Κομισιόν για την Ελλάδα: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη- Θετική για μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα, αρνητική για μηδενισμό του ΕΦΚ

 Κομισιόν για την Ελλάδα: Αναθεωρεί προς τα κάτω τις προβλέψεις για την ανάπτυξη- Θετική για μειώσεις ΦΠΑ στα τρόφιμα, αρνητική για μηδενισμό του ΕΦΚ

Αναθεωρεί ελαφρώς προς τα κάτω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022. Σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις, που δημοσιεύτηκαν προ ολίγου, η Κομισιόν πλέον εκτιμά ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί κατά 4,9% φέτος, έναντι εκτίμησης 5,2% στις φθινοπωρινές προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου. Οριακά χαμηλότερη (3,5% έναντι 3,6%) είναι και η εκτίμηση για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023. Αναθεωρημένη σημαντικά προς τα πάνω είναι η εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2021: η Κομισιόν θεωρεί ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας διογκώθηκε κατά 8,5% πέρυσι, έναντι πρόβλεψης 7,1% τον Νοέμβριο.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1491714670419488769?s=20&t=TLP1ffydQ6TdOpyZ9LWFlQ

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί μεσοσταθμικά στο 3,1% φέτος και θα μειωθεί σημαντικά στο 1,1% το 2023. Η έκθεση της Κομισιόν σημειώνει την αύξηση του πληθωρισμού εξαιτίας της αύξησης των τιμών ενέργειας στο δ’ τρίμηνο του 2021, προσθέτοντας ότι «οι τιμές του ρεύματος και των καυσίμων αναμένεται να κορυφωθούν στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και να αμβλυνθούν αργότερα μέσα στο έτος». Σημειώνεται επίσης ότι η πίεση της αύξησης των τιμών στο μισθολογικό κόστος «είναι προς το παρόν περιορισμένη» λόγω της κατάστασης στην αγορά εργασίας.

Σε ερώτηση για πιθανές μειώσεις του ΦΠΑ ως μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι νέοι κανόνες που έχει προτείνει η Κομισιόν προβλέπουν μεγαλύτερη ευελιξία, π.χ. σε τομείς όπως τα τρόφιμα, αλλά οι κανόνες αυτοί δεν έχουν ακόμα υιοθετηθεί. Επιπλέον, σημείωσε, ο μηδενισμός του ΕΦΚ για τα καύσιμα «δεν προβλέπεται» από το νομικό πλαίσιο της Ε.Ε.

Σχετικά με τις πρόσφατες αυξήσεις των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιταλίας, ο κ. Τζεντιλόνι υπενθύμισε τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ περί «σταδιακής» αλλαγής της πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία συνεπώς δεν θα επηρεάσει αρνητικά τις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης.

Πηγή: Καθημερινή

Σχετικά Άρθρα