Κέρκυρα: Εκβράστηκε και τρίτος ζιφιός

Κέρκυρα: Εκβράστηκε και τρίτος ζιφιός

Ακόμη μία ραμφοφάλαινα Ζιφιός (Ziphius cavirostris) προσάραξε ζωντανή στις 9 το πρωί της Δευτέρας σε αβαθή νερά στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού, λίγο πιο μακριά από το χθεσινό περιστατικό.

Πρόκειται για μεγαλύτερη ραμφοφάλαινα, μήκους μεγαλύτερου των 5 μέτρων, που εντοπίστηκε 500 μέτρα δυτικότερα από το σημείο όπου είχε εντοπιστεί η χθεσινή ραμφοφάλαινα και σύμφωνα με τις μαρτυρίες των εθελοντών δυτών από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΜΕΔ) Κέρκυρας, που έσπευσαν στο σημείο, το θαλάσσιο θηλαστικό είχε καλή πλευστότητα και δεν έφερε κανένα εξωτερικό τραύμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με συντονισμένες προσπάθειες υπό την επιστημονική καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού, με τη συμμετοχή εθελοντών της ΕΜΕΔ και κατοίκου που έσπευσαν στο σημείο, απεγκλωβίστηκε το θαλάσσιο θηλαστικό, το οποίο ως τις 13.30 το μεσημέρι είχε επιστρέψει στα βαθιά νερά και δεν ήταν πλέον ορατό από την ακτή.

Ωστόσο το Λιμεναρχείο Κέρκυρας καθώς και εθελοντές ιδιοκτήτες σκαφών συνεχίζουν τις εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση πιθανών νέων εκβρασμών στις ακτές του νησιού.

Καμπανάκι από το WWF Ελλάς

Σε ανάρτησή της στα social media η περιβαλλοντική οργάνωση αναφέρει ότι στην περιοχή πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σεισμικές διαδικασίες για λογαριασμό των ΕΛΠΕ, για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και ορυκτού αερίου.

Σε αυτό το πλαίσιο καλεί την κυβέρνηση να αναστείλει τώρα τις εργασίες αυτές μέχρι να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια των θλιβερών περιστατικών των μαζικών εκβρασμών των θηλαστικών.

Το WWF Ελλάς μαζί με άλλες 14 περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους, στις 8 Φεβρουαρίου, επισήμαναν συγκεκριμένες προτεραιότητες για την προστασία της άγριας ζωής των ελληνικών θαλασσών και την ανάγκη για επείγουσα προστασία των βιοτόπων των κητωδών.

Σχετικά Άρθρα