Χάρις: Ανοικτές οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις με Ρωσία, αλλά η εισβολή συνεπάγεται κυρώσεις

Χάρις: Ανοικτές οι ΗΠΑ σε διαπραγματεύσεις με Ρωσία, αλλά η εισβολή συνεπάγεται κυρώσεις

Αυστηρή προειδοποίηση προς τη Μόσχα ότι «εάν σημειωθεί εισβολή στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχες χώρες θα επιβάλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στην Ρωσία», απηύθυνε το Σάββατο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

«Οι ΗΠΑ είναι πολύ ανοιχτές σε διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσον αφορά τη συνεχιζόμενη ουκρανική κρίση, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα της μαζί με τους συμμάχους της θα επιβάλλουν σημαντικές και άνευ προηγουμένου οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλει στην Ουκρανία. Τα εθνικά σύνορα δεν πρέπει να αλλάζουν διά της βίας. Έχουμε προετοιμάσει οικονομικά μέτρα που θα είναι άμεσα, σφοδρά και κοινά. Θα στοχοποιήσουμε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας και τις βασικές της βιομηχανίες», προειδοποίησε η Χάρις.

«Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν στις οικονομικές κυρώσεις, αλλά θα ενισχύσουν περαιτέρω τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις στην ανατολική Ευρώπη», είπε η Χάρις από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, στην οποία συμμετέχει.

«Σήμερα οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας είμαστε πιο κοντά. Σήμερα είναι ξεκάθαροι οι στόχοι μας. Και σήμερα είμαστε ακόμη πιο βέβαιοι για το όραμά μας. Δεν θα πρέπει να υποτιμάται η ισχύς μας. Γιατί βρίσκεται στην ενότητά μας. Όπως έχουμε δείξει πάντα χρειάζεται πολλή μεγαλύτερη δύναμη να χτίσεις κάτι από ό,τι χρειάζεται για να το γκρεμίσεις», δήλωσε εμφατικά η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Χάρις υποστήριξε ότι η Ρωσία ακολουθεί μια δοκιμασμένη συνταγή κατασκευάζοντας μια απειλή και στη συνέχεια διαψεύδοντας ότι συμβαίνει κάτι με τις ενέργειές της στην Ουκρανία. «Οι πράξεις τους δεν συμβαδίζουν με τα λόγια τους», σχολίασε η Χάρις.

Τετ-α-τετ Μητσοτάκη – Χάρις στο Μόναχο: «Ψηλά» η ουκρανική κρίση

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 19:00 ώρα Ελλάδος με την αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Καμάλα Χάρις, στο Μόναχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον πρωθυπουργό ωστόσο να εστιάζει παράλληλα στην τουρκική προκλητικότητα και στους κινδύνους ανάφλεξης της έντασης στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο.

H συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ, αλλά και το ιστορικό υψηλό, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) σύμφωνα με την Αθήνα.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν πως η υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της MDCA είχε συνοδευτεί από την επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, προς τον πρωθυπουργό, όπου υπογραμμίζεται η υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, αλλά και στα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κυρία Χάρις διατηρεί στενές σχέσεις με την ελληνική ομογένεια, ιδιαίτερα στην Καλιφόρνια, και είναι γνωστή η στενή της σχέση με την αναπληρώτρια κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, Ελένη Κουναλάκη.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, δε, πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Στο Κογκρέσο η στρατηγική σημασία της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και η ανάγκη για νέα μορφή περιφερειακής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο απολαμβάνουν διακομματικής υποστήριξης.

Προς επίρρωση των προαναφερθέντων, η πρόσφατη ψήφιση του νόμου για την Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας, που υιοθετήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και προβλέπει τη δημιουργία διακοινοβουλευτικής επιτροπής του σχήματος 3+1.

Είναι σαφές πως κατά την αποψινή συνάντηση Κυριάκος Μητσοτάκης και Καμάλα Χάρις θα συζητήσουν και για την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο.

Σχετικά Άρθρα