Εκτέλεση Καραϊβάζ: Αιχμές κατά της κυβέρνησης από τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα
Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα (RSF) ζητούν και πάλι την εξιχνίαση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Καλούν τις ελληνικές Αρχές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους, για γρήγορη εξιχνίαση της υπόθεσης, καθώς εδώ και 10 μήνες κανένας ύποπτος δεν έχει συλληφθεί κανείς, ενώ ελάχιστες πληροφορίες έχουν γίνει γνωστές για την υπόθεση.
Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα με νέα τους παρέμβαση στα social media ζητούν την γρήγορη διαλεύκανση της υπόθεσης. Αναλυτικά αναφέρουν:
“Ελλάδα: Ο Καραϊβάζ δολοφονήθηκε πριν από 10 μήνες. Παρόλο που η κυβέρνηση υποσχέθηκε “γρήγορη έρευνα”, δεν έχει συλληφθεί κανένας ύποπτος και ελάχιστες πληροφορίες έχουν αποκαλυφθεί. Η υπόθεση που έχει πιθανά αποθαρρυντική επίδραση στους δημοσιογράφους της ΕΕ πρέπει να διαλευκανθεί γρήγορα”.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η διεθνής οργάνωση των δημοσιογράφων παρεμβαίνει και ζητά την διαλεύκανση της υπόθεσης, από τον Απρίλιο του 2021, όπου σημειώθηκε η μαφιόζικη δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ.
Μετά τη δολοφονία του δημοσιογράφου και υπό το βάρος σφοδρών αντιδράσεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για τη δολοφονία του, ο πρωθυπουργός κάλεσε στο Μαξίμου τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μετά τη συνάντηση είχε δηλώσει πως “με ρητή εντολή (του πρωθυπουργού) θα επισπευσθούν οι έρευνες”. Ωστόσο 10 μήνες μετά δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί καμία πρόοδος στις έρευνες και δεν έχει υπάρξει σύλληψη.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα στην έκθεση τους για την Ελλάδα, το 2020 έκαναν λόγω για “επικίνδυνο κοκτέιλ για την ελευθερία του Τύπου” στη χώρα. Όπως σημειώνουν η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. “Η συντηρητική κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φοροαπαλλαγές στη διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης, αλλά επεδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά τη ροή της πληροφόρησης στο πλαίσιο των προσπαθειών της να αντιμετωπίσει τόσο την πανδημία του κοροναϊού όσο και την προσφυγική κρίση”, αναφέρεται μεταξύ άλλων σε παλαιότερη ανακοίνωση της RSF.
Παράλληλα τονίζουν ότι οι δημοσιογράφοι έπρεπε να λάβουν την άδεια της κυβέρνησης για να κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο ιατρικό προσωπικό να μιλάει στα μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα κατέταξαν τη χώρα μας στην 70η θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2021 από το 65 που ήταν το 2020.