To “μυστήριο” της #TwosDay/ Γιατί οι αριθμοί 2/22/22 θεωρούνται συναρπαστικοί- Τα μοτίβα και οι …συμπτώσεις

To “μυστήριο” της #TwosDay/ Γιατί οι αριθμοί 2/22/22 θεωρούνται συναρπαστικοί- Τα μοτίβα και οι …συμπτώσεις

Στις 22 Φεβρουαρίου, ο κόσμος σημειώνει ένα άνευ προηγουμένου ορόσημο. Είναι η ίδια η ημερομηνία: 22/2/22. Και αυτή η λεγόμενη «Δύο ημέρα» πέφτει την Τρίτη, όχι λιγότερο.

Είναι αλήθεια ότι το μοτίβο των αριθμών ξεχωρίζει, αδύνατο να το χάσετε. Σημαίνει όμως κάτι; Κρίνοντας από τα χιλιάδες αναμνηστικά προϊόντα που διατίθενται για αγορά στο διαδίκτυο, μπορεί να φαίνεται ότι.

Το «Twosday» δεν φέρει καμία απολύτως ιστορική σημασία ή οποιοδήποτε κοσμικό μήνυμα. Ωστόσο, μιλάει πολλά για τον εγκέφαλο και τον πολιτισμό μας.

Είμαι κοινωνικός ψυχολόγος που μελετά πώς οι παραφυσικοί ισχυρισμοί και η ψευδοεπιστήμη θεωρούνται δημοφιλείς πεποιθήσεις. Είναι σχεδόν πάντα παράλογα από επιστημονική άποψη, αλλά είναι ιδανικά για να απεικονίσουν πώς οι εγκέφαλοι, οι άνθρωποι, οι ομάδες και οι πολιτισμοί συνεργάζονται για να δημιουργήσουν κοινό νόημα.

Βλέποντας μοτίβα

Το Twosday δεν είναι το μόνο ραντεβού με εντυπωσιακό μοτίβο. Αυτός ο αιώνας μόνο είχε δύο Onesdays (1/11/11 και 11/11/11) και άλλους 11 μήνες με επαναλήψεις όπως 01/01/01, 06/06/06 και 12/12/12. Θα χτυπήσουμε Threesday, 3/3/33, σε 11 χρόνια και Foursday 11 χρόνια μετά.

Ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει μια φανταστική ικανότητα να βρίσκει νοήματα και συνδέσεις. Κάποτε αυτό σήμαινε τη διαφορά μεταξύ επιβίωσης και θανάτου. Η αναγνώριση των αποτυπωμάτων των ποδιών στο έδαφος, για παράδειγμα, σήμαινε επικίνδυνα αρπακτικά που έπρεπε να αποφευχθούν ή θήραμα που έπρεπε να συλληφθούν και να καταναλωθούν. Οι αλλαγές στο φως της ημέρας έδειχναν πότε πρέπει να φυτευτούν οι καλλιέργειες και πότε να τις συγκομίσουν.

Ακόμη και όταν δεν διακυβεύεται η επιβίωση, είναι ικανοποιητικό να ανιχνεύσετε ένα μοτίβο όπως ένα οικείο πρόσωπο ή ένα τραγούδι . Βρίσκοντας ένα, ο εγκέφαλος χτυπά τις συνάψεις του με λίγη δόση ντοπαμίνης, δίνοντας κίνητρο στον εαυτό του να συνεχίσει να βρίσκει περισσότερα μοτίβα.

Όταν μια αριθμητική ακολουθία φαίνεται να μας ξεφεύγει, αυτό είναι ένα παράδειγμα “αποφένιας” : η αντίληψη ουσιαστικών συνδέσεων μεταξύ άσχετων πραγμάτων. Ο όρος αναπτύχθηκε για πρώτη φορά για να χαρακτηρίσει ένα σύμπτωμα σχιζοφρένειας.

Ένα άλλο παράδειγμα αποφένιας είναι η αστρολογία , η οποία συνδέει οπτικά τα αστέρια σε αστερισμούς. Αυτά είναι τα γνωστά ζώδια όπως «Ο Κριός», Κριός. ή «Ο Τοξότης», Τοξότης. Κάθε ζώδιο συνδέεται με έννοιες που σχετίζονται με το αντίστοιχο αντικείμενο του. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που γεννήθηκαν κάτω από το ζώδιο του Κριού πιστεύεται ότι είναι πεισματάρηδες όπως τα κριάρια. Αλλά αυτά τα σημάδια δεν υπάρχουν στον ουρανό με καμία φυσική έννοια και το σύστημα αποτυγχάνει σε επιστημονικές δοκιμές .

Διαβάζοντας σε αριθμούς

Η ημερομηνία 22/2/22, αν και εντυπωσιακή, δεν έχει κανένα εγγενές νόημα πέρα ​​από τη λειτουργία της στο συγκεκριμένο ημερολόγιό μας. Αυτό ισχύει για τους αριθμούς γενικά: Η σημασία τους περιορίζεται στη μέτρηση, την επισήμανση ή την καταμέτρηση πραγμάτων.

Το “Twosday” είναι ένα απλό παράδειγμα μιας δημοφιλούς μορφής αριθμητικών παραπόνων: αριθμολογία , η ψευδοεπιστημονική πρακτική της απόδοσης υπερφυσικής σημασίας στους αριθμούς.

Η αριθμολογία μπορεί να εντοπιστεί 2.500 χρόνια πίσω στον Έλληνα μαθηματικό Πυθαγόρα, με εναλλακτικά συστήματα να εμφανίζονται αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Μέσης Ανατολής.

Η αριθμολογία μπορεί να φαίνεται μαθηματική, αλλά μοιάζει περισσότερο με χειρομαντεία και ανάγνωση φύλλων τσαγιού. Έχει διαδοθεί μέσω περιοδικών, βιβλίων, ταινιών, τηλεοπτικών προγραμμάτων, ιστοσελίδων και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η εκτίμηση της έκτασης της δημοτικότητας της αριθμολογίας είναι δύσκολη, αλλά η πεποίθηση ότι ορισμένοι αριθμοί είναι καλοί ή κακοί είναι κοινή. Για παράδειγμα, σχεδόν το ένα τέταρτο των Αμερικανών λένε ότι το 7 είναι τυχερό .

Υπάρχουν πολλά είδη αριθμολογίας. Η πιο δημοφιλής φόρμα εκχωρεί αριθμούς σε ονόματα ή άλλες λέξεις και στη συνέχεια υπολογίζει τη «ρίζα» τους, γνωστή και ως « αριθμός πεπρωμένου » ή « αριθμός έκφρασης ». Ξεκινά με την αντιστοίχιση ενός αριθμού σε κάθε γράμμα του αλφαβήτου: A = 1, B = 2, μέχρι I = 9, μετά ο κύκλος επαναλαμβάνεται με J = 1, K = 2, κ.λπ.

Για παράδειγμα, αθροίζοντας τους πέντε αριθμούς στο δικό μου μικρό όνομα – 2, 1, 9, 9 και 7 – προκύπτει 28. Για να βρείτε τη ρίζα, προσθέστε τα ψηφία του 28 για να πάρετε το 10 και, στη συνέχεια, προσθέστε αυτά τα δύο ψηφία στο πάρω ​​1. Για τα μεσαία και επώνυμά μου, οι ρίζες είναι 4 και 9. Προσθέτοντας τις τρεις ρίζες επιστρέφουμε 14. Η προσθήκη αυτών των ψηφίων αποκαλύπτει ότι ο «αριθμός του πεπρωμένου» μου είναι το 5, το οποίο η αριθμολογία συσχετίζει με το να είμαι ελεύθερος να σκέφτομαι, να είμαι περιπετειώδης, ανήσυχος και ανυπόμονος.

Μια φωτογραφία του χεριού κάποιου καθώς κάνει υπολογισμούς αριθμολογίας σε ένα τραπέζι καλυμμένο με γεώδια και ένα φτερό.
Μια γυναίκα υπολογίζει έναν αριθμό πεπρωμένου με βάση την αριθμολογία. Helin Loik-Tomson/iStock μέσω Getty Images Plus

Περισσότερο από σύμπτωση;

Ήμουν 10 χρονών όταν συνάντησα για πρώτη φορά την αριθμολογία. Ένας συνάδελφος συλλέκτης νομισμάτων μου έδειξε μια διαφανή πλαστική θήκη που κρατούσε δύο αστραφτερά δείγματα: μια χάλκινη πένα Λίνκολν και ένα ασημένιο John F. Kennedy μισό δολάριο. Στο πίσω μέρος της θήκης υπήρχε μια τυπωμένη ετικέτα με αριθμητικά «γεγονότα» που συνδέουν τους δύο προέδρους . Για παράδειγμα:

6: ημέρα της εβδομάδας – Παρασκευή – και των δύο δολοφονιών

7: γράμματα στα επώνυμα του Κένεντι και του Λίνκολν

15: γράμματα στα ονόματα και των δύο δολοφόνων

60: έτος εκλογής – Λίνκολν 1860, Κένεντι 1960

Όταν συγκεντρώνεις αρκετά από αυτά, γίνεται απόκοσμο. Η εμπειρία ήταν αρκετά εκπληκτική που ακόμα τη θυμάμαι πάνω από μισό αιώνα αργότερα.

Είναι τα γεγονότα Λίνκολν-Κένεντι απλώς συμπτώσεις; Αυτό που παραβλέπεται είναι ότι έχουν ληφθεί από μια δεξαμενή εκατοντάδων ή χιλιάδων αριθμητικών δυνατοτήτων. Πετάξτε τις βαρετές και έχετε πλαισιώσει τις εναπομείνασες συμπτώσεις με έναν τρόπο που τους δίνει περισσότερα εύσημα από όσα τους αξίζει.

Ένας άλλος τρόπος να αντληθούν απόκοσμες συμπτώσεις από πολύ μεγάλες δεξαμενές πιθανοτήτων χρησιμοποιήθηκε στο « The Bible Code », ένα βιβλίο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη δεκαετία του 1990. Ο συγγραφέας, Michael Drosnin, πήρε την Παλαιά Διαθήκη και την τακτοποίησε σε ένα πλέγμα κειμένου . Ένας αλγόριθμος υπολογιστή επεσήμανε μοτίβα παράλειψης στο πλέγμα , όπως “κάθε 4ος χαρακτήρας” ή “2 κατά μήκος, 5 κάτω”, για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων με συμβολοσειρές γραμμάτων. Στη συνέχεια κοσκινίστηκαν από έναν άλλο αλγόριθμο που αναζητούσε λέξεις και φράσεις και αποστάσεις μεταξύ τους.

Η μέθοδος φαινόταν να προμηνύει πολλά ιστορικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του Ισραηλινού πρωθυπουργού Yitzhak Rabin το 1995: Ένα συγκεκριμένο μοτίβο παράλειψης έδωσε το όνομά του κοντά στη φράση «δολοφόνος που θα δολοφονήσει».

Ευρήματα όπως αυτά μπορεί να φαίνονται εντυπωσιακά. Ωστόσο, οι κριτικοί έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος λειτουργεί εξίσου καλά χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε αρκετά εκτενές κείμενο . Ο ίδιος ο Ντρόσνιν κατέθεσε αυτό το γάντι προκαλώντας τους κριτικούς να βρουν τη δολοφονία του Ράμπιν που είχε προβλεφθεί στο μυθιστόρημα «Μόμπι-Ντικ». Ο μαθηματικός Brendan McKay  έκανε ακριβώς αυτό , μαζί με «προφητείες» για πολλούς άλλους θανάτους – συμπεριλαμβανομένου του Lincoln και του Kennedy.

Οι συμπτώσεις που προσέχουν οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό ένα κοινωνικό φαινόμενο. Αυτό που ο κοινωνιολόγος Έριχ Γκουντ αποκαλεί « παρακανονικότητα », μια μη επιστημονική προσέγγιση σε εξαιρετικούς ισχυρισμούς, υποστηρίζεται και μεταδίδεται από ομαδικά έθιμα, κανόνες και θεσμούς. Ο «Κώδικας της Βίβλου» δεν θα μπορούσε να υπάρξει χωρίς τη θρησκεία, για παράδειγμα, και η δημοτικότητά του τροφοδοτήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – όπως οι συνεντεύξεις του συγγραφέα του στο «The Oprah Winfrey Show» και αλλού. Στο βιβλίο της « Scientifical Americans », η συγγραφέας επιστημών Σάρον Χιλ κάνει μια συναρπαστική υπόθεση ότι η λαϊκή κουλτούρα στις ΗΠΑ βοηθά στην ενίσχυση των ασφαλών καταφυγίων για ατομική και συλλογική πίστη στο ψευδοεπιστημονικό και το παραφυσικό.

Όσον αφορά το “Twosday”, θα ολοκληρώσω προσδιορίζοντας το “κρυμμένο νόημα” του. Πάρτε τις τρεις ρίζες του 02, του 22 και του 2022. Φτάνουμε στο 2 + 4 + 6 = 12, και στον αριθμό μοίρας 3. Μερικοί αριθμολόγοι συνδέουν αυτόν τον αριθμό με αισιοδοξία και χαρά. Αν και μπορεί να απορρίψω τον αγγελιοφόρο, θα δεχτώ αυτό το μήνυμα.

Πηγή: TheConversation-Μπάρι Μαρκόφσκι, Διακεκριμένος Ομότιμος Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας

Σχετικά Άρθρα