New York Times: Η Johnson & Johnson σταματά την παραγωγή εμβολίου
Η Johnson & Johnson έκλεισε στα τέλη του 2021 το μοναδικό εργοστάσιο της που παράγει παρτίδες του εμβολίου της για τον κορονοϊό, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Το αμερικανικό μέσο, επικαλούμενο άτομα που γνωρίζουν την απόφαση, αναφέρει πως η διακοπή στην παραγωγή ενεσίμων από την εταιρία είναι προσωρινή, καθώς το εργοστάσιο στο Λάιντεν της Ολλανδίας αναμένεται να αρχίσει να παράγει ξανά το εμβόλιο μετά από μερικούς μήνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, η εγκατάσταση, στην ολλανδική πόλη, αντ′ αυτού παρασκευάζει ένα πειραματικό αλλά δυνητικά πιο κερδοφόρο εμβόλιο ενάντια σε κάποιον άλλον ιό.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές εάν η παύση λειτουργίας θα έχει αντίκτυπο στις προμήθειες εμβολίων, λόγω των αποθεμάτων που υπάρχουν.
Κατά τους επόμενους μήνες όμως, σύμφωνα με έναν από τους ανθρώπους που γνωρίζουν την απόφαση, η διακοπή αυτή έχει τη δυνατότητα να μειώσει την προσφορά του προϊόντος της Johnson & Johnson για την Covid-19 κατά μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις,
Κι ενώ μπορεί άλλες εγκαταστάσεις να έχουν επιλεγεί για την παραγωγή του εμβολίου, είτε δεν έχουν τεθεί ακόμη σε λειτουργία, είτε δεν έχουν λάβει ρυθμιστική έγκριση για να στείλουν αυτό που παράγουν προς εμφιάλωση.
Η κίνηση της Johnson & Johnson φέρεται να την εξέθεσε στα μάτια δύο εκ των πιο σημαντικών πελατών της: Την Αφρικανική Ένωση και το Covax, το γραφείο που είναι υπεύθυνο για τη διανομή εμβολίων σε φτωχές χώρες. Μάλιστα, οι επικεφαλής αυτών των οργανώσεων έμαθαν για τη διακοπή της παραγωγής από δημοσιογράφους των New York Times.
«Δεν είναι η ώρα να αλλάξουμε γραμμές παραγωγής για οτιδήποτε, όταν οι ζωές των ανθρώπων σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο κρέμονται από την ισορροπία», δήλωσε ο Δρ. Ayoade Alakija, συνεπικεφαλής του προγράμματος παράδοσης εμβολίων της Αφρικανικής Ένωσης.
Ο Jake Sargent, εκπρόσωπος της Johnson & Johnson, δήλωσε σε ένα email ότι η εταιρεία «είναι επικεντρωμένη στο να διασφαλίσει ότι το εμβόλιο μας είναι διαθέσιμο όπου οι άνθρωποι έχουν ανάγκη» και ότι «το παγκόσμιο δίκτυο παραγωγής της εργάζεται μέρα και νύχτα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας».