Γκάγκα: Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς – Tι είπε η Παπαευαγγέλου για την χαλάρωση των μέτρων

Γκάγκα: Η πανδημία υποχωρεί με αργούς ρυθμούς – Tι είπε η Παπαευαγγέλου για την χαλάρωση των μέτρων

Για αργή υποχώρηση της πανδημίας στην χώρα μίλησε στην σημερινή (17/2) ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, το σκεύασμα της Novavax θα έρθει στη χώρα μας μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στα τέλη Μαρτίου πρόσθεσε ότι θα φτάσει στη χώρα μας και το εμβόλιο της Sanofi.

Σάλος με την γιαγιά – Τι απαντούν τα Lidl

Αναφερόμενη στην αντιική θεραπεία κατά της covid-19, είπε ότι έχουν υποβληθεί 2.653 αιτήσεις χορήγησής της, έχουν ήδη παραδοθεί σε ασθενείς 1.957 συσκευασίες χαπιών, 322 ακυρώθηκαν από τους ίδιους τους ασθενείς και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία παράδοσης για τις υπόλοιπες συσκευασίε

Η κυρία Γκάγκα είπε ότι η διαδικασία προχωράει ικανοποιητικά και μέχρι τώρα υπάρχει θετική εικόνα ανταπόκρισης στη θεραπεία. Τις επόμενες εβδομάδες είπε θα έχουμε περισσότερα στοιχεία.

»Αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών»

Για αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών έκανε λόγο η Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου. 

Το 96% των νέων κρουσμάτων οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή Όμικρον και μόλις το 2,2% στην μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε.

Όπως επιδεικνύουν τα στοιχεία, όταν επικρατούσε η Δέλτα, το να νοσήσει κάποιος τον προστατεύε από το ενδεχόμενο να κολλήσειςξανά τον ιό κατά 90%.

Με την επικράτηση της Όμικρον η προηγούμενη μόλυνση μας προστατεύει μόλις στο 56% σύμφωνα 

Μελέτη από το Ισραήλ σε ανθρώπους που είχαν νοσήσει από κορωνοιό και για αυτόν τον λόγο επέλεξαν να μην εμβολιαστούν, έδειξε ότι είχαν 60-80% μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν.

Η μελέτη διενεργήθηκε πριν την επικράτηση της Όμικρον άρα ο κίνδυνος τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Λάθος το δεν χρειάζεται να εμβολιαστώ επειδή έχω ήδη νοσήσει.

Για την χαλάρωση των μέτρων, ανέφερε ότι υπάρχει αποσύζευξη του αριθμού των κρουσμάτων και των σκληρών δεικτών. Για αυτόν τον λόγο επιλέχθηκε η χαλάρωση των μέτρων για εμβολιασμένους χωρίς να σημαίνει ότι τελειώνει η πανδημία.

Θα συνυπάρχουμε με τον ιό για αρκετό διάστημα και ο καθένας θα πρέπει να παίρνει τις αποφάσεις για τις δραστηριότητες που θα συμμετέχει. Όπως ανέφερε δεν είμαστε σε θέση να άρουμε όλα τα περιοριστικά μέτρα όπως άλλες χώρες και είμαστε σε αναμονή γιατί είναι πιθανόν να εμφανιστούν νέες παραλλαγές.

Μαγιορκίνης: Σαφείς οι τάσεις αποκλιμάκωσης

Για αποκλιμάκωση της πανδημίας μίλησε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κορωνοϊού ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, μειώθηκαν παγκοσμίως οι διαγνώσεις κατά 21% την τελευταία εβδομάδα, ενώ πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα μείωσης στο παγκόσμιο κύμα της Όμικρον. Οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7%, ενημέρωσε ο καθηγητής.

Στην Ευρώπη, είπε ο κ. Μαγιορκίνης, η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει σημεία συρρίκνωσης, με μείωση κατά 20% στις διαγνώσεις όσο οι θάνατοι εξαιτίας της νόσου παρέμειναν σταθεροί.

Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με μόνο 7 από τις 47 χώρες να παρουσιάζουν επιδείνωση, ενώ 19 χώρες δείχνουν σημαντική βελτίωση.

Στην Ελλάδα, είπε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων παρέμεινε σταθερός, αλλά παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σχετικά με τους θανάτους, της τάξης του 20%.

Η πίεση, λοιπόν, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών σε ΜΕΘ έδειξε υποχώρηση 7%, ενώ μειώθηκε ο αριθμός των εισαγωγών και αυξήθηκε ο αριθμός των εξιτηρίων.

Συνεπώς, κατέληξε ο καθηγητής Μαγιορκίνης, η εξέλιξη της πανδημίας φαίνεται πως οδεύει σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις και πως κατευθύνεται προς την επιστροφή στην κανονικότητα.

Σχετικά Άρθρα