Κανένα μέτρο μέχρι το Πάσχα – Οι επισπεύδοντες σχεδιασμοί και η θλιβερή πραγματικότητα

Κανένα μέτρο μέχρι το Πάσχα – Οι επισπεύδοντες σχεδιασμοί και η θλιβερή πραγματικότητα

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας φαίνεται ότι σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, μέχρι το Πάσχα θα έχουν αρθεί για εμβολιασμένους και θα μείνουν ελάχιστα για ανεμβολίαστους. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Πανδημία θα συνεχιστεί, ενώ από μεγάλο μέρος της κοινωνίας περνάει με αδιαφορία ο καθημερινός αριθμός των νεκρών στην Ελλάδα.

Χώρες όπως η Δανία και η Νορβηγία καταργούν τα τελευταία περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα ετοιμάζεται για κάτι ανάλογο, αν και η θνησιμότητα παραμένει πολύ υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να λειτουργούν υπό ασφυκτική πίεση.

Εδώ και καιρό οι επιστήμονες διαφωνούν για το εάν ο SARS-CoV-2 θα εξελιχθεί σε πιο ήπιες μορφές ή αν είναι εξίσου πιθανό να γίνει πιο επικίνδυνος.

Λίγοι όμως πιστεύουν ότι ο κορονοϊός μπορεί να εξελιχθεί σε βαθμό που να μπορεί να διαφεύγει πλήρως από τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πρώτη προτεραιότητα, επομένως, πρέπει να είναι ο εμβολιασμός όλου του πλανήτη –κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη. Μέχρι σήμερα, όμως, μόνο το 10% του πληθυσμού των αναπτυσσόμενων χωρών έχει λάβει έστω και την πρώτη δόση του εμβολίου, την ώρα που οι πλούσιες χώρες χορηγούν τρίτη ή και τέταρτη δόση.

«Θα πρέπει να βασιζόμαστε στην ανοσία που προσφέρει ο ετήσιος εμβολιασμός, κατά προτίμηση με μια νέα γενιά εμβολίων που θα είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλαγών του κορονοϊού, αλλά και στην επανειλημμένη έκθεση σε αυτό που σύντομα θα γίνει μια ενδημική λοίμωξη» γράφουν οι FT.

Αισιόδοξος πως στα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση στο μέτωπο της πανδημίας εμφανίστηκε μιλώντας στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο πνευμονολόγος και καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Στέλιος Λουκίδης.

«Πρέπει να βασιζόμαστε στην αποδεικτική ιατρική. Απόδειξη για τέταρτη δόση αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αυτό που πρέπει να προγραμματίσουμε και να σχεδιάσουμε είναι ίσως η επόμενη μέρα, που έρχεται μάλλον μετά το φθινόπωρο, που πρέπει να βάλουμε ένα εμβολιαστικό πρόβλημα που θα δίνει μια εξάμηνη προφύλαξη, εφόσον ο ιός προχωρήσει στην ενδημικότητα», σημείωσε ο κ. Λουκίδης αναφορικά με το ενδεχόμενο να χρειαστεί και τέταρτη δόση του εμβολίου.

«Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να καλύψουμε ανθρώπους όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και να μπούμε στη διαδικασία της αναστολής εξέλιξης της σοβαρής μόλυνσης. Ξεκινήσαμε με τα μονοκλωνικά και έρχονται και τα υπόλοιπα φάρμακα, και αυτό θα μας βοηθήσει να αποσυμπιέσουμε τα νοσοκομεία», συνέχισε.

«Είμαστε σε μια σταθερότητα αυτή τη στιγμή σε όλους τους δείκτες. Μόνο στη θνητότητα είμαστε ψηλά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία έχουν αρχίσει και αποκλιμακώνονται. Οι ΜΕΘ είναι σε πτωτική τάση. Αν ένα μεγάλο ποσοστό μπει στη διαδικασία της 3ης δόσης, υπάρχουν τα αντιικά, και η νόσηση, νομίζω ότι από τα μέσα Μαρτίου θα δούμε αποκλιμάκωση», τόνισε ο κ. Λουκίδης.

Αναφερόμενος στο πώς θα περάσουμε το φετινό Πάσχα, ο κ. Λουκίδης είπε ότι «Έχουμε όλοι μια αισιοδοξία για τις γιορτές του Πάσχα. Θα μας οδηγήσουν τα περιστατικά, πιστεύω ότι θα μπορούμε να είμαστε πιο ελεύθεροι. Το να υπάρχει πρόσβαση μόνο για τους εμβολιασμένους στην εστίαση πιστεύω ότι θα παραμείνει για ένα διάστημα. Οι άνθρωποι με την τριπλή δόση κάνουν την πιο ήπια νόσο και κάνουν τις λιγότερες νοσηλείες. Η ομάδα που καθοδηγεί τη θνητότητα είναι η ομάδα άνω των 65. Για αυτό πρέπει να παραμείνουμε σε κάποια μέτρα».

Σχετικά με το πότε θα πετάξουμε και εμείς τις μάσκες, ο ίδιος σημείωσε ότι «Όταν αρχίσει να μην επιβαρύνεται το σύστημα θα μπούμε και εμείς σε αυτή τη διαδικασία. Πρέπει να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον ιό».

«Νομίζω ότι θα πρέπει να παραμείνουμε με τα μέτρα που έχουμε στην εκπαίδευση», πρόσθεσε ο κ. Λουκίδης.

Σχολιάζοντας, τέλος, το θέμα με τα τρία παιδιά της ίδιας οικογένειας που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε 3 χρόνια, ο κ. Λουκίδης είπε «Μπορεί να υπάρχουν γενετικές διαταραχές. Δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα, το θέμα εξετάζεται σε επίπεδο δικαιοσύνης. Δεν έχω ειδίκευση πάνω στο θέμα».

Νέα μετάλλαξη φοβάται ο ΠΟΥ

Η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Σούμια Σουαμινάθαν δήλωσε ότι ο κόσμος δεν έχει φθάσει ακόμα στο τέλος της πανδημίας της COVID-19 καθώς θα υπάρξουν και άλλες παραλλαγές του ιού.

«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την ίδια ώρα, σε σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού προχωρούν μια-μια τόσο οι ευρωπαϊκές χώρες όσο και οι ΗΠΑ.

Άλλωστε, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή διάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ευρώπης στη Λυών κυριαρχεί η άποψη της επιστροφής στην κανονικότητα.

Στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε Νέα Υόρκη, Ιλινόι και Καλιφόρνια οι πολίτες πετούν τις μάσκες και στους εσωτερικούς χώρους, γεγονός που συνάδει και με τη δήλωση του επικεφαλής Λοιμωξιολόγου του Λευκού Οίκου, Άντονι Φάουτσι, ο οποίος σημείωσε ότι πια ο ιός εισέρχεται σε μια ενδημική φάση.

Η Σουηδία προχωρά σε πλήρη άρση των μέτρων, ενώ σταματά και τη διάθεση δωρεάν τεστ στους πολίτες κηρύσσοντας ουσιαστικά το τέλος της πανδημίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα μήνα πριν το αναμενόμενο, και συγκεκριμένα στις 24 Φεβρουαρίου, θα αρθούν και οι τελευταίοι εναπομείναντες περιορισμοί, μεταξύ των οποίων και η απομόνωση για όσους βγαίνουν θετικοί στον ιό.

Αντίστοιχα, η Ισπανία και η Ιταλία καταργεί τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ενώ η Γαλλία εξετάζει την κατάργηση του υγειονομικού πάσου από τον Απρίλιο.

Η αγωνία Γεροτζιάφα

Μια αγωνιώδη ανάρτηση για τους θανάτους στη χώρα έκανε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, στον απόηχο του βίντεο που έφτιαξε το υπουργείου Υγείας για τις ΜΕΘ.

«Μόλις είδα το διαφημιστικό video του Υπουργείου Υγείας 4 μύθοι και 1 αλήθεια για τις ΜΕΘ και θυμήθηκα το παλιό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ: όλη η Ελλάδα ένα απέραντο εργοτάξιο.

Βλέπω και την πραγματικότητα των θανάτων από COVID19 και θυμάμαι ένα παλιό γηπεδικό σύνθημα: είμαστε οι πρώτοι σε όλη την Ευρώπη.

Διαβάζω ξανά την Μετέτη Τσιόδρα: 62,5% θνητότητα στις ΜΕΘ όταν στην Ευρώπαϊκή Ενωση όπως και στην διεθνή βιβλιογραφία η θνητότητα από COVID-19 στους ασθενείς της ΜΕΘ είναι (ήδη από τον Αύγουστο 2020) 25%-35%. και σκέφτομαι οτι η Ελλάδα είναι σε ταχύτατη επιστροφή στο 1950», σημείωσε στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Γεροτζιάφας.

«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία;»

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Αιματολογίας σημείωσε ότι «δυστυχώς οι θάνατοι είναι η δραματική κορυφή του παγόβουνου», εξηγώντας παράλληλα ότι «από πίσω έρχονται χιλιάδες με long-COVID εκατοντάδες σακατεμένοι μετά απο νοσηλεία στην ΜΕΘ. Ερχονται επίσης ο χιλιάδες παραμελημένοι άρρωστοι με άλλα νοσήματα που σε λίγο θα αρχίσουν να πουλάνε τιμαλφί για να πληρώσουν την νοσηλεία και παρακολούθησή τους στον ιδιωτικό τομέα».

«Δεν θα αναλάβει κανείς την ευθύνη για την προδιαγεγραμμένη τραγωδία;», διερωτάται ο κ. Γεροτζιάφας.

«Η δημόσια συζήτηση είναι για τα καρναβάλια και το Πάσχα όταν η πανδημία τρέχει και σκοτώνει», υπογραμμίζει και παραθέτει την πρότασή του ώστε να μπει «φρένο» στους θανάτους:

«Να γίνει άμεσα μιά κοινοβουλευτική διακομματική επιτροπή που να καλέσει επιστήμονες για να καταλάβουν τι δεν παει καλά και τι χρειάζεται να διορθωθεί ώστε να σταματήσεις το θανατικό».

«Αυτό είναι η προτεραιότητα και όχι τα πανηγύρια και τα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα», διαμηνύει ο καθηγητής Αιματολογίας.

Σχετικά Άρθρα