Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση κοιτάει το χρηματιστήριο – “Σώζουν οι κυρώσεις ανθρώπινες ζωές;”

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση κοιτάει το χρηματιστήριο – “Σώζουν οι κυρώσεις ανθρώπινες ζωές;”

Μια ερώτηση που τέθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζόζεπ Μπορέλ χτες το βράδυ, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που έκανε μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τουλάχιστον για μένα ήταν μαχαιριά. Σώζουν οι κυρώσεις ανθρώπινες ζωές στην Ουκρανία; ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου που εκνεύρισε τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Του Σπύρου Σιδέρη

Μια κυνική ερώτηση αλλά με τόσες αλήθειες μέσα της, ξεγυμνώνοντας την οπτική της εξουσίας για την αξία της ανθρώπινης ζωής.

  • Το χρήμα, το business as usual, είναι υπεράνω από κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. Είτε Ουκρανού, Ρώσου, Αφγανού, Σύριου, Λίβυου, η ζωή του δεν έχει καμιά αξία για την ελίτ που κυβερνά.

Η Ουκρανία στηρίχτηκε στις διαβεβαιώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Όλες λεκτικές και οικονομικές. Οικονομικές ενισχύσεις προς την Ουκρανία, μέσα όμως από τα μνημόνια του ΔΝΤ, καθώς βρίσκεται υπό επιτήρηση.

Λεκτικές υποσχέσεις για να ανεβάσουν το εγώ του ηθοποιού Προέδρου Ζελένσκι που μάλλον μπέρδεψε τους ρόλους του.

Όμως επί του πεδίου, η Ουκρανία έχει μείνει μόνη για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή. Ούτε οι υποσχέσεις, ούτε το κοινό μέτωπο στον οικονομικό τομέα από τους ηγέτες της Δύσης εναντίον της Ρωσίας, δεν βοηθάει την Ουκρανία.

Δεν βοηθάει του πολίτες της χώρας, από το να σώσουν τις ζωές τους, τα σπίτια τους, τους κόπους μιας ζωής.

  • Γι’ άλλη μια φορά, η Δύση πιάστηκε στον ύπνο. Δεν κατάφερε να διαβάσει σωστά την Ρωσία και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο Πούτιν. Παρότι εδώ και σχεδόν δυο μήνες συζητούν για ενδεχόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι δυτικοί εταίροι φάνηκαν αιφνιδιασμένοι.

Αυτή τη φορά βέβαια, δεν συνέβαινε αυτός ο αιφνιδιασμός σε μια χώρα μακρινή, στην Αφρική ή στην Ασία, αλλά στη γειτονιά της Ένωσης, μέσα στην Ευρώπη.

Μια επανάληψη σε αντιστροφή των γεγονότων του τέλους της δεκαετίας του 90, όταν οι νατοϊκοί βομβάρδισαν τα σερβικά εδάφη, προκαλώντας αρνητικά αποτελέσματα ακόμα και σήμερα στην περιοχή των Βαλκανίων. Βομβαρδισμοί που δεν κατάφερε η παραπαίουσα τότε Ρωσία, να τους αποτρέψει. Η ιστορία επαναλαμβάνεται με άλλους πρωταγωνιστές.

Η απουσία πραγματικών πολιτικών ηγετών στις χώρες της Δύσης και η ανάληψη της εξουσίας από διαχειριστές οικονομικών συμφερόντων, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε ένα μέλλον αβέβαιο για όλους. Όσους επιβιώσουμε.

  • Αν παρατηρήσει κανείς τις δηλώσεις όλων των δυτικών, αυτό που τους απασχολεί είναι να επιβάλουν κυρώσεις οικονομικές στην Ρωσία. Μια χώρα που από το 2014 βιώνει κυρώσεις, θα ήταν απίθανο να μην είχε βρει τρόπους να τις ξεπεράσει και να μην την ενδιαφέρουν όποιες κι αν είναι αυτές. Το είχε δηλώσει εξάλλου πολλές φορές ο Πούτιν, αλλά μάλλον η Δύση, κοιτούσε το χρηματιστήριο.

Αυτοί είναι οι ηγέτες μας κι αυτό αποτυπώθηκε στο πόσο λίγοι είναι, με την ανάρτηση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζόζεπ Μπορέλ στο Twitter ότι για τους Ρώσους, δεν θα έχει πλέον ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σαν Τροπέ, διαμάντια στην Αντέρπ.

Πολλές νέες Αντουανέτες προέκυψαν τελικά!!!

Σχετικά Άρθρα