Αυτό είναι το ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία

Αυτό είναι το ρωσικό σχέδιο εισβολής στην Ουκρανία

Μία «πολυαξονική» εισβολή αναμένει η Ουκρανία και η Δύση από τις ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τα ρωσικά στρατεύματα θα εισέλθουν στη χώρα από τη Λευκορωσία και την Κριμαία πριν συγκλίνουν προς την Ανατολική Ουκρανία.

Καθώς η ταχύτητα κίνησης είναι κρίσιμη για τη στρατηγική της Ρωσίας, έχουν επιλεγεί ελαφρύτερα οχήματα και οπλικά συστήματα για την επίθεση εδάφους, ενώ περισσότερα ρωσικά στρατεύματα, πιθανώς επιπλέον 20.000, προστίθενται στη δύναμη εισβολής, η οποία αυτή τη στιγμή είναι 130.000.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που παραβρέθηκε σε συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου χθες και είναι αυτός που θα έχει τον τελικό λόγο για την εισβολή.

Το σχέδιο επίθεσης

Κριμαία:

Το πρώτο σημείο εισβολής θα είναι η περιοχή της Κριμαίας στις περιοχές γύρω από τον ισθμό Perekop που χωρίζει τη ρωσική χερσόνησο από τη βόρεια Κριμαία που βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο. Μέσα στις προθέσεις της Μόσχας είναι, μέσω μίας τέτοιας κίνησης, να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο που θα ενώνει και δια ξηράς την χερσόνησο της Κριμαίας με τη ρωσική επικράτεια.

Λευκορωσία:

Το δεύτερο βασικό μέτωπο που, σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές, θα επιδιώξει να ανοίξει η Μόσχα, είναι στο Βορρά στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.

Ήδη από την περασμένη Πέμπτη οι Ρωσικές και οι Λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν συνεχώς κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία, με την ονομασία «Allied Resolve-2022», έχοντας κινητοποιήσει γι αυτό το σκοπό περισσότερους από 30.000 άνδρες αλλά και έναν σημαντικό αριθμό οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων πυραύλους Iskander, συστήματα αεράμυνας S-400 και μαχητικά αεροσκάφη SU-35. Οι συγκεκριμένες ασκήσεις πραγματοποιούνται πολύ κοντά στα σύνορα Ουκρανίας- Λευκορωσίας και σε σχετικά κοντινή απόσταση από το Κίεβο.

Σύμφωνα με δυτικές πηγές, «η συγκέντρωση στρατιωτών και εξοπλισμού είναι άνευ προηγουμένου και πολύ ανησυχητική. Αυτή είναι μια δύναμη που χτίστηκε με σκοπό μια εισβολή. Υπολογίζεται ότι άλλες 14 ρωσικές ταξιαρχίες κατευθύνονται προς τα ουκρανικά σύνορα.

Η επιμελητεία είναι επίσης σε ισχύ, ιατρικός εξοπλισμός καθώς και αεροπορικά και ναυτικά μέσα. Υπάρχει ήδη συγκέντρωση ρωσικών σκαφών στον Ατλαντικό, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο.

Συνολικά εξετάζεται το 60% της συνολικής μαχητικής ισχύος της Ρωσίας που εμπλέκεται σε αυτήν την επιχείρηση.

Σημειώνεται πως η ουκρανική πρωτεύουσα απέχει μόνο 150 μίλια μέσω του αυτοκινητόδρομου Ε95 από τα νότια σύνορα της Λευκορωσίας – ένα ταξίδι που τα ρωσικά τανκς θα μπορούσαν να κάνουν σε έξι ώρες, σημειώνουν επίσης επιχειρησιακοί παράγοντες.

map

Οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και ορισμένοι ανεξάρτητοι δυτικοί εμπειρογνώμονες υπογραμμίζουν τη σημασία της Λευκορωσίας σε μια επίθεση στο Κίεβο. Η χώρα, τώρα στενά ευθυγραμμισμένη με τη Μόσχα, θεωρείται η απλούστερη οδός εισβολής στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, καθώς θα επέτρεπε στις ρωσικές δυνάμεις να διασχίσουν τον μεγάλο ποταμό Ντνίπρο σε φιλικά εδάφη και να επιτεθούν από τα δυτικά.

Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη σκέψη στην Ουκρανία από τα τέλη Ιανουαρίου ότι μια εστιασμένη επίθεση στα ανατολικά ήταν το πιο πιθανό σενάριο. Στις 21 Ιανουαρίου η ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε ότι από τις αρχές του μήνα η Μόσχα προμήθευε τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία με επιπλέον άρματα μάχης, αυτοκινούμενο πυροβολικό, όλμους και περισσότερους από 7.000 τόνους καυσίμων.

Ένας χάρτης που κυκλοφόρησε από την ουκρανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών τον Νοέμβριο έδειξε το χειρότερο σενάριο: οι ρωσικές δυνάμεις διέσχισαν τα ουκρανικά σύνορα από τα ανατολικά και επιτέθηκαν από την προσαρτημένη Κριμαία, καθώς και εξαπέλυσαν μια αμφίβια επίθεση στην Οδησσό με την υποστήριξη Ρώσων στρατιωτών στην Υπερδνειστερία και στρατεύματα που αποστέλλονται από τη Λευκορωσία.

χαρτης

Οι πιθανές οικονομικές συνέπειες οποιασδήποτε νέας μάχης θα ήταν τεράστιες καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπόσχονται «σημαντικές και αυστηρές» οικονομικές και τεχνολογικές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης, ενώ η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Ρωσία θα μπορούσε ακόμη να επιδιώξει παραχωρήσεις από τη Δύση στις διαπραγματεύσεις, διατηρώντας παράλληλα τα στρατεύματά της κατά μήκος των συνόρων για μια αξιόπιστη απειλή κλιμάκωσης. Ο Πούτιν είπε ότι πιστεύει ότι οι υψηλές εντάσεις είναι χρήσιμες για τη Ρωσία. Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές λένε ότι χωρίς μια σαφή διπλωματική νίκη, οποιαδήποτε υποχώρηση θα μπορούσε να μοιάζει με ήττα.

Ο Φεβρουάριος θεωρείται από καιρό ως ο πιο πιθανός μήνας για μια πιθανή επίθεση, με τις φωνές να πληθαίνουν για μία ενδεχόμενη εισβολή ακόμη και αύριο. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε χθες σε διάγγελμά του ότι η εισβολή θα γίνει αύριο, 16 Φεβρουαρίου, ενώ και οι ΗΠΑ τονίζουν πως ο πόλεμος μπορεί να ξεκινήσει σε λίγες μέρες, δηλαδή πριν από την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Σχετικά Άρθρα