Μακρόν: Ο Πούτιν δεν θέλει κλιμάκωση με την Ουκρανία

Μακρόν: Ο Πούτιν δεν θέλει κλιμάκωση με την Ουκρανία

Την ώρα που το Κρεμλίνο διέψευδε τις αναφορές ότι ο Πούτιν και ο Μακρόν κατέληξαν σε συμφωνία για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία, ο Γάλλος πρόεδρος, μετά τη σημερινή του συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο, δήλωσε ότι κατά τις χθεσινές μαραθώνιες συνομιλίες στη Μόσχα ο Ρώσος πρόεδρος τού είπε ότι η Μόσχα δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω την κρίση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι “στην παρούσα κατάσταση, η Μόσχα και το Παρίσι δεν μπορούν να καταλήξουν σε καμία συμφωνία”.

Ο Μακρόν συναντήθηκε σήμερα με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εν μέσω αυξανόμενων φόβων για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, αλλά επιμένει ότι δεν έχει σχέδια για επίθεση.

Το Κρεμλίνο ζητά εγγυήσεις από τη Δύση ότι το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί την Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά έθνη ως μέλη, ότι θα σταματήσει τις αναπτύξεις όπλων εκεί και θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την Ανατολική Ευρώπη – απαιτήσεις που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απορρίπτουν.

Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Ζελένσκι, ο Μακρόν είπε ότι ο Πούτιν του είπε κατά τη διάρκεια πεντάωρης συνάντησής τους, τη Δευτέρα, ότι “δεν θα ξεκινήσει μια κλιμάκωση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό”.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Πούτιν είπε επίσης ότι δεν θα υπάρξει καμία ρωσική “μόνιμη (στρατιωτική) βάση” ή “ανάπτυξη” στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία έχει στείλει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων για στρατιωτικές ασκήσεις.

Ο Πεσκόφ είπε ότι η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Λευκορωσία μετά τους ελιγμούς ήταν το σχέδιο από την αρχή.

Από την πλευρά του ο Ζελένσκι είπε ότι θα καλωσόριζε συγκεκριμένα βήματα από τον Πούτιν για αποκλιμάκωση, προσθέτοντας ότι “δεν εμπιστεύεται τα λόγια γενικά”. “Θεωρώ ότι η ανοιχτή στάση είναι πάντα κάτι εξαιρετικό, εάν είναι αλήθεια και δεν είναι παιγνίδι, αλλά η σοβαρή ανοιχτή στάση και η κατανόηση ότι υπάρχει κίνδυνος και ότι δεν είναι αστεία..Στην ουσία, δεν πιστεύω πολύ στα λόγια, θεωρώ ότι ο κάθε πολιτικός έχει ανοιχτή στάση όταν κάνει συγκεκριμένα βήματα. Στην περίπτωση μας, αυτά είναι τα βήματα για την αποκλιμάκωση”, δήλωσε ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι κατά την άποψη του, για την αποκλιμάκωση ο Πούτιν διαθέτει τα πάντα.

Ο Μακρόν προσπάθησε επίσης να μετριάσει τις προσδοκίες. “Ας μην είμαστε αφελείς», είπε. “Από την αρχή της κρίσης, η Γαλλία δεν είχε την τάση να υπερβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή, δεν πιστεύω ότι αυτή η κρίση μπορεί να διευθετηθεί σε λίγες ώρες, μέσω συζητήσεων”.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Μακρόν πολύ καρποφόρες”. “Έχουμε κοινή άποψη με τον Πρόεδρο Μακρόν για τις απειλές και τις προκλήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας, ολόκληρης της Ευρώπης, του κόσμου γενικότερα”, είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. Ο Ζελένσκι είπε ότι η Γαλλία δίνει 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία και βοηθά στην αποκατάσταση των υποδομών στα κατεστραμμένα από τον πόλεμο ανατολικά της χώρας.

Ο Μακρόν είπε ότι δεν περίμενε ο Πούτιν να κάνει καμία “χειρονομία” τη Δευτέρα, λέγοντας ότι στόχος του ήταν να “αποτρέψει μια κλιμάκωση και να ανοίξει νέες προοπτικές. … Αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται”.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμα ότι ο Πούτιν “έστησε μια συλλογική παγίδα» ξεκινώντας την ανταλλαγή εγγράφων με τις ΗΠΑ. Η Μόσχα υπέβαλε τα αιτήματά της στην Ουάσιγκτον με τη μορφή σχεδίων συμφωνιών που δημοσιοποιήθηκαν και επέμεινε σε γραπτή απάντηση, η οποία στη συνέχεια διέρρευσε.

“Στην ιστορία της διπλωματίας, δεν υπήρξε ποτέ κρίση που να διευθετήθηκε με ανταλλαγές επιστολών που θα δημοσιοποιηθούν στη συνέχεια», είπε, προσθέτοντας ότι γι’ αυτό αποφάσισε να πάει στη Μόσχα για απευθείας συνομιλίες.

Ο Πούτιν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αγνόησαν τις απαιτήσεις της Μόσχας, αλλά έδειξε ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να συνομιλούν. Επανέλαβε επίσης την προειδοποίηση ότι η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της συμμαχίας εάν το Κίεβο προσπαθήσει να ανακαταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Διπλωματικός πυρετός

Μετά τη συνάντηση με τον Μακρόν, ο Πούτιν είπε χωρίς διευκρινίσεις ότι ορισμένες από τις προτάσεις του Γάλλου προέδρου θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για τη διευθέτηση της αυτονομιστικής σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν να μιλήσουν τηλεφωνικά μετά την επίσκεψη του Μακρόν στο Κίεβο.

Ο Πεσκόφ είπε ότι μια τέτοια κλήση θα πραγματοποιηθεί “στο εγγύς μέλλον”.

Ο Μακρόν είπε ότι τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ζελένσκι επιβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ – “το μόνο δρόμο που επιτρέπει την οικοδόμηση ειρήνης… και την εξεύρεση βιώσιμης πολιτικής λύσης”.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι προεδρικοί σύμβουλοι της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα. “Θα χρειαστεί χρόνος για να έχουμε αποτελέσματα”, είπε.

Στο μεταξύ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ πήγε αεροπορικώς στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις συνομιλίες που είχε τη Δευτέρα στο Κίεβο με τον Ουκρανό ομόλογό της, τον Ντμίτρο Κουλέμπα, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποκλιμάκωση της κρίσης με τη Ρωσία. 

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες θα ταξιδέψει στο Κίεβο αργότερα σήμερα, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα.

“Κανείς δεν προετοιμάζεται για πόλεμο… ο λόγος για το ταξίδι μου στο Κίεβο σήμερα για να δω τον Ουκρανό ομόλογό μου είναι να διασφαλίσω ότι ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο τρόπος για την επίλυση οποιασδήποτε διαμάχης», δήλωσε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Την Πέμπτη αναμένεται να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ.

“Όλες οι προσπάθειές μας στοχεύουν προς την ειρηνική επίλυση αυτής της διαμάχης. Δεν σκέφτομαι τον πόλεμο ούτε καν ως μία υπόθεση”, τόνισε ο Αλβάρες.

Σχετικά Άρθρα