Ουκρανική κρίση: Είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί ή να πολεμήσει ο Πούτιν; Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις Ρωσίας – Δύσης
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, τη Δευτέρα, δέχτηκε στο Κρεμλίνο τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Σεργκέι Λαβρόφ και Σεργκέι Σόιγκου. Και οι δυο συναντήσεις καλύφθηκαν από τα τηλεοπτικά μέσα, τουλάχιστον στο ξεκίνημα τους. Τα μηνύματα ήταν ξεκάθαρα σ’ αυτό το τηλεοπτικό επικοινωνιακό σόου από την πλευρά του Πούτιν. Είμαστε δυνατοί κι έτοιμοι για όλα αν απειληθούμε, αλλά προτιμούμε την διπλωματία.
Του Σπύρου Σιδέρη
Ο Λαβρόφ ανέφερε στον Πούτιν ότι οι αντιπροτάσεις ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν δυο μέρη. Στο πρώτο μέρος τους δεν ικανοποιούν τη Μόσχα καθώς δεν διασφαλίζουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει, δηλαδή τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα και την επιστροφή της στρατιωτικής διάταξης της συμμαχίας στην Ευρώπη στις θέσεις της το 1997.
Παράλληλα χαρακτήρισε εποικοδομητικό το δεύτερο σκέλος των απαντήσεων, που περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για πυραύλους μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς, καθώς και μια σειρά προτάσεων για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και στρατιωτικής διαφάνειας.
- Καταλήγοντας ο Λαβρόφ σημείωσε ότι «πάντα υπάρχει περίπτωση» στην ερώτηση του Πούτιν αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους της Ρωσίας σε βασικά ζητήματα που προκαλούν ανησυχία.
Ο Σόιγκου από την πλευρά του ενημέρωσε για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγονται από τη Ρωσία κάνοντας δημόσια αναφορά, ότι κάποιες έχουν ολοκληρωθεί ενώ οι υπόλοιπες θα ολοκληρωθούν τις επόμενες. Κάτι που δείχνει προς τα έξω, στη Δύση πιο συγκεκριμένα, ότι δεν υπάρχει κάτι το επιθετικό από την ρωσική πλευρά προς την Ουκρανία.
Ωραία παράσταση είναι η αλήθεια αν το έκαναν για να παραπλανήσουν. Αλλά αν ήταν μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό ότι όλα όσα λέγονται περί εισβολής είναι μυθεύματα;
Αυτό θα φανεί τις επόμενες μέρες, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ενημερωθεί ότι θα γίνει η ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου, ημέρα που ανακήρυξε Ημέρα Εθνικής Ενότητας.
Πάντως αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Εκπρόσωπος της Προεδρίας Νμτίτρι Πεσκόφ δήλωσε στο CNN «Πρώτα απ’ όλα, ο πρόεδρος Πούτιν απαιτούσε πάντα διαπραγματεύσεις και διπλωματία. Και, στην πραγματικότητα, έχει δρομολογήσει το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία. Η Ουκρανία είναι μόνο μέρος του ευρύτερου ζητήματος των εγγυήσεων ασφαλείας για τη Ρωσία και φυσικά ο πρόεδρος Πούτιν, είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί», είπε.
Σε συνομιλία που είχε νωρίς τη Δευτέρα ο Υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας με τον ομόλογο του της Λευκορωσίας, στενής συμμάχου της Ρωσίας και στο στόχαστρο της Δύσης ελέω του αυταρχικού Προέδρου της και των σχέσεων με τη Μόσχα, δήλωσε ότι πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν απειλές για την Ουκρανία από την Λευκορωσία.
Κάτι που επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ, με την πρόσκληση του στρατιωτικού επιτρόπου του Κιέβου να παρακολουθήσει την κοινή άσκηση Λευκορωσίας– Ρωσίας στις 15 και 19 Φεβρουαρίου.
Αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι θα ξημερώσει, οι κινήσεις συγκλίνουν προς μια διπλωματική επίλυση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης.