Εσωκομματική ουρά… στην παραίτηση Λιβανού – Πώς εισπράττει το καραμανλικό μπλοκ “τη διαχωριστική γραμμή με τις πρακτικές του παρελθόντος”
Άνω κάτω έγινε η ΝΔ από τις κυνικές δηλώσεις του πρώην υπουργού στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και νυν δημάρχου Σπάρτης, Πέτρου Δούκα αλλά και τα γέλια επιδοκιμασίας της… «εποποιίας» του Σπήλιου Λιβανού. Οι περιγραφές μιας πελατειακής παλαιοκομματικής τακτικής εξαγοράς ψήφων στην ουσία και τα αδύναμα αντανακλαστικά του παριστάμενου Υπουργού να βάλει τα πράγματα στην θέση τους ήταν αναπόφευκτο να οδηγήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην αποπομπή του Σπήλιου Λιβανού.
Της Στεφανίας Μουρελάτου
«Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά είναι εκτός του αξιακού κώδικα του Πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπήρχε περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στο κυβερνητικό σχήμα» εξηγούσαν κυβερνητικές πηγές το σκεπτικό του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μάλιστα αργότερα οι ίδιες πηγές συμπλήρωναν με νόημα ότι «ο Πρωθυπουργός τράβηξε διαχωριστική γραμμή με πρακτικές που προέρχονται από το παρελθόν».
- Συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετέφεραν την οργή του για τον Πέτρο Δούκα που «επιστράτευσε φαιδρότητες και ψέματα για γεγονότα που δεν χειρίστηκε καν καθώς δεν μετείχε στις συσκέψεις εκ του χαρτοφυλακίου του». Μάλιστα στελέχη της ΝΔ που χειρίστηκαν προσωπικά τις φονικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007 έπνεαν τα μένεα για τον δήμαρχο Σπάρτης που ευτέλισε -όπως υπογράμμιζαν- την πρώτη συγκροτημένη προσπάθεια του κράτους να σταθεί στο πλευρό πληγέντων πολιτών.
«Όλα έγιναν μέσω τραπέζης και όχι σε τσάντες όπως τόλμησε να πει ο κ.Δούκας» επισήμαιναν συμπληρώνοντας ότι «οι αποζημιώσεις των τριών χιλιάδων ευρώ ήταν για τις πρώτες άμεσες ανάγκες ανθρώπων που έμειναν άστεγοι και οι αποζημιώσεις των δέκα χιλιάδων ευρώ δίνονταν με κατάθεση δικαιολογητικών από την Πυροσβεστική και τα κλιμάκια ελεγκτών των υπουργείων Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ».
Τα ίδια καραμανλικά στελέχη απέφευγαν να σχολιάσουν αν η διαρροή της κυβέρνησης για «διαχωριστικές γραμμές με πρακτικές που προέρχονται από το παρελθόν» αφήνει να αιωρούνται στρεβλές εντυπώσεις για την διακυβέρνηση Καραμανλή. «Βγήκε η ανακοίνωση της ΝΔ που ξεκαθαρίζει ότι είναι ιστορικές αναλήθειες» σημείωναν με έμφαση.
Σε κάθε περίπτωση ο Σπήλιου Λιβανός είδε την έξοδο του υπουργικού συμβουλίου γιατί δεν αποκατέστησε τις αλήθειες αλλά έδειξε να ενστερνίζεται μια πελατειακή αντίληψη της εξουσίας.
Ερωτηματικά διατυπώνει η αντιπολίτευση και για τον διάδοχο του, τον Γιώργο Γεωργαντά, ο οποίος εμφανίζεται σε βίντεο να παροτρύνει κομματικούς παράγοντες να θυμίσουν σε όσους βρήκαν επί ημερών της ΝΔ θέσεις εργασίας στην αυτοδιοίκηση ώστε να το… μεταφράσουν σε θετική ψήφο στην κάλπη.