέα έκκληση Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός (vid)

Πολιορκία Κιέβου: Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική επίθεση – Νέα έκκληση Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός (vid)

Σε πολλά μέτωπα εξελίσσεται η ρωσική επίθεση στο Κίεβο με τους Ουκρανούς να προβάλλουν αντίσταση. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι αρνήθηκε την πρόταση των ΗΠΑ να φυγαδευτεί από το Κίεβο. Ο ουκρανικός στρατός ανέφερε τα ξημερώματα του Σαββάτου ότι απέκρουσε μία ρωσική επίθεση σε λεωφόρο του Κιέβου.

Πυροβολισμοί αναφέρθηκαν επίσης κοντά στον σταθμό Μπερεστέισκα του μετρό της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε στους συμπατριώτες του αργά το βράδυ της Παρασκευής, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως βρίσκεται στο Κίεβο και δεν σκοπεύει να το εγκαταλείψει.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform, ο πρόεδρος Ζελένσκι ανέφερε μεταξύ άλλων:

  • «Πρέπει να πω πολύ ειλικρινά: αυτή η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη από την ημέρα. Πολλές πόλεις μας δέχονται επίθεση: Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, οι άνδρες και οι γυναίκες στο Ντονμπάς, οι πόλεις της νότιας Ουκρανίας. Ιδιαίτερη προσοχή στο Κίεβο – δεν μπορείς να χάσεις την πρωτεύουσα! Σε όλα τα μέτωπα αυτήν τη νύχτα, ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις του για να κάμψει την αντίστασή μας – ποταπά, σκληρά και απάνθρωπα. Απόψε θα εισβάλουν!»

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε ότι κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι σε εξέλιξη είναι επίσης ο αγώνας στο διπλωματικό μέτωπο.

Ουκρανικές πηγές αναφέρουν ότι ξεκίνησε η μεγαλύτερη επίθεση κατά του Κιέβου που είναι περικυκλωμένο από τις Ρωσικές δυνάμεις. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι βάλλουν κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας πυροβόλα ενώ ακούγονται πυκνές ανταλλαγές πυρών.

Λίγο νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου δήλωσε ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη», ανέφερε ο Σεργκίι Νικιφορόφ.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Το ενδεχόμενο μιας διπλωματικής επαφής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει εξελιχθεί σε θρίλερ. Το πρωί της Παρασκευής βγήκαν στη δημοσιότητα δηλώσεις που ανέφεραν πως οι δύο χώρες συζήτησαν σε πρωταρχικό στάδιο για τον τόπο της διεξαγωγής συνομιλιών, χωρίς να προκύψει αποτέλεσμα.

Η ρωσική πλευρά είπε πως η κυβέρνηση Ζελένσκι, αφού αντιπρότεινε τη Βαρσοβία αντί του Μινσκ για να φιλοξενηθούν οι συνομιλίες, μετά τερμάτισε εντελώς την επικοινωνία της με τη Μόσχα.

Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας ημέρας γνωστοποιήθηκε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι έτοιμη για τη διεξαγωγή συζητήσεων με τη ρωσική πλευρά και πλέον Κίεβο και Μόσχα συζητούν σχετικά με το πού και πότε θα πραγματοποιηθεί ο διάλογος.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο Τύπου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει για μία πιθανή κατάπαυση του πυρός στη χώρα και για ειρήνη με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, η Ουκρανία διέψευσε τις αναφορές ότι απέρριψε τη ρωσική πρόταση να πραγματοποιηθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Serhiy Nykyforov, δήλωσε στο Facebook: «Πρέπει να διαψεύσω δηλώσεις ότι αρνηθήκαμε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες. Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για το τέλος των μαχών και για την ειρήνη. Αυτή είναι η αμετάβλητη θέση μας. Συμφωνήσαμε με την προσφορά του Ρώσου προέδρου. Αυτή τη στιγμή, οι πλευρές διαβουλεύονται για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσουν οι συνομιλίες τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρχουν για την αποκατάσταση της κανονικής ζωής».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε την προσφορά της Ρωσίας για συνομιλίες με την Ουκρανία ως μια προσπάθεια να διεξαχθεί διπλωματία «με την κάννη στον κρόταφο», τονίζοντας ότι η εάν η Μόσχα σοβαρολογεί, θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς στη γειτονική της χώρα.

Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε νωρίτερα μέσα στην ημέρα ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.

Βομβαρδισμοί εκρήξεις, ακόμα και πυροβολισμοί ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, πολλά είναι τα πλήγματα και στην Μαριούπολη.

Τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στα περίχωρα του Κιέβου την Παρασκευή και απειλούσαν την ουκρανική πρωτεύουσα από τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά σε μια επίθεση με στόχο την κατάληψη της πόλης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του είχαν τον έλεγχο του στρατηγικού αεροδρομίου Hostomel στα βορειοδυτικά, ενώ ρωσικά τανκς κινηματογραφήθηκαν από ντόπιους στην περιοχή Obolonskyi περίπου έξι μίλια βόρεια του κέντρου της πόλης το πρωί.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε απόψε ότι πέντε εκρήξεις ακούστηκαν με μικρή χρονική διαφορά, τριών έως πέντε λεπτών, κοντά σε ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο βόρειο τμήμα της πόλης.

«Οι υπηρεσίες εκτάκτων περιστατικών βρίσκονται καθ’ οδόν. Θα μάθουμε τις λεπτομέρειες», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως γέφυρες στην πόλη βρίσκονται υπό προστασία και ειδικό έλεγχο, καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν, ενώ σημεία ελέγχου έχουν εγκατασταθεί κοντά σε στρατηγικής σημασίας στόχους.

«Η κατάσταση τώρα, χωρίς υπερβολή, είναι απειλητική για το Κίεβο. Η νύχτα, τα ξημερώματα, θα είναι πολύ δύσκολα».

Ρωσικές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολ
Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην πόλη Μελιτόπολ, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι διεξάγονταν σφοδρές μάχες και υπήρχαν νεκροί στις εισόδους των πόλεων Τσερνίχιφ και Μελιτόπολ, καθώς επίσης και στο Χοστόμελ.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, γνωστοποίησε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να επιβάλει απευθείας κυρώσεις στον Βλαντίμιρ Πούτιν και σε άλλους ανώτατους Ρώσους αξιωματούχους για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συζήτησε την ενίσχυση των κυρώσεων, την παροχή αμυντικής βοήθειας και τη σύναψη μιας αντιπολεμικής συμμαχίας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σήμερα, έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του για την ισχυρή στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στην Ουκρανία.

Η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Ουάσινγκτον, Οξάνα Μαρκάροβα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια «πολύ εποικοδομητική» τηλεφωνική επαφή.

Σύμφωνα με τη Μαρκάροβα, σήμερα η ρωσική επίθεση ήταν πιο «βίαιη» όμως οι δυνάμεις της Μόσχας δεν προχώρησαν τόσο όσο σχεδίαζαν. Οι ουκρανικές αρχές συγκεντρώνουν αποδείξεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου, πρόσθεσε.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζει τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ως ανεπαρκή την αντίδραση της Ευρώπης.

Ο αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, δήλωσε ότι η τρίτη δέσμη κυρώσεων θα παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Βλαντίμιρ Πούτιν και του υπουργού του των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ευρώπη.

Κινούμαστε όσο πιο γρήγορα μπορούμε», δήλωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα στοχεύσουν «πολλούς ακόμη» ολιγάρχες.

Η τρίτη σειρά κυρώσεων θα πλήξει περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό και τον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, δήλωσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ερώτηση αν οι εισαγωγές άνθρακα που κάνει η περιοχή του Ντονμπάς από την Πολωνία θα σταματήσουν, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το θέμα ετέθη από τις βαλτικές χώρες κατά τις συνομιλίες των 27 χθες.

«Συζήτησαν πώς αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί σταδιακά», είπε.

Με βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο twitter, ο πρόεδρος της Ουκρανίας διαψεύδει τις φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.

“Είμαστε εδώ. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία”, έγραψε.

Στο βίντεο φαίνεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έξω από το προεδρικό μέγαρο, ενώ δίπλα του εμφανίζονται ο πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ, ο προσωπάρχης του και ένας στενός σύμβουλός του.

Απειλές κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας εκτόξευσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις δύο χώρες προς τη Μόσχα σχετικά με το αν σκοπεύουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Μαρία Ζαχάροβα τοποθετήθηκε για το ζήτημα αυτό που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, όπου μίλησε σε υψηλούς τόνους, υπερασπιζόμενη την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ μίλησε για τις προθέσεις της Ρωσίας στο μέλλον.

Ανάμεσα στα όσα είπε, αίσθηση έχει προκαλέσει απόσπασμα της ομιλίας, το οποίο έχει αρχίσει να γίνεται viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σύμφωνα με το newsweek.com, όπου εμφανίζεται να εκτοξεύει απειλές με στόχο τη Σουηδία και τη Φινλανδία, λέγοντας ότι θα είχε “σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές επιπτώσεις”. Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 300.000 προβολές.

“Η Φινλανδία και η Σουηδία δεν πρέπει να βασίζουν την ασφάλειά τους βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων χωρών”, είπε η Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

“Σαφώς η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο είναι πρώτα και κύρια μια στρατιωτική συμμαχία, θα είχε σοβαρές στρατιωτικοπολιτικές επιπτώσεις που θα απαιτούσαν απάντηση από τη χώρα μας”, είπε.

Διάγγελμα απηύθυνε το απόγευμα της Παρασκευής (25/2) ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας.

Όπως είπε, «υπάρχουν περιοχές με αμάχους, τους οποίους προσπαθούν να κινητοποιήσουν για να μας κατηγορήσουν μετά ότι έχουμε επιτεθεί σε αμάχους. Αυτό γίνεται κατόπιν συμβουλών Αμερικανών».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς προς την ηγεσία της Ουκρανίας καθώς είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην έκκληση Ζελένσκι για διάλογο, «δεν περιμένω συνεννόηση με μία δράκα ναρκομανών και νεοναζί».

Απευθυνόμενος στον ουκρανικό στρατό, τόνισε «μην επιτρέπετε σε αυτά τα εθνοτάγματα να χρησιμοποιούν τις γυναίκες σας, τα παιδιά σας, τους γονείς σας, για ανθρώπινη ασπίδα. Είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με ναζιστικά τάγματα ασφαλείας του Κιέβου».

«Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη» ενημέρωσε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

Υπογραμμίζει πως η αποχώρηση του προσωπικού της πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς.

Μέχρι νεωτέρας, τα γενικά προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργία, γνωστοποιείται.

Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Σχετικά Άρθρα