Επίσκεψη πρόκληση Δένδια στη Μόσχα – Παγίδες και ευκαιρίες εν μέσω της ουκρανικής κρίσης
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Μόσχα έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη στιγμή, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης μεταξύ Δύσης και Ρωσίας. Η συνάντηση που οριστικοποιήθηκε λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση της από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Αλέξανδρο Παπαϊωάννου την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί στις 18 Φεβρουαρίου στη Μόσχα.
Του Σπύρου Σιδέρη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που κλείστηκε το ταξίδι, σύμφωνα με πληροφορίες του Libre, καθώς δεν ήταν προγραμματισμένο από καμιά πλευρά. Το μόνο που υπήρχε ήταν μια διάθεση της ελληνικής πλευράς να υπάρξει συνάντηση, μετά την επίσκεψη στην Μαριούπολη της Ουκρανίας του Νίκου Δένδια.
Η επιθυμία αυτή διαβιβάστηκε στη Λεωφόρο Σμόλενσκι, όπου συζητήθηκε και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η πρόσκληση στον Έλληνα Υπουργό. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο διάστημα το Ρωσικό ΥΠΕΞ, είναι σε επαφή με αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ακόμα και μικρότερης εμβέλειας όπως η Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» το αντιρωσικό μέτωπο των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και μέρους της ΕΕ.
Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου στάλθηκαν και οι επιστολές Λαβρόφ προς όλους τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών του ΟΑΣΕ, οι οποίες έχουν συνυπογράψει τις διακηρύξεις της Κωνσταντινούπολης το 1999 και της Αστανά (Καζακστάν) το 2010, ώστε να εξηγήσουν «πώς σκοπεύουν να υλοποιήσουν υπό τις παρούσες ιστορικές συνθήκες τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβαν οι χώρες τους σε ανώτατο επίπεδο».
- Να θυμίσουμε εδώ ότι η επιστολή Λαβρόφ παραδόθηκε στο ελληνικό ΥΠΕΞ, την ώρα που προσγειωνόταν το κυβερνητικό αεροσκάφος με τον Νίκο Δένδια στην Ελευσίνα, προερχόμενο από την Μαριούπολη της Ουκρανίας.
Η αναζήτηση του αδύναμου κρίκου στους κόλπους του αντιρωσικού μετώπου από την πλευρά της Ρωσίας, είναι μονόδρομος στο μπρα-ντε-φερ Ανατολής-Δύσης. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις και κινήσεις από ευρωπαϊκές χώρες που δεν ακολουθούν κατά γράμμα τις αμερικανικές «συμβουλές». Εξάλλου καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν θα ήθελε να ξεσπάσει κάποια πολεμική σύγκρουση εντός των συνόρων της.
Επιστρέφοντας στην επίσκεψη Δένδια και τη συνάντηση του με τον Ρώσο ομόλογο του το βέβαιο είναι ότι δεν θα είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, καθώς είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, του ΝΑΤΟ, και βεβαίως δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτούς τους οργανισμούς.
- Φρόντισε βέβαια εν μέρη και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, να ρίξει λίγο λάδι στη φωτιά, «καρφώνοντας» τον Έλληνα ομόλογο του ότι η επίσκεψη του στην Μαριούπολη ήταν η διαβεβαίωση της Ελλάδας για τη στήριξη της Ουκρανίας στην κρίση με την Ρωσία. Κάτι που ενόχλησε τη ρωσική διπλωματία και μάλλον θα ειπωθεί στην κατ’ ιδίαν συνάντηση.
Παρόλο που αναμένεται στη συνάντηση Δένδια Λαβρόφ να κυριαρχήσει το ουκρανικό, αλλά και η αμερικανο-ΝΑΤΟϊκή διείσδυση στην Ελλάδα, υπάρχει σειρά ζητημάτων που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την ένταση καθώς υπάρχει πεδίο κοινής συνεργασίας όπως η οικονομία, το εμπόριο, η ενέργεια, ο πολιτισμός κ.ά.
- Το να ζητηθεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο η Ελλάδα στην ρωσο-ουκρανική κρίση, φαντάζει μακρινό όνειρο. Όμως θα μπορούσε να μεταφέρει τα μηνύματα της ρωσικής διπλωματίας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, συμμετέχοντας έτσι ενεργά στην διευθέτηση της παγκόσμιας αυτής κρίσης.
Αυτό που έχει σημασία είναι η προετοιμασία του ταξιδιού, το οποίο θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα στις διμερείς σχέσεις με την Ρωσία, ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα, αλλά και στην παρουσία της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.