Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει συλλήβδην τις τουρκικές αμφισβητήσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Η διεθνής κοινότητα απορρίπτει συλλήβδην τις τουρκικές αμφισβητήσεις για τα νησιά του Αιγαίου

Φωτο Αρχείου

Πυρ ομαδόν κατά του Τσαβούσογλου για τις προκλητικές του δηλώσεις αναφορικά με τα κυριαρχίκα δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου.

Απαρχή της έντασης για μία ακόμη φορά ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TRT κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Τσαβούσογλου: “Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία νησιών”

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, υποστήριξε ότι αν Ελλάδα δεν παραιτηθεί από τη στρατικοποίηση των νησιών, τότε θα αμφισβητηθεί η κυριαρχία τους.

Στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων με τον όρο του αφοπλισμού. Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο. Εάν χρειαστεί, θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση. Η Ελλάδα ουσιαστικά δέχεται… Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια. Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα. Αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους. Δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».

Αναφερόμενος δε, στο τουρκολυβικό μνημόνιο ανέφερε: «Καθορίσαμε τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας και τα καταχωρήσαμε στον ΟΗΕ».

«Δεν μπορούμε να κάνουμε συμβιβασμούς εδώ. Τον τελευταίο χρόνο, η Ε/Κ πλευρά και η Ελλάδα προσπάθησαν να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα μας 9 φορές. Κάποιες φορές τους μπλοκάραμε διπλωματικά. Κάποιες από αυτές τις πρωτοβουλίες μπλοκαρίστηκαν διπλωματικά και κάποιες από το ναυτικό μας στο πεδίο. Κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις, δεν αφήσαμε αυτά τα πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας τόσο στα νότια όσο και στα δυτικά. Η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη. Μόνο εάν συνεργαστείτε με την Τουρκία μπορεί να γίνει το ο,τιδήποτε εδώ. Πρόκειται για επιστημονική έρευνα; Μόνο αν πάρεις άδεια από την Τουρκία. Η στάση μας σε αυτό το θέμα δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Είμαστε δυνατοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την υφαλοκρηπίδα μας».

Άμεση ήταν η ελληνική αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τον εκπρόσωπο του υπουργείου να απαντά για τις νέες αιτιάσεις Τούρκων αξιωματούχων για το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου: «Τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους. Οι εν λόγω αιτιάσεις όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».

Άμεσα δε, η ελληνική πλευρά ξεκίνησε έναν μαραθώνιο επικοινωνιών με την άμεση ανταπόκριση διεθνών και ευρωπαϊκών παραγόντων να λαμβάνουν θέση απέναντι στις τουρκικές αιτιάσεις.

Θερμή τουρκική πρόκληση

Εν τω μεταξύ, σε παρενόχληση δι’ ασυρμάτου προχώρησε η Τουρκία στο ελικόπτερο που μετέφερε τον υφυπουργό υπουργό Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά στο Αγαθονησι.

Συγκεκριμένα, μέσω ασυρμάτου οι Τούρκοι κάλεσαν το ελικόπτερο να φύγει από τη περιοχή ισχυριζόμενοι ότι πετάει σε περιοχή ευθύνη της Τουρκίας.  

Από το αεροδρόμιο Σάμου απαντήθηκε ότι η πτήση πραγματοποιείται εντός FIR Αθηνών. Το περιστατικό έληξε εκεί και δεν υπήρξε συνέχεια. 

Η απάντηση του Στέητ Ντιπαρτμεντ

Δεν υπάρχει θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο διαμήνυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται.

Η Βρετανική απάντηση

«Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου». Ήταν η λιτή δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Με τη Βρετανία ουσιαστικά να επιχειρεί να υποβαθμίσει τη σημασία της δήλωσης Τσαβούσογλου που εγείρει θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών του Αιγαίου στο όνομα της αποστρατιωτικοποίησής τους και προαναγγέλλει κινήσεις από πλευράς Άγκυρας για την έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας.

Η απάντηση της Κομισιόν

Την κυριαρχία της Ελλάδας στα ελληνικά νησιά, τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο.

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη» υπογράμμισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας στα πρόσφατα σχόλια του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ειδικότερα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει ότι «τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε πρόσφατη συνέντευξη, που αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας σε ορισμένα από τα νησιά της, είναι αντιπαραγωγικά και έρχονται σε αντίθεση με τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που ζητούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τις 23 Μαρτίου και τις 24-25 Ιουνίου. 2021».

«Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά είναι αδιαμφισβήτητη. Η Τουρκία θα πρέπει να το σεβαστεί, να απέχει από προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες ως προς αυτό, να δεσμευτεί απερίφραστα σε σχέσεις καλής γειτονίας και να εργαστεί για την ειρηνική επίλυση τυχόν διαφορών. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να τηρούνται» καταλήγει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Σχετικά Άρθρα