Zιφιοί ξεβράστηκαν σε παραλίες της Κέρκυρας

Zιφιοί ξεβράστηκαν σε παραλίες της Κέρκυρας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάσωσης δύο ζιφιών που ξεβράστηκαν σήμερα το πρωί στα ρηχά δυο δυτικών ακτών της Κέρκυρας.

Ο πρώτος ζιφιός ξεβράστηκε στην ακτή του Αρίλλα, βορειοδυτικά της Κέρκυρας και οδηγήθηκε πολύ σύντομα στα βαθιά με τη συνδρομή των εθελοντών διασωστών και των περίοικων που εντόπισαν το θαλάσσιο θηλαστικό, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στη δεύτερη ραμφοφάλαινα, που εγκλωβίστηκε στο βραχώδες τμήμα της ακτής του Αγίου Γόρδιου, στη νοτιοδυτική πλευρά του νησιού.

Στο σημείο έφτασαν εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλασσίων Θηλαστικών «Αρίων», που εξέτασαν τα ζώο και έκαναν αιματοληψία για να ακολουθήσει η ανάλυση των δειγμάτων από τους κτηνιάτρους του εργαστηρίου του ΑΠΘ.

Μετά από πολύωρη προσπάθεια, οι κτηνίατροι υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Αναστασίας Κομνηνού, με τη βοήθεια ντόπιων δυτών και εθελοντών, κατόρθωσαν να απεγκλωβίσουν και τον δεύτερο ζιφιό, ο οποίος επέστρεψε στα βαθιά νερά.

Επιπλέον, το Λιμεναρχείο Κέρκυρας κλήθηκε σε αυξημένη επαγρύπνηση και εντατικές περιπολίες στην περιοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό σε περίπτωση επαναπροσάραξης των δύο θηλαστικών ή προσάραξης άλλων στις ακτές του νησιού, ενώ παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επικοινωνεί με τη Διευθύντρια Έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», Αναστασία Μήλιου για παροχή εξειδικευμένων συμβουλών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μιλώντας στο enimerosi.com ο Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος Γιάννης Γαστεράτος, εκτιμά ότι είναι πιθανό τα γεγονότα αυτά να συνδέονται με τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. «Τα κήτη αυτά έχουν το χαρακτηριστικό ότι κολυμπάνε πολύ βαθιά για να βρουν τροφή, μπορούν να φθάσουν ακόμα και τα τρία χιλιόμετρα βάθος. Με τις σεισμικές έρευνες τρομάζουν και ανεβαίνουν απότομα προς την επιφάνεια της θάλασσας, παθαίνουν δηλαδή ότι και οι δύτες» αναφέρει.

Σχετικά Άρθρα