Θεμιστοκλέους για εμβολιασμό με το πρωτεϊνικό στα φαρμακεία: Πρώτα υλοποιούμε και μετά ανακοινώνουμε
Το ενδεχόμενο τα νέα πρωτεϊνικά εμβόλια -που αναμένονται στη χώρα μας- να γίνονται και από τα φαρμακεία τέθηκε, στον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της Covid-19. Χωρίς να δώσει άμεση απάντηση, ο κ. Θεμιστοκλέους αρκέστηκε να τονίσει ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» πρώτα υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια και μετά προβαίνει σε ανακοινώσεις.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Συγκεκριμένα, δήλωσε:
«Καταρχάς, έχουμε αποδείξει από την πρώτη στιγμή ότι πρώτα υλοποιούμε και μετά ανακοινώνουμε. Και αυτό το λέω γιατί έχω δει και κάποιες ανακοινώσεις από Συλλόγους. Ευθύς εξ αρχής, η Επιχείρηση «Ελευθερία» υλοποιεί επιχειρησιακά σχέδια και τότε ανακοινώνει. Δεν ανακοινώνει από πριν τι θα γίνει.
Και το δεύτερο, όπως έχω πει και άλλες φορές -γιατί έχω ξαναερωτηθεί πάρα πολλές φορές για τα φαρμακεία- όλα εξετάζονται αν χρειάζονται. Εμείς, όμως, έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να φτάσουμε και 140.000 και 150.000 εμβολιασμούς με το πρόγραμμα που υπάρχει τώρα και διάφορες συνθήκες που θα επέτρεπαν -παραδείγματος χάρη, το εμβόλιο της γρίπης γίνεται στα φαρμακεία- δεν έχουν αλλάξει για τα εμβόλια της Covid. Παραμένουν τα φιαλίδια και τα λοιπά», τόνισε ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε:
«Παρά τους υψηλούς στόχους που έχουν επιτευχθεί -να είμαστε ειλικρινείς κανείς δεν περίμενε πριν από ένα χρόνο περίπου ότι θα είχαν φτάσει τα 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή- το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν τελειώνει. Όπως αποδείξαμε και τον Σεπτέμβριο, έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τα εμβολιαστικά κέντρα με βασικό κανόνα ότι ο πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί να βρίσκει ραντεβού σε 24 ή 48 ώρες.
Άρα δεν αλλάζει κάτι, δεν κλείνουν εμβολιαστικά σημεία, δεν γίνεται κάτι άλλο. Μπορούμε να πούμε ότι ολοκληρώνεται η εμβολιαστική περίοδος, αν θέλετε, γιατί έχετε δει τους αριθμούς που ανακοινώνω, είμαστε πλέον άνω του 95% σε δικαιούχους αναμνηστικής δόσης. Δηλαδή η ζήτηση, αυτονόητα, από τη στιγμή που δεν έχουμε τέταρτη δόση, θα είναι μειωμένη και είναι από τους αριθμούς. Πλέον, έχουμε καλύψει και έχουμε επιτύχει τους στόχους», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Διευκρινίσεις για το πιστοποιητικό εμβολιασμού με το Johnson & Johnson
Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, τέθηκε υπόψη των ειδικών ότι υπάρχουν κάποιες χώρες όπου η δεύτερη δόση με Johnson&Johnson δεν θεωρείται αναμνηστική, καθώς είναι υποχρεωτικό η αναμνηστική δόση για όσους έχουν εμβολιαστεί με Johnson&Johnson να γίνεται με mRNA εμβόλιο. Η διαφοροποίηση αυτή στη σύσταση έχει σαν αποτέλεσμα να μην ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο έχει εκδοθεί στην Ελλάδα (και σε άλλες χώρες) που δέχονται ως ολοκληρωμένο τον εμβολιασμό με 2 δόσεις με το εμβόλιο της Johnson&Johnson.
Τι γίνεται με το πιστοποιητικό γιατί δεν το δέχονται;
«Εμείς έχουμε ελεύθερη επιλογή για το Johnson & Johnson. Μπορούν να κάνουν, δηλαδή, σαν επαναληπτική δόση Johnson & Johnson ή mRNA, όλους τους τύπους των εμβολίων. Βέβαια, κάθε χώρα έχει τις δικές της συστάσεις», είπε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.
«Καταρχάς, το θέμα του πιστοποιητικού αφορά τη χώρα που έχει βάλει τον κανόνα. Γιατί πολλές φορές μας ρωτούν και πολίτες. Ακολουθούμε τους κανόνες που ισχύουν στη δική μας χώρα», διευκρίνισε με τη σειρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
«Και μάλιστα, ειδικά στο θέμα των πιστοποιητικών -και στον ψηφιακό χαρακτήρα και σε πολλά άλλα, δηλαδή πώς αναγνωρίζουμε εμβόλια από το εξωτερικό- είμαστε πάρα πολύ πιο μπροστά από υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Γιατί πολλές φορές βλέπουμε κάποιους πολίτες να κάνουν ερωτήματα και η ταλαιπωρία τους κυρίως προέρχεται από τη στάση άλλων χωρών και όχι από τη δική μας, γιατί είμαστε από τις πιο ευέλικτες χώρες. Παραδείγματος χάρη στο να αναγνωρίζουμε μια δόση, δυο δόσεις και να μπορούν οι πολίτες να εμβολιάζονται με αναμνηστικές δόσεις.
Και μάλιστα, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι που οι υπόλοιπες χώρες έχουν προσαρμόσει τα συστήματά τους, κάτι το οποίο εμείς έχουμε κάνει εδώ και αρκετό καιρό», πρόσθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Επαρκεί η προστασία με 2 δόσεις του Johnson&Johnson;
Ρωτήθηκε τέλος, η κα Θεοδωρίδου σχετικά με τη μείωση του διαστήματος των 3 μηνών μεταξύ των δόσεων του εμβολίου της Johnson&Johnson, σε 2, όπως έχει διαμορφωθεί στο emvolio.gov.gr, εάν τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι οι δύο δόσεις θα πρέπει να ενισχυθούν μετά από κάποιο διάστημα με μία επιπλέον δόση mRNA εμβολίου για να επιτευχθούν υψηλά ποσοστά προστασίας.
«Είναι ικανοποιητική η κάλυψη του Johnson&Johnson με τις δυο δόσεις. Μειονεκτεί μετά την πρώτη δόση το Johnson & Johnson ως προς την αποτελεσματικότητα, αλλά με μια επαναληπτική του ιδίου εμβολίου επιτυγχάνονται υψηλά ποσοστά προστασίας», επεσήμανε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.