Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Βοσνία που τείνει προς διάλυση

Με κυρώσεις απειλεί η ΕΕ τη Βοσνία που τείνει προς διάλυση

Τα προβλήματα που κληρονόμησε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη η «ειρηνευτική» συμφωνία του Ντέιτον το 1995 με την οποία τερματίστηκε ο πόλεμος που διαμέλισε την πρώην Γιουγκοσλαβία καλούνται να αντιμετωπίσουν μεταξύ άλλων και οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ.

Μπροστά στις αποσταθεροποιητικές τάσεις που εντείνονται εδώ και μήνες στη χώρα οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν πως μπορούν να τις φρενάρουν με την απειλή οικονομικών κυρώσεων.

The leaders of Bosnia-Herzegovina must deliver on reforms - European External Action Service

Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, ξεκαθάρισε απόψε πως οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να περιορίσουν την οικονομική βοήθεια προς τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και  να της επιβάλλουν πιθανώς και οικονομικές κυρώσεις για να εμποδίζουν τη διάλυσή της.

«Δεν υπάρχει θέση στην Ευρώπη σε μία διαιρεμένη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτοί που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση σφάλλουν και μάλιστα πολύ» είπε ο Μπορέλ προεδρεύοντας σε σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Νωρίτερα, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν τρόπους για να μειωθούν οι εντάσεις στη Βοσνία  και να αποτραπεί η πιθανή διάλυση, καθώς οι εξελίξεις έχουν καταστήσει ξεπερασμένη τη συμφωνία που επιτεύχθηκε πριν από 25 χρόνια.

Με κυρώσεις είχαν απειλήσει τον ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, πριν ένα μήνα και οι ΗΠΑ με την κατηγορία των «δραστηριοτήτων διαφθοράς που απειλούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να υπονομεύσουν τη συμφωνία του Ντέιτον».

Αφορμή των αντιδράσεων ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι σταθερές απόψεις του Ντόντικ, πως το σερβικό τμήμα της Βοσνίας πρέπει να εγκαταλείψει την υπόλοιπη χώρα και να ενωθεί με τη γειτονική Σερβία.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ θέλουν επίσης να πλήξουν τον Ντόντικ με κυρώσεις, αλλά η Ουγγαρία, η Κροατία και η Σλοβενία ​​είναι ιδιαίτερα αντίθετες και πιθανόν να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια επιβολής περιοριστικών μέτρων εναντίον του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, δήλωσε ότι «οι ανακοινώσεις του Ντόντικ και της Δημοκρατίας Σέρπσκα είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και παίζουν με την ακεραιότητα του κράτους και αυτό είναι για εμάς απαγορευτικό».

Προειδοποίησε ότι η Βοσνία και τα Βαλκάνια δεν πρέπει να γίνουν «παιδότοπος για παράγοντες εκτός Ευρώπης». Η Ρωσία έχει δεσμευτεί συγκεκριμένα για υποστήριξη στον Ντόντικ και τους συνεργάτες του.

Σχετικά Άρθρα