Γιατί ο Μητσοτάκης αποφάσισε να διαγράψει τώρα τον Κύρτσο – Το τηλεφώνημα του Απριλίου μεταξύ των δύο πολιτικών
H διαγραφή του Γιώργου Κύρτσου δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία καθώς το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε ανοικτά την ψυχική και πολιτική απόσταση του με τον ευρωβουλευτή του κόμματος. Μάλιστα όπως είχε φανεί από την τελευταία δημόσια τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου δεν υπήρχε η πρόθεση να ασχοληθούν δημόσια με τον κ. Κύρτσο.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
Μετά όμως από έναν ορυμαγδό αρνητικών τοποθετήσεων για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην πανδημία και στην ασκούμενη οικονομική πολιτική, χρειάστηκε να αποδώσει, εξ αφορμής της περίπτωσης των δημοσιογράφων Βαξεβάνη-Παπαδάκου κaι την δίωξη της Ελένης Τουλουπάκη, ορμπανοποίηση στην κυβέρνηση, την πολιτική μομφή που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή, ώστε να ξεχειλίσει για τον Γιώργο Κύρτσο το ποτήρι της οργής.
Η αντιπολίτευση είδε την υπόθεση της Νovartis ως το καρφί στο μάτι της κυβέρνησης καθώς ο Γιώργος Κύρτσος σε μπαράζ συνεντεύξεών του μεταξύ των οποίων και στο tvxs.gr υποστήριξε ότι:
- «Ο Μητσοτάκης «κουκούλωσε» την υπόθεση σε ό,τι αφορά τη Novartis με αποτέλεσμα οι διώξεις κατά δημοσιογράφων και δικαστικής λειτουργού να δείχνουν πολιτικά υποκινούμενες. Προσπάθησα να τον προειδοποιήσω για τις ευρωπαϊκές συνέπειες ας αναλάβει ο ίδιος την ευθύνη της υπεράσπισης της κυβέρνησης σε ένα δύσκολο ευρωπαϊκό περιβάλλον».
Πολιτικοί παρατηρητές εντόπιζαν επιπλέον ότι το 2019 η ΝΔ προεκλογικά επιστράτευσε στην προμετωπίδα της επιχειρηματολογίας της ότι η πολιτική αλλαγή στο τιμόνι της χώρας θα ισοδυναμεί με ανεξαρτησία και προστασία των θεσμών. Ακόμη και η επιλογή του Παναγιώτη Πικραμένου στην θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης είχε τον ξεκάθαρο αυτό συμβολισμό. Το παρουσιαζόμενο πλεονέκτημα λοιπόν της θεσμικής ομαλότητας σκιαζόταν σημαντικά από τα λεγόμενα του ευρωβουλευτή.
Εξάλλου χθες το βράδυ ακόμη και από την Διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και πάλι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αλλαγή στην διακυβέρνηση ως την ήττα του λαϊκισμού και της χειραγώγησης των θεσμών.
- «Σημασία έχουν η ωρίμανση της δημοκρατίας και τα θεσμικά θεμέλια, η δημοκρατία άντεξε και αντέχει και, επειδή περάσαμε από αυτήν τη δύσκολη περίοδο, είμαστε ισχυρότεροι οικονομικά, θεσμικά και δημοκρατικά» είπε χαρακτηριστικά.
Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Κύρτσος συνομίλησαν τηλεφωνικά τελευταία φορά πέρυσι τον Απρίλιο. Σε αυτό το τηλεφώνημα του διαμηνύθηκε ότι είναι ένα βήμα προ της διαγραφής με την πολεμική ρητορική, που αρθρώνει και κάπου εκεί ο Γιώργος Κύρτσος από ένθερμος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, που είχε μάλιστα συνυπογράψει την υποψηφιότητά του στην εσωκομματική κούρσα της ΝΔ το 2015, πυροβολούσε συχνά τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης.
Ο Γιώργος Κύρτσος έχει δημόσια διαψεύσει -και μάλιστα ως υποκινούμενες διαρροές εκ μέρους του Μαξίμου- σενάρια πολιτικού φλερτ με το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου. Προ ημερών, δε, συνέφαγε με το Νίκο Ανδρουλάκη στο Κολωνάκι ξεκαθαρίζοντας κατόπιν ότι είναι φίλοι, έπαιζαν μπάσκετ στις Βρυξέλλες και ουδέν περισσότερο.