Υπόθεση γηροκομείου: “Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;”

Υπόθεση γηροκομείου: “Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;”

Το «Τούνελ» της Αγγελικής Νικολούλη μπήκε στα άδυτα της μονάδας «φροντίδας» στα Χανιά.

“Βέβαια όταν οι υπεύθυνοι γνωρίζουν ότι θα τους επισκεφτεί κάμερα και δημοσιογράφοι, είναι λογικό να φροντίζουν να δείχνουν την καλή πλευρά” είπε η Αγγελική Νικολούλη η οποία πρόσθεσε ότι όταν η κάμερα πηγαίνει αιφνιδιαστικά, φαίνονται άλλα πράγματα.

Θυμίζουμε ότι ήταν μια υπόθεση που τελούσε υπό έρευνα από τις εισαγγελικές και αστυνομικές Αρχές των Χανίων για περίπου έναν χρόνο. Τελικά συνελήφθησαν επτά άτομα, ανάμεσά τους οι δύο ιδιοκτήτριες, δύο γιατροί, δύο νοσηλεύτριες και ο γραμματέας του γηροκομείου, για κακουργηματικές πράξεις. Άλλα τριάντα άτομα ανάμεσά τους συμβολαιογράφοι, γιατροί, υπάλληλοι του Δημοσίου κατηγορούνται για πλημμελήματα.

Στο “Τούνελ” μίλησε η ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, η οποία έκανε και μια αδιανόητη δήλωση” Θα απολογηθώ έγω γιατί τους πήρε ο Χάρος;” είπε χαρακτηριστικά.

Οι συλλήψεις

Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά. Για απάτη από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών αντίστοιχα, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.

Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών αντίστοιχα και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.

Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη τριάντα κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι.

Για τους επτά που συνελήφθησαν κατόπιν ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους. Το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων και άλλα.

Αιτία θανάτου για όλους σύμφωνα με τα πιστοποιητικά θανάτου που εξέδιδε ο συνεργαζόμενος ιδιώτης γιατρός της δομής η ανακοπή, χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις και διερεύνηση. Αυτή …η σύμπτωση σε όλες τις περιπτώσεις και το γεγονός ότι αρκετοί από τους καταγγέλλοντες έκαναν λόγο για πλημμελή φροντίδα των συγγενών τους, προκάλεσαν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και έκτοτε ξεκίνησε μία μεγάλη και επίπονη έρευνα των τοπικών Αρχών.

Η πρώτη που «έσυρε» τον χορό των αποκαλύψεων είναι η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη, που κινήθηκε δικαστικά και αποκάλυψε τους περίεργους θανάτους, καθώς ο πατέρας της ήταν ένα από τα θύματα του σύγχρονου «κρεματόριου».

Σχετικά Άρθρα