Μήνυμα Μητσοτάκη στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία με αφορμή την Ουκρανία
Κοινό μέτωπο απέναντι στη Ρωσία για την Ουκρανία με απειλές από Τουρκία δε γίνεται, διαμήνυσε στο ΝΑΤΟ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή για την κύρωση της προμήθειας των φρεγατών Belharra και των αεροσκαφών Rafale.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι: “Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Με το αμόκ σχετικά με τα νησιά κάποιοι αποφάσισαν να παράξουν ταυτόχρονα το διεθνές δίκαιο, τις συνθήκες, την ιστορία και τη γεωγραφία. Για αυτό άλλωστε πήραν άμεση απάντηση από όλους”.
Συγκεκριμένα τόνισε:
Η Αθήνα συγχρονίζοντας το βήμα της με το Παρίσι δεν έδωσε απλώς έναν πιο επιχειρησιακό χαρακτήρα σε μια συμμαχία. Αντίθετα τη διευρύνει σε συγκοινωνούντα γεωπολιτικά επίπεδα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, τόνισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο οι κοινές δράσεις την καθιστούν σημείο ενδιαφέροντος όλου του κόσμου.
«Τα ρητορικά πυροτεχνήματα των γειτόνων κλιμακώνονται» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Η Γαλλία στέλνει γρήγορα και με σαφήνεια τα δικά της μηνύματα. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια. Πήραν άμεση απάντηση από όλους ώστε να στραφούν σοφότεροι στα εσωτερικά τους θέματα. Η πόρτα μας είναι κλειστή σε κάθε απειλή πάντα, και ανοικτή σε διάλογο. Η χώρα μας είναι περήφανη για την οικονομία της και τη δημοκρατική της λειτουργία. Χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της. Αυτό οφείλει να το αντιληφθεί η Δύση. Εδώ δεν χωρούν πια ίσες αποστάσεις. Το υψηλό κόστος αναγκαίας αμυντικής θωράκισης δεν ξεπερνά τις αντοχές της οικονομίας. Η ευημερία του πολίτη και η ασφάλεια της πατρίδος είναι διαρκείς και παράλληλες».
Δήλωσε ότι: “Η δική μας θέση είναι σταθερή. Η πόρτα μας είναι πάντα κλειστή σε κάθε απειλή και το παράθυρο μας είναι πάντα ανοιχτό σε κάθε διάλογο. Η Ελλάδα δεν έχει καμία ανάγκη να εκτοξεύει φωτοβολίδες για να αποσπάσει την προσοχή από όσα συμβαίνουν στην κοινωνία της. Είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση σε κάθε πεδίο και μία χώρα που επιδεικνύει συνέπεια σε κάθε συμμαχία της.”
Πρόσθεσε μάλιστα ότι αυτό πρέπει “να το αντιληφθεί πρώτη η Δύση” και συνέχισε: “Γιατί ενώ όλοι στο ΝΑΤΟ μιλούν για κοινό μέτωπο απέναντι στη Μόσχα εξαιτίας των εντάσεων στην Ουκρανία, στο ίδιο το ευρωατλαντικό πλαίσιο διαγράφεται μία θεμελιώδης αντίφαση. Ένας εταίρος σταθερός και φιλειρηνικός απειλείται από έναν άλλον ο οποίος μάλιστα αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Συμμαχίας και ενίοτε την εκβιάζει, εξοπλιζόμενος με ρώσικα συστήματα”.