Πετρέλαιο: Πτώση 2% εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

 Πετρέλαιο: Πτώση 2% εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν

Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη, καθώς οι αναφορές περί προόδου στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ενίσχυσαν το ενδεχόμενο απελευθέρωσης περισσότερου πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

“Καθώς οι συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν μπαίνουν στο τελικό στάδιο, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι εάν πράγματι επιτευχθεί μια νέα συμφωνία, οι εξαγωγές της χώρας πιθανότατα θα αυξηθούν κατά 500.000 βαρέλια σε έξι μήνες και κατά 1 εκατ. βαρέλια σε 12 μήνες“, τόνισαν οι αναλυτές της RBC Capital Markets σε σημείωμά τους την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το προσχέδιο της συμφωνίας ΗΠΑ – Ιράν, που θα αναβιώσει τη διεθνή σύμβαση για τα πυρηνικά του δεύτερου το 2015, προβλέπει αρχικά φάσεις αμοιβαίων βημάτων και για τις δύο πλευρές, που μόνο αν τηρηθούν θα σημάνουν σταδιακή άρση των αμερικανικών κυρώσεων για το πετρέλαιο της Τεχεράνης.

Όπως μετέδωσε το Reuters, οι εκπρόσωποι των κρατών που μετέχουν στις συνομιλίες αναφέρουν ότι έχει διευθετηθεί μεγάλο μέρος του κειμένου, αλλά παραμένουν ορισμένα ακανθώδη ζητήματα.

Το προσχέδιο καθορίζει μια σειρά βημάτων που πρέπει να εφαρμοστούν μόλις εγκριθεί η συμφωνία από τα υπόλοιπα μέρη. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει τον περιορισμό του εμπλουτισμού από το Ιράν στο 5%, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Reuters.

Το κείμενο περιλαμβάνει πρόβλεψη για την αποδέσμευση περίπου 7 δισ. δολαρίων από ιρανικά κεφάλαια που είναι δεσμευμένα σε τράπεζες της Νότιας Κορέας, καθώς και την απελευθέρωση δυτικών κρατουμένων στο Ιράν.

Μόνο όταν επιβεβαιωθεί η εκπλήρωση των μέτρων αυτών, θα ξεκινήσει η κύρια φάση της άρσης των κυρώσεων, την οποία οι διπλωμάτες αποκαλούν “Ημέρα Επανεφαρμογής”, αναφερόμενοι στη συμφωνία του 2015.

Εφόσον συμβεί αυτό, όπως και η αρχική συμφωνία, η νέα προβλέπει την σταδιακή άρση των πετρελαϊκών κυρώσεων από τις ΗΠΑ, με waivers που θα απαιτούν ανανέωση κάθε λίγους μήνες.

Παράλληλα, οι traders συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις που συνδέονται με μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε σήμερα την προειδοποίηση του ότι η απειλή για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι “πολύ υψηλή”, λέγοντας ότι “αναμένει να συμβεί τις επόμενες μέρες”. Λίγο πριν τις δηλώσεις Μπάιντεν, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας που απέστειλαν οι ΗΠΑ.

Η Ρωσία ενημέρωσε επίσημα τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη ότι θα αναγκαστεί να απαντήσει, κάνοντας χρήση μέχρι και “στρατιωτικών τεχνικών μέσων”, εάν η Ουάσινγκτον δεν διαπραγματευτεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας για τη Μόσχα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters.

Σε αυτό το κλίμα, το αργό τύπου West Texas Intermediate παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησε κατά 1,90 δολάρια ή 2%, για να διαμορφωθεί η τιμή του στα 91,76 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Απριλίου έχασε 1,84 δολάρια ή 1,9% στα 92,97 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. 

Τα αμερικανικά futures του φυσικού αερίου παραδόσεως Μαρτίου υποχώρησαν κατά 4,9% στα 4,486 δολάρια ανά 1 εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι, βασικό σημείο της συμφωνίας του 2015 ήταν ο περιορισμός του εμπλουτισμού Ουρανίου από την Τεχεράνη στο 3,67%. Ωστόσο, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη συμφωνία το 2018 καταγγέλλοντας παραβιάσεις της από το Ιράν, το οποίο έκτοτε έφτασε τον εμπλουτισμό Ουρανίου στο 60%, στα όρια του βαθμίδας των πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με το Reuters.

Το Ιράν επιμένει ότι οι στόχοι του είναι απόλυτα ειρηνικοί και ότι θέλει να εξελίξει την πυρηνική τεχνολογία για οικονομικούς σκοπούς. Ωστόσο, οι δυτικές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι κανένα άλλο κράτος δεν εμπλουτίζει σε τόσα υψηλά επίπεδα χωρίς να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Σχετικά Άρθρα